9

La librería ambulante - Christopher MorleyMorley, Christopher
La librería ambulante

Cáceres: Perfiférica, 2012

Us vull recomanar un llibre del qual fins fa poc no hi havia notícia i que ha resultat una d’aquelles lectures refrescants, optimistes i vibrants, que saps que no són res més que un passatemps i que et deceben per la seva vessant rosa pastelosa, però que sense dubte recomanaries. Per una banda perquè el seu autor fa un llibre que esdevé un cant a la natura, a la cultura i als llibres. I per una altra banda, perquè el seu autor amb un estil clar i planer fa humor, aventura, bogeria i literatura homenatge als clàssics.

Parlo de La librería ambulante de Christopher Morley (1890-1957) de qui va ser un dels grans del periodisme americà de principis del segle XX.

Christopher Morley

Christopher Morley

El llibre té com a rerefons la Nova Anglaterra rural de principis del segle XX i la veu narrativa és de Helen McGill una dama solterona, i quarentona que ha passat de ser institutriu a ser grangera. Una dona que cuina, cuida animals i té cura del seu germà que és un escriptor d’èxit.

La Helen del principi de la novel·la trenca la seva rutina el dia que un estrany es presenta a la seva porta per vendre-li al seu germà El Parnaso que és ni més ni menys que una llibreria ambulant.

La robusta i madura senyoreta McGill dóna un cop de porta a la seva desmotivadora rutina domèstica i contra tota lògica i racionalitat agafa les regnes d’un cotxe de cavalls que és llibreria ambulant. Comença a portar també les regnes de la seva vida sense adonar-se del transcendental viatge interior que està a punt de fer.

La librería ambulante

Parnassus on Wheels by Christopher Morley ~ 1917. This edition: J.B. Lippincott, 1955. Introduction by John T. Winterich. Illustrations by Douglas Gorsline.

Helen narra qui és el senyor Mifflin i quina importància té en la rabieta d’una quarentona i solterona cansada de ser qui soporta la càrrega d’una granja que ella no volia. El senyor Mifflin és l’estrany que li volia vendre al seu germà la llibreria ambulant i serà qui acompanyi a Helen la majoria del relat.

Parnassus on Wheels

“Parnassus on Wheels”; cover for Common Reader Editions

Aquest conte és la narració de les més que merescudes vacances de la senyoreta Helen McGill i el cop d’efecte al seu germà egoista que li ha deixat totes les responsabilitats massa temps. Però Helen narra alguna cosa més: narra la seva determinació d’acabar amb la rutina i explica la importància de l’amistat, la lleialtat i la honestedat.

Entre anècdotes hilarants, lliçons moralitzants i filosofia de vida, Helen ens mostra la seva gran història d’amor i una altra gran força: la passió pels llibres.

La història de la senyora McGill és el fil conductor d’un amor pels clàssics i la lectura. Les referències als clàssics són una constant i la idea romàntica del llibreter perfecte també està apuntada.

Té una continuació i sospito que ja voldreu saber el títol perquè esteu segurs des d’ara mateix que aquesta novel·la us agradarà. La continuació és La librería encantada.
 

Escrit per | Tieta Mame

Excèntrica, vital, capritxosa, seductora i adorable… Em dic Estrella i em trobareu a la Biblioteca Sant Gervasi- Joan Maragall.

9 Comentaris

 1. Albert Roca Enrich

  13 maig 2014 at 23:55

  Aquest és un dels llibres que tinc per llegir a la meva llista interminable de lectures pendents, gràcies!

  • Tieta Mame

   17 maig 2014 at 17:51

   Albert, no esperis més.;O) I després posa a llista La llibreria encantada. A mí m’ha apassionat encara més que el primer i tothom amb qui he parlat coincideix que tampoc es pot deixar passar.

 2. toni

  15 maig 2014 at 8:25

  també me l’apunto! Gràcies!

  • Tieta Mame

   17 maig 2014 at 17:52

   Et treurà somriures i sempre va bé;O)

 3. Marta B

  15 maig 2014 at 23:35

  És un llibre deliciós!!!, per mi fa com un homenatge als llibres,als clàssics,als lletraferits,a tots els que ens encanta la lectura i els llibres.Podriem dir que és un bombó de llibre,un bombonet de xocolata negra 70%.Molt agradable,fresc i amb tocs d’humor.

  • Tieta Mame

   17 maig 2014 at 17:54

   Totalment d’acord amb tu. Marta, si no l’has llegit ja, aconsegueix La LLibreria encantada. Més xocolata pura i deliciosa i fresca!;O)

 4. Marta B

  20 maig 2014 at 20:13

  ohhhh no l’he llegit,intentaré conseguir-lo,també és un bombonet per mi
  Charing Cross Road de helene Hanff, és deliciós i parla de llibres igual que la llibreria,per això em va fer molta gràcia, és molt tendre.
  Ara m’he demanat a la biblio un altre Godiva de xocolata blanca,”pasos perdidos”-A.Carpentier, és un llibre com estem dient tipus bombonet, “mono”,delicat…
  Gràcies

 5. Viena Edicions

  4 juliol 2014 at 13:22

  Bon dia:
  Des de fa ben poc, ja podeu fruir d’aquesta meravella en la seva versió catalana, traduïda per la Dolors Udina.
  Viena Edicions

  http://www.vienaeditorial.com/mostrarllibre.asp?ididioma=1&idllibre=898

  • Tieta Mame

   5 juliol 2014 at 16:08

   Excelent notícia!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.