El sostre de vidre

Directivas y empresarias - Sara Berbel

Directivas y empresarias - Sara BerbelBerbel Sánchez, Sara. Directivas y empresarias: mujeres rompiendo el techo de cristal. Barcelona: Aresta, 2013

Aquest llibre està dirigit a totes aquelles dones que volen ser empresàries o que aspiren a ser directives però com explica també l’autora a la introducció, a tots aquells empresaris i directius que volen aprofitar el talent de la totalitat dels seus equips i millorar la gestió de la seva empresa. A més, caldria afegir que està dirigit a un públic potencial més ampli, ja que es tracta d’un llibre interessant, clar, de lectura amena i que inclou exemples amb noms i cognoms (i càrrecs de les empreses on treballen) de dones que han aconseguit trencar amb l’anomenat sostre de vidre d’algunes empreses.

Les dones ja hem superat una barrera que era el de la formació però, en canvi, són només unes poques les que se situen en llocs importants o de presa de decisions. La realitat és que existeixen moltes empreses a les quals encara impera un model patriarcal. Igual sí que és cert que hi ha moltes dones que renuncien a determinats llocs de treball (per impossibilitat de conciliació, falta d’ambició,…) però d’altres es topen amb determinats estereotips i amb aquest sostre de vidre, al que es fa referència al títol, que pel fet de ser dones difícilment podran arribar a cap lloc directiu, ja que o bé a les empreses les situen en determinats llocs de treball o amb determinades tasques on no poden promocionar-se, etc.

Sara Berbel
Sara Berbel
En el llibre es tracten molts aspectes: tradicions i rols a les empreses (de la bretxa salarial, etc.), de la no socialització de les dones per a exercir el poder, planteja la qüestió de l’existència o no d’un tipus de lideratge específic femení, dels obstacles que es troben les dones a l’empresa i planteja altres qüestions com  una nova organització del treball (temes de conciliació), eficàcia a les organitzacions (la igualtat d’oportunitats), nous models de lideratge, del major nombre de directives en empreses socials, de la importància de les xarxes professionals (presencials i virtuals) i, per últim, d’estratègies clau per a directives i emprenedores.

Sara Berbel ha estat Directora General d’Igualtat d’Oportunitats en el Departament de Treball de la Generalitat, Presidenta de l’Institut Català de les Dones i Comissionada d’Igualtat d’Oportunitats a l’Ajuntament de Barcelona.
 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

3 comentaris a “El sostre de vidre”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.