Una altra manera d’entendre la maternitat

La mujer y la madre - E. Badinter

La mujer y la madre - E. BadinterBadinter, Elisabeth. La mujer y la madre: un libro polémico sobre la maternidad como nueva forma de esclavitud. Madrid: La Esfera de los Libros, 2011

Vull proposar la lectura d’un llibre que no deixa indiferent. Està escrit per Élisabeth Badinter, una escriptora i professora de filosofia francesa que defensa unes idees interessants i poc convencionals al voltant del concepte de la maternitat.

Per l’autora, actualment, tal i com està concebuda la maternitat a la nostra societat, suposa una esclavitud per a les dones que pot acabar implicant un retrocés de les llibertats aconseguides al llarg de la història ja que s’està tractant d’imposar el retorn de cert concepte de bona mare o, pitjor encara, de mare perfecta.

Però qui dicta aquest model i en base a què? La dona sembla que sempre hagi que tenir aquest adjectiu de “perfecte” en totes les seves facetes. I en la qüestió de la maternitat, també, ja sigui per una mena de model imposat des de fora per la societat  o, molts cops, per ella mateixa però influïda òbviament per aquesta societat.

Elisabeth Badinter
Elisabeth Badinter
És un model exigent i certes actituds relatives al tema pressionen a la dona que no és perfecte ni com a dona ni com a mare perquè la perfecció no existeix.

L’autora, entre d’altres aspectes, té una visió peculiar de l’instint maternal que previsiblement no tothom compartirà, i critica el model de maternitat naturalista i ecològica que defensa un part natural amb “dolor del bo” o la  promoció de la lactància materna com a factors que “sumen punts” per a ser millor mare.

Abans de prejutjar a l’autora i les idees que exposa en el llibre, pensi que ha venut més de 200.000 exemplars. Potser val la pena que el llegeixi i que no es quedi només amb les afirmacions que fa sinó també amb les raons que dóna per a argumentar les mateixes. Potser no estarà d’acord amb tot el que diu o potser sí. O és possible que canviï de manera de pensar sobre alguna de les qüestions tractades. Com a mínim, li farà pensar i, qui sap, es plantejarà aspectes que potser mai s’havia plantejat. I sobretot pensi també, que l’Élisabeth Badinter té tres fills.
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

4 comentaris a “Una altra manera d’entendre la maternitat”

  1. Amb Dràcula vaig tenir una agradable sorpresa, em va agradar molt i mlot mès de lo que esperaba, es un llibre que tornarè a llegir i aprofito per recomenar de debó.

  2. Jo ho he llegit i és com expliqueu. No estic d’acord en tot el que afirma però la part que explica els orígens de la lliga de la llet, per exemple és realment revelador. Té un to molt provocador que és interessant per qüestionar-se certes coses de la criança amb apego que de vegades estan instaurades com a “Manaments”, si no fas certes coses que se suposa que has de fer com a mare, sembla que no seràs una bona mare. És un llibre, que al menys a mi m’ha provocat passions i odis, m’ha provocat unes ambivalències molt interessants. Jo ho recomano encaridament a qui li interessi el tema de la maternitat. No fa falta ser mare per llegir-li-ho (jo no ho sóc)

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.