Atrapats al gel. La llegèndària expedició a l’Antàrtida de l’Ernest Shackelton fa 100 anys

Atrapados en el hielo - Caroline Alexander
image_pdfimage_print

Atrapats al gel - Caroline AlexanderAlexander. Caroline
Atrapats al gel

Barcelona: Columna, 2008

 

El 8 d’agost de 1914 l’anglès Ernest Shackelton després de la seva fallida expedició al Pol Sud amb el malmès Robert Falcon Scott; que finalment va aconseguir realitzar amb d’èxit el noruec Roald Amundsen; va sortir del port de Plymouth amb 26 homes per realitzar la primera travessia a l’Antàrtida. Un viatge vers un territori desconegut i inhòspit amb el vaixell Endurance (vol dir Resistència). L’interès públic per l’Antàrtida a l’època era molt gran, hi havia una gran expectació per conèixer i tenir més informació i imatges d’aquest continent gelat.

Atrapats al gel - Caroline Alexander

Aquest pròxim 2014 es compliran 100 anys d’aquest impressionant i èpic viatge que van tenir la sort de recuperar per a la posteritat en imatges, gràcies a les fotografies realitzades pel  Frank Hurley, el fotògraf oficial de l’expedició, i que l’Ernest Shackelton va contractar al 1914 per realitzar l’Expedició Imperial Trasantàrtica, més coneguda amb el nom d’Expedició Endurance. Unes imatges d’una bellesa impressionant de l’oceà Austral que recullen els diferents moments del viatge: des del seu bloqueig en el gel, passant per la pèrdua de l’Endurance, la lluita de la tripulació per la seva supervivència, l’arribada en tres petits bots salvavides a l’illa Elephant, la ruta del bot James Caird fins a la Geòrgia del Sud (Cave Cove) del Shackelton i cinc homes més, i el rescat final de la barca al port balener de Stromnes. En paraules del primer oficial, el Lionel Greenstreet el Frank Hurley és: Hurley és un guerrer amb la seva càmera i se n’aniria a qualsevol lloc i en farà tot el que calgui per captar una bona imatge”

Frank Hurley al costat de l'Endurance
Frank Hurley al costat de l'Endurance
Sir Ernest Henry Shackelton va néixer el 15 de febrer de 1874 a Kildare, Irlanda i va ser un famós explorador anglo-irlandès de l’edat heroica de l’exploració de l’Antàrtida. Va realitzar diferents expedicions a terres polars. La primera, a l’expedició Discovery (1901-1904) del capità Robert Falcon Scott, de la qual va marxar per problemes de salut, la segona va ser l’expedició Nimrod (1907), com a líder, i per la qual el rei Eduard VII, li va concedir el títol de Sir i la tercera, l’anomenada expedició Imperial Trasantlantica (1914-1917) i que consistia a travessar l’Antàrtida de punta a punta i a través del Pol.

Una idea aproximada del que passaria al llarg d’aquest viatge la podem tenir quan llegim l’anunci que va realitzar l’Ernest Shackelton a la premsa britànica per reclutar la seva tripulació:

“Es busquen homes per a un viatge perillós. Sou baix. Fred extrem. Llargs mesos de completa foscor. Perill constant. No s’assegura el retorn amb vida. Honor i reconeixement en cas d’èxit”.

La realitat de vegades és desconcertant, com l’èxit que va aconseguir aquesta convocatòria realitzada al 1914 al conegut diari The Times i, que va atraure finalment a 5000 voluntaris per enrolar-se a l’expedició. També no és d’estranyar, ja que el Shackelton gaudia d’una gran popularitat i era considerat un gran aventurer.

Després d’una ruta per l’Atlàntic obrint-se camí enmig d’un mar glaçat i, a una distància només de cent seixanta quilòmetres del seu destí, el vaixell Endurance, va quedar-se atrapat al gel amb tota la tripulació abandonada en mig d’un espai hostil. Aquesta experiència extrema va durar 20 mesos abans del seu final.

Com a curiositat voldria explicar que quan l’Expedició de l’Endurance el va haver d’abandonar, el Shackelton va ordenar als seus tripulants que limitessin els seus objectes personals. El Hurley va haver de deixar enrere les seves càmeres i el Shackelton li va permetre de quedar-se només amb 120 imatges i pel·lícules. Junts van fer la selecció i van trencar aproximadament unes 400 plaques de vidre. El capità volia evitar que el fotògraf Frank Hurley l’obligués a tornar per recuperar-les. Aquest va documentar la resta del viatge, únicament amb una kodak de butxaca i tres rodets de pel·lícula. Gràcies a les habilitats del capità Shackelton van poder tornar tots amb vida i, aquesta gesta el va portar a ser considerat un heroi. Al 1921 va tornar a organitzar una nova expedició científica, l’expedició Shackelton-Rowett, però malauradament abans d’arribar l’Ernest Shackelton va morir d’un atac al cor.

