Davant la cadira elèctrica: Sacco i Vanzetti

Davant de la cadira elèctrica: Sacco i Vanzetti - John Dos Passos

Davant de la cadira elèctrica: Sacco i Vanzetti - John Dos PassosDos Passos, John. Davant la cadira elèctrica: Sacco i Vanzetti. Martorell: Adesiara, 2011

Dos Passos, John. Ante la silla eléctrica : la verdadera historia de Sacco y Vanzetti. Madrid: Errata naturae, 2011

John Dos Passos, reconstrueix en aquest assaig la investigació i el processament que va portar a morir a la cadira elèctrica els militants obrers àcrates Sacco i Vanzetti l’agost de 1927. Publicat pel Comitè de Defensa de Sacco i Vanzetti la primavera del 1927, Dos Passos, després d’analitzar les 3.900 pàgines de les actes del procés, descriu minuciosament les irregularitats de la investigació i el judici, les contradiccions dels testimonis, i la feblesa de les proves per acusar els dos anarquistes. Un muntatge policial i governamental per tal d’aconseguir, atiant l’odi racial cap a la població immigrant, aprofundir en la repressió i criminalització del moviment obrer, per una banda, i amagar el desprestigi policial per la poca efectivitat davant la proliferació de bandes organitzades de contraban d’alcohol i l’onada de robatoris violents que es patiren a finals de la primera dècada del segle XX, per l’altra.

Ferdinando Nicola Sacco, fresador en una fàbrica de sabates, i Bartolomeo Vanzetti, venedor ambulant de peix, eren immigrants d’origen italià, i anarquistes amb una militància activa en les vagues i lluites laborals de l’època, i seguidors de Luiggi Galleani, anarquista d’origen italià i editor del setmanari Cronaca Sovversiva que defensava la violència revolucionària com a resposta a la violència institucionalitzada de les classes dominants. Sacco i Vanzetti estaven fitxats per la policia. El 15 d’abril de 1920, un grup d’atracadors robaren i mataren al pagador de nòmines i el vigilant de la Slater-Morrill Show Company a South Braintree, Massachussets; les primeres investigacions de la policia no donaren cap fruit. El 3 de maig el cos d’un company de Sacco i Vanzetti, Andrea Salsedo, va ser trobat esclafat i desfigurat a la vorera de Park Row, després de ser torturat va caure des del catorzè pis de les oficines de l’FBI.

Sacco i Vanzetti suposant una onada d’escorcolls i detencions en els cercles anarquistes es mogueren per tal d’amagar llibres i revistes de temàtica àcrata i per tal de convocar un míting en protesta per la mort de Salcedo. Van ser detinguts quan anaven en tramvia a trobar-se amb un company per a que els deixés un cotxe, el 5 de maig de 1920. Després va venir la tràgica farsa que suposà la investigació i el judici, amb un jutge com Webster Thayer que es va dirigir al jurat, en referència a Vanzetti, dient-los que ‘tot i que aquest home no hagi comès cap dels crims que se li atribueixen, és sens dubte culpable, perquè és enemic de les nostres institucions’, què es podia esperar? Després de set anys d’apel·lacions i peticions de revisions de judici en l’intent d’aportar noves proves i declaracions, després d’innombrables protestes i manifestacions arreu del món en defensa dels dos anarquistes, el 23 d’agost de 1927, Sacco i Vanzetti van ser executats a la presó de Charlestown pel mètode de la cadira elèctrica.

Tot i no ser l’objectiu principal del llibre, Dos Passos (i l’encertat pròleg i notes de Josep Alemany) ens apropen a les lluites obreres de principis del segle XX als Estats Units d’Amèrica. En els anys immediatament posteriors a la Revolució Russa, quan els esforços de les empreses capitalistes i del govern dels EUA es centren en desarticular el moviment obrer mitjançant l’exaltació del patriotisme desfermat per la participació dels EUA en la Primera Guerra Mundial des de l’abril de 1917, amb la introducció de legislació repressiva (Llei del servei militar obligatori de 1917, Llei contra la sedició de 1918, l’ Anarchist Exclusion Act. llei contra els estrangers implicats en activitats anarquistes de 1918) per tal de perseguir les posicions antimilitaristes que criticaven la guerra, utilitzant la persecució i assetjament de les dissidències creant llistes negres a les empreses, l’escorcoll de seus sindicals i detenció de militants destacats, la prohibició de publicacions àcrates, la sistematització de batudes per a deportar els estrangers considerats subversius, mitjançant la utilització dels mitjans de comunicació per tal de manipular l’opinió pública i influir en els esdeveniments socials i polítics,…

John Dos Passos, (1896-1970), novel·lista i periodista, està considerat un dels autors nord-americans més importants del segle passat. de família d’origen portuguès, va participar a la Primera Guerra Mundial i va retratar de manera crítica i mordaç la societat nord-americana de la seva època en novel·les com Manhattan Transfer (1925), o a la seva trilogia USA, que inclou El paraŀlel 42, (1930), L’any 1919 (1932) i Diner llarg (1936). El 1927 va ser empresonat degut a la seva postura pública contra el procés i execució de Sacco i Vanzetti.

Altres documents relacionats que trobareu a Biblioteques de Barcelona:

Sacco y Vanzetti - Giuliano Montaldo

Sacco y Vanzetti
Pel·lícula dirigida per Giuliano Montaldo
Madrid: Suevia, 2008


 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.