1

La meitat d'en Jan - Gemma LienasLienas, Gemma. La meitat d’en Jan. Barcelona: La Galera, 2008

S’hi val tot el que t’agrada. I només tu saps què t’agrada; els altres no t’ho han de dir.

Sou dels que penseu que no hi ha jocs de nens o de nenes? Dels que penseu que el rosa no és exclusivament per les nenes i el blau pels nens?

Voleu trencar amb aquests estereotips tan arrelats a la nostra societat? Una bona manera de fer-ho és a través dels contes i des de l’educació emocional als infants.

Dins de la col·lecció de la Fada Menta de Gemma Lienas, tenim tota una col·lecció de llibres dedicats a l’educació emocional.

Fada Menta

La Fada Menta és una fada minúscula que ajuda als nens que tenen alguna preocupació i només ells la poden veure.

La Meitat d’en Jan tracta el tema dels estereotips femenins i masculins.

La meitat d'en Jan - Gemma Lienas

En Jan està fart perquè tothom l’escridassa perquè no faci res del que suposadament fan els nens, com plorar, a l’escola se’n riuen d’ell i decideix posar en una caixa tot allò que fa que se’n riguin d’ell: la samarreta rosa, el conte que més li agrada… i tres llàgrimes…

I comença a fer a tot allò que se suposa és “cosa de nens”: jugar a pilota, clavar cops de puny quan s’enfada, no plorar…

Fada MentaPerò s’ho passa molt malament…

I apareix la fada Menta… per ajudar-lo…

El porta davant un mirall i li demana que és el que veu…

En Jan diu que només veu mig Jan…

La meitat d'en Jan - Gemma Lienas

La Fada Menta li fa veure que li falta el que havia enterrat a la caixa de cartó.

Així que corre al jardí a buscar les seves coses i torna a sentir-se content… Ara ja torna a ser un nen sencer.

La Fada Menta marxa i li pica assenyala una nena… És la Mar… i també té un secret… D’un forat d’un arbre treu un farcell… I són les bambes i genolleres per jugar a futbol.

jan00055

En Jan pensa que és cosa de nens però la Mar li diu que no hi ha coses de nens i de nenes. Només hi ha cosses de persona com jugar a pilota, saltar a corda, jugar a cuinetes…

I així és com en Jan i la Mar es posen a jugar a futbol. En Jan amb la seva samarreta rosa i el braçalet de plata pintat al canell.

A la web de la Gemma Lienas enllaç trobareu un petit extracte de l’obra perquè us vinguin ganes d’anar a les Biblioteques de Barcelona a cercar el llibre.

Us recomano els contes de la Fada Menta perquè tots tracten de manera especial alguna situació que viuen els nens i mitjançant les històries de la Fada Menta es poden treballar de manera lúdica i divertida per pares i educadors.

Al final del conte trobem una sèrie de recomanacions i exercicis per treballar amb els nens el tema dels estereotips femenins i masculins per adonar-nos de com estan presents tant a casa com als mitjans de comunicació els estereotips masculins i femenins.

Podeu veure la Fada Menta al següent vídeo:


 

Escrit per | Leakey

Sóc la Rosa i treballo a la Biblioteca Zona Nord. M'interessa la psicologia, l'educació emocional i el món de la literatura infantil i la il·lustració. També m'agrada cuinar i fer punt de mitja.

1 Comentari

  1. Josep Lluís Perpinyà

    20 maig 2014 at 12:02

    Genial “La meitat d’en Joan”, els estereotips masculins i femenins, com reconeixer-los i fer-los desaparèixer. Això farà créixer persones millors.
    El llibre tracta el tema molt be, el fa molt divertit i està molt ben plantejat per els menuts.

    Josep Lluís

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.