A continuació podeu veure el documental basat en el mateix llibre Atrapats al gel de la Caroline Alexander amb el títol: The Endurance. Shackelton’s Legendary Antartic Expedition, dirigit pel Morgan Stanley (l’original en anglès amb narració de l’actor Liam Neeson). Ho recomano per la seva qualitat i per tractar-se d’un treball molt exhaustiu:

Hurley, Frank. Shackelton, la odisea de la AntártidaAquest és un altre llibre que podeu consultar a les biblioteques de Barcelona i que també fa un recorregut fotogràfic molt interessant i en gran format de les millors imatges de l’expedició de l’Ernest Shackelton:

Hurley, Frank. Shackelton, la odisea de la Antártida. Barcelona: Geoplaneta, cop. 2007
 

Shackleton Shackleton Shackleton

Shackleton Shackleton Shackleton

També volia assenyalar que l’any 2002 es va estrenar una pel·lícula documental sobre l’expedició que va realitzar el Shackelton. Amb el títol Shackelton. La odisea de la Antártida dirigida pel Charles Sturridge, va guanyar el Premi a la millor sèrie dramàtica de l’Acadèmia Britànica (BAFTA). I també la tenim i la podeu consultar a les biblioteques de Barcelona:

Shackleton: la odisea de la Antártida
 
Sturridge, Charles. Shackelton: la odisea de la Antártida. Madrid: Divisa, cop. 2009

I a continuació podeu donar una ullada a la pel·lícula:

Per finalitzar volia recordar que aquest passat mes de novembre ha finalitzat amb d’èxit una expedició amb el nom Tras las huellas de Shackelton, formada per l’antic director de la sèrie de televisió Al filo de lo imposible, el Sebastián Álvaro i, que amb la participació del Juanjo San Sebastián, el Ramón Portilla i d’altres membres van desplaçar-se el passat 3 d’octubre de 2013 a Santiago de Xile. El 6 d’octubre van arribar a les illes Malvines i posteriorment a les Georgias del Sur, a on van quedar-se fins al passat 9 de novembre. Van aprofitar per visitar el nucli de població de Gryviken, les antigues factories baleneres (avui dia centres d’estudi pels científics) i el cementiri a on descansa la tomba de l’Ernest Shackelton. Després de visitar els glacials Heaney i Nordenskjöld i, amb molt mal temps el cim del Stromness i les conegudes pingüineres de les Georgies, van tornar d’aquest viatge amb un temps de navegació tan perillós, que els va obligar a endarrerir uns dies més la seva tornada. Tota una experiència vers el viatge realitzat pel mític Shackelton. Aquesta imatge es va realitzar durant l’expedició:

Tras las huellas de Shackelton

L’expedició va tenir un temps molt bo, com es pot comprovar a les imatges, tot el contrari al viatge i l’expedició del Shackelton.

Us deixo amb tota aquesta interessant informació per gaudir d’aquest nou any 2014. Us desitjo un Bon any nou!!!
 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

6 comentaris a “Atrapats al gel. La llegèndària expedició a l’Antàrtida de l’Ernest Shackelton fa 100 anys”

 1. Un libre fascinant que penso demanar en préstec quan vagi a la biblioteca.
  No es solsament un relat d´una fita dels descobriments geogràfics, si no
  un relat de supervivència i coratge en situacions extremes.

 2. No estem acostumats a les notícies relacionades amb l’Antàrtida, però darrerament sembla tot el contrari.
  La primera seria la notícia del salvament ahir 3 de gener dels viatgers (periodistes, científics i turistes) del vaixell rus “Akadémic Shokálskiy” que havia quedat atrapat al gel antàrtic el passat 24 de desembre. Al més pur estil d’aventures van ser rescatats per un helicòpter xinés fins als gels, després a un petit vaixell i finalment traslladats al trencagel australià “Aurora Australis”. Un final feliç… i la resta dels 22 tripulants del vaixell van poder quedar-se al vaixell esperant el desglaç per poder sortir de la zona. L’Akadèmic estava estudiant la variació del gel antàrtic entre d’altres i estava també rememorant l’expedició efectada al 1911 per l’australià Douglas Mawson, i que va efectuar el primer estudi del continent antàrtic.
  L’altra important notícia té a veure amb el descobriment recent de 22 negatius fotogràfics congelats en un sol bloc de gel de fa 100 anys i, que probablement eren de l’expedició del nostre conegut Shackelton. Tot un descobriment històric en paraules de Nigel Watson de l’Antàrtida Heritage Trust que va trobar les fotografies a la cabanya de l’expedició a l’Antàrtida de Scott i que va servir de refugi al nostre aventurer Shackelton.

 3. Caballa y Sardina

  Vaya con el señor Shackelton….eso si que es “movilidad exterior” y no lo que dice la ministra Fátima Bañez (pobrecita)…

  Excelente recomendación para dejar volar la imaginación en plan aventurero y, de paso, adquirir conocimientos…que nunca viene mal.

  Me lo pido YA mismo!!!

  Gracias, Toga, por esta acertada y amplia reseña.

 4. També pots mirar-te el vídeo sobre la Josefina Castellví (oceanògrafa i Premi Nacional de Cultura, 2013), la primera dona catalana investigadora que va residir a una base a l’Antàrtida:
  http://www.tv3.cat/videos/4703911
  Molt interessant i ofereix moltes claus sobre aquest desconegut continent.
  També tenim a les biblioteques el llibre de la mateixa autora:
  Yo he vivido en la Antártida : los primeros españoles en el continente blanco.
  Per fer-nos una idea de la investigació i les aventures dels nostres científics al continent gelat.
  Un altra visió de l’Antàrtida, que ens mostra la bellesa i la crua realitat d’aquest fantàstic món aïllat!

 5. Una recomanació molt interessant que no deixaré de llegir-me. Una història sobre supervivència molt ben documentada amb excel·lents fotografies.

 6. Ja saps que el pots trobar a les biblioteques de Barcelona. Si t’interessa aquest tema, també et recomano el llibre de la Josefina CastellvÍ: “Yo he vivido en la Antártida”. El pots consultar a diferents biblioteques de Barcelona, en el següent enllaç: http://aladi.diba.cat/record=b1094594~S10*cat
  El seu darrer documental:”Els records glaçats”, coproduït per TV3 , va quedar-se a les portes de guanyar aquest any el Premi Gaudí a la categoria de millor documental! I s’estrenarà als cinemes en els pròxims dies!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.