Terra Baixa en Còmic

Terra Baixa - Angel Guimerà / Hernán Migoya
image_pdfimage_print

Terra Baixa - Angel Guimerà / Hernán MigoyaMigoya, Hernán / Bou, Quim / Guimerà, Angel. Terra Baixa. Barcelona: Glénat, 2011

Estem d’enhorabona. L’editorial Glénat ha editat en còmic el clàssic de la literatura catalana Terra Baixa, i ho ha fet en format d’alta qualitat. Una llaminera porta d’accés a l’obra del poeta i dramaturg Àngel Guimerà.

L’adaptació de la famosa peça teatral neix de la col·laboració entre Glénat, TV3 i Fausto Producciones, que van fer coincidir l’estrena del film a la petita pantalla amb l’aparició del còmic.

Hernán Migoya i el dibuixant Quim Bou han estat els encarregats de traslladar l’obra teatral al llenguatge de les vinyetes, i ho han aconseguit aportant una mirada moderna i cinematogràfica que desempolsa la prestatgeria dels clàssics.

Ens trobem davant d’un còmic amb identitat pròpia, fet amb delicadesa i afecte, que enriqueix una de les obres més populars d’Àngel Guimerà.

Pel que fa als dibuixos de Quim Bou, són tan expressius i estan tan ben dibuixats que produeixen veritable plaer visual. No és habitual trobar vinyetes que reflecteixin tota l’energia i bellesa dels paisatges rurals d’aquesta “terra nostra”. La seva potència cromàtica és embriagadora.

Terra Baixa - Àngel Guimerà / Hernán Migoya / Quim Bou

En quant al guió d’Hernán Migoya, ens apropa al drama del matrimoni amanyat amb un text actual que no perd els matisos ni la lluminositat de l’univers Guimerà. L’escriptor supera el repte amb una adaptació intel·ligent i brillant, que aconsegueix transmetre tota la complexitat i la tensió emocional de l’obra original.

Així doncs, els lectors de còmic que no estiguin habituats al llenguatge clàssic tindran ocasió de descobrir el poder i la intensitat de les passions que regnen a la Terra Baixa. Són emocions instintives, el retrat de la maldat que habita en la dominació, en els abusos, en el tafanejar sense escrúpols. El lectors, però, també descobriran la bellesa de la innocència, del perdó i del batec dels cors valents.

Cal esmentar que es tracta d’una obra que no es mossega la llengua a l’hora de mostrar qüestions espinoses com ara els abusos del poder o la violència de gènere. La dominació d’una classe social és l’eix sobre el qual la trama avança, i el masclisme, propi de la època, no troba cap racó on amagar-se. De fet, es tracta d’una obra que ens parla de l’amor dolent. Tot el que veiem, el que ens és mostrat, són les conseqüències indesitjables d’accions egoistes i enganyoses.

Potser pròpies de l’època en què va ser escrita l’obra? O és què encara penseu que el discurs subjacent té vigència? Dóna per reflexionar!

En definitiva, aquesta versió de Terra Baixa és una forma fantàstica de revisar la meravellosa obra de Teatre. Una nova mirada a l’obra de Guimerà sense les limitacions d’un escenari, que ens permet gaudir d’exteriors, de flashbacks i fins i tots de les aparicions que el Manelic narra als seus diàlegs.

Sincerament, crec que aquesta iniciativa és una bona notícia tant per al món del còmic com per al de la literatura catalana.

Us deixo amb una entrevista que vaig fer a Hernán Migoya amb motiu de la publicació d’aquest còmic.


 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

4 comentaris a “Terra Baixa en Còmic”

  1. Quines ganes de llegir-lo! Aquesta obra de Guimerà la vaig gaudir molt quan la vaig llegir a l’institut, l’he rellegit fa poquet temps i l’he tornat a gaudir. La veritat és que m’encurioseix com l’han transformat en còmic l’Hernán i en Quim, serà lectura d’estiu. Gràcies Claire per la recomanació i xula l’entrevista! M’heu fet somriure! ;-D

  2. PEDRO ALONSO GUTIERREZ

    Quant de temps… M’hen recordo del llibre que el tinc oblidat a un armari desde que el vaig tenir que llegir quan feia BUP (fa temps ja). Crec que el tindre que treure del seu oblit i rellegir-ho de nou

  3. Josep Maria Corretger

    Jo us vull recomanar un còmic reeditat el 2007, Eric Castel, un còmic ple de valors i que em porta records de joventut, si a més, simpatitzeu amb el Barça, són els seus colors.

    JM.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.