Osez osez Joséphine, rien plus ne s’oppose a la nuit

Res no s'oposa a la nit - Delphine de Vigan
image_pdfimage_print

Res no s'oposa a la nit - Delphine de ViganDe Vigane, Delphine. Res no s’oposa a la nit. Barcelona: Edicions 62, 2012

De Vigane, Delphine. Nada se opone a la noche. Madrid: Anagrama, 2012

Entre les fotos de la Lucile que vam trobar a casa seva, en un full de còpia per contacte en blanc i negre, vaig veure una petita imatge de la meva mare, feta a la taula familiar de Versalles o de Pierremont. Al mateix full, es reconeixen la Liane, en Georges, en Gabriel, la Lisbeth i altres persones. La Lucile i apareix de perfil, porta un jersei de coll girat negre, té una cigarreta a la mà esquerra, sembla que està mirant algú o alguna cosa, però probablement no mira res, el seu somriure és d’una obscura dolçor

Tret del text de la cançó Osez Joséphine escrita i interpretada per Alain Bashung, Rien ne s’opose a la nuit és l’homenatge de l’autora a la seva mare, la Lucile, que es va suïcidar als seixanta un anys d’edat i que la Delphine va trobar morta al llit de casa seva uns dies després.

A partir de converses amb els seus familiars, dels textos escrits per la Lucile i de la pròpia visió de l’autora, Delphine de Vigan reconstrueix la història de la seva mare i també del seu entorn familiar, sense el qual ens seria impossible entendre el personatge i la seva manera d’actuar.

La història de la Lucile, és la història d’una supervivent, d’una dona que cau i torna a aixecar-se, que s’esforça per tirar endavant encara que ho tingui tot en contra, fins que ja no pot més i s’estima més morir. “Sé que us farà pena però m’estimo més morir viva” diu la Lucile en una carta adreçada a les seves filles abans de suïcidar-se i després de saber que té un càncer del que no es pot curar.

El relat conté escenes de molta duresa però alhora d’una poesia i d’una sensibilitat exquisita. Està ple de sentiments, que no de sentimentalisme i narra d’una manera esplèndida situacions tan dures com les crisis de la seva mare arrel de la seva malaltia mental, l’abandó en que es troben la Delphine i la seva germana i les diferents morts que marquen la història familiar.

La Delphine escriu “La meva família encarna el que l’alegria té de més estrident, de més espectacular, l’eco incansable dels morts i el ressò del desastre. Ara també sé que il·lustra, com tantes altres famílies, el poder de destrucció del verb i del silenci“.

Aquí podeu llegir el primer capítol. Jo no vaig poder parar fins arribar al final.

Res no s’oposa a la nit ha rebut diversos premis, el Renaudot, el de novel·la FNAC, el de la revista Elle, el de novel·la de France Télévision, el gran premi Madame Figaro i ha estat finalista del Goncourt, del Fèmina i del Mèdicis

Aquí la podeu veure rebent el Premi de novel·la FNAC

I aquí podeu veure i escoltar a l’Alain Bashung interpretant “Osez Joséphine”, la cançó que va inspirar el títol de la novel·la. Una petita joia que he descobert arrel del llibre.


 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

4 comentaris a “Osez osez Joséphine, rien plus ne s’oppose a la nuit”

  1. Em va agradar molt.Fa poc que la vaig acabar de llegir i he gaudit de la història i de la sensibilitat que surt de la novel·la a cada pàgina. El llibre té al mateix temps un to dolç i fort que fa que t’enganxis a la narració fins al final.

  2. A mi em va passar el mateix. No podia parar de llegir… I a més he descobert al músic Alain Bashung que, coses de l’atzar, està relacionat amb un altre autor (i músic) que m’encanta i que és en Mathias Malzieu del grup Dionysos. Un dia d’aquests faré la recomanació d’un dels seus llibres.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.