Estalvia, és gratis.

Estalvia és gratis - Irene Gelpí

Estalvia és gratis - Irene GelpíGelpí i Lluch, Irene. Estalvia, és gratis. Idees i consells per a l’estalvi quotidià. Barcelona: Columna, 2013

L’estalvi energètic està de moda. Ens parlen sovint que la temperatura de casa quan s’engega la calefacció ha de ser de 19-20 graus. La temperatura de la nevera és de 3 a 6 graus i la del congelador és de –18 graus. La temperatura de l’aigua calenta hauria de ser entre 30 i 35 graus. Tot això significa menys diners a pagar i més eficiència energètica. La temperatura és un aspecte més. Cal utilitzar bombetes que no siguin halògenes, cal evitar sortides d’aire per les finestres i portes –això és fàcil de veure si passem una flama pels racons de possibles sortides d’aire: si la flama es belluga, significa que entra aire.

Tot estalvi comporta preguntar-se si som assenyats al moment de la compra. Preguntes útils de fer-se quan es planifica la compra són:

  • Què passa si no ho compro?
  • Ho necessito ara mateix?
  • Tinc alguna cosa que puc utilitzar per a estalviar-me la compra?

Recordeu que, com afirma Adela Cortina, un cert consumisme de molta gent és una emulació de consum de classes socials més altes. La crisi, òbviament, remou consciències.

El nostre estalvi té conseqüències per a altres professionals: això és una realitat. Però ni el planeta ni el nostre modus vivendi pot suportar el consumisme sense cap ni peus. L’estalvi comporta preguntar-se també per la qualitat dels nostres productes: productes frescos, cuina casolana, productes de neteja sans… tot és important. Per cert, el codi de barres indica el lloc de procedència del producte. Els números 84 corresponen a productes espanyols.

El consum dels electrodomèstics, per fer-nos-en una idea, tenen aproximadament aquestes proporcions:

La nevera consumeix un 18% del total, la calefacció un 16%, l’enllumenat un 18% i l’stand-by dels aparells, un 15%. Raó per la qual s’aconsella no mantenir electrodomèstics en stand-by.

L’apartat de la roba presta atenció a l’habilitat de cosir i sargir. Us recomano un llibre de tècniques de costura bàsica:

Knight, Lorna. Manual práctico de costuras y tejidos: guía ilustrada de técnicas y materiales. Barcelona: Océano/Ambar, 2007

Cal rentar la roba només quan sigui imprescindible perquè amb les rentades es fa malbé. Les taques poden marxar a vegades amb productes naturals, com les de cafè, que amb vinagre se’n van. La llimona i el vinagre són bons netejadors. Pel que fa als xampús i gels, convé evitar els «parabens». Mireu sempre l’etiqueta de tots els productes que compreu. És una feina una mica feixuga, però té conseqüències positives.

Un últim apunt: som a l’era de les lluites per l’aigua. Racionalitzeu el consum d’aigua. Utilitzeu l’aigua bullida sense sal per a regar les plantes un cop l’aigua està freda. Tanqueu les aixetes quan no agafeu aigua i a la dutxa… sí, poden ser quatre minuts!!! Pel que fa al foc, no ha de sortir de la base de l’olla i, a més a més, és recomanable tenir nets els cremadors. Reciclar, reutilitzar, reparar les tres erres de l’estalvi. Atenció! Amb l’obsolescència programada, hi ha aparells com ordinadors, impressores que tenen una programació electrònica perquè deixin de funcionar després d’un nombre determinat d’utilitzacions.

Aquests coneixements ens ajuden a estalviar consum i a tenir una vida més sana. Aquest capítol té una incidència directa en els joves.


 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

5 comentaris a “Estalvia, és gratis.”

  1. Jolín doncs a mi fa poc amb va passar això amb la impressora, era una photosmart hp,amb van dir que la garantia ja hi havia acabat i que reparar-la no valia la pena, quina feinada i tindre que comprà un altre.
    Pel que fa al tema de l’estalvi hi ha alguna cosa que no entenc, si els que manen milloren les nostres ciutats perquè no tiren endavant les plaques solars? potser no els interessa ummmm.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.