10

El mundo de los Vikingos - Richard HallHall, Richard
El mundo de los vikingos

Tres cantos: Akal, cop. 2008

Hi ha una visió molt generalitzada sobre els vikings i la manera de comportar-se com a poble i com a individus. Considerats guerrers molt agressius, bruts, de baix nivell cultural i no gaire orientats a solucionar els seus problemes amb la paraula i si amb les armes, s’ha donat pas a una visió més realista i propera com a poble. Les restes materials que han arribat fins a nosaltres mostren a un poble culte, amb eines sofisticades de neteja corporal, amb coneixements matemàtics i astronòmics molt avançats, que els van permetre realitzar la seva expansió a través del mitjà que més dominaven i coneixien: el mar.

Aprofito també per fer-vos una recomanació molt interessant sobre els Vikings. Es tracta de l’exposició del Museu Marítim de Barcelona, que amb el títol VÍKINGS, ens porta al voltant de 400 objectes originals procedents del Statens Historiska Museet d’Estocolm i, que canviarà la nostra visió preconcebuda (sobretot pel cinema i l’animació) de les poblacions vikings d’Escandinàvia des del 8 d’abril i fins al 28 de setembre de 2014.

El mundo de los vikingos fa una aproximació al poble Viking des dels seus orígens a Escandinàvia (I Mil·lenni d.C.), passant pel període de comerç, colonització i incursions conegut com l’Era Vikinga, fins als darrers assentaments a la Groenlàndia del segle XV.

Expansió dels Vikings

El llibre es divideix en 9 apartats que expliquen qui era aquest poble, la seva cultura, els viatges, les incursions, les colonitzacions, les expressions culturals i el seu final com a poble.

Rutes de la expansió vikinga

Rutes de la expansió vikinga

Originàriament els Vikings eren pescadors i grangers que treballaven les seves terres per nodrir les seves famílies. Únicament i aprofitant la calma de l’estiu, es feien a la mar per realitzar incursions, assalts, comerciar i localitzar noves terres per colonitzar. Ja hem trencat la primera creença, que es tractava de pobles de soldats, guerrers a temps complet. Amb l’ajuda dels seus vaixells van poder accedir a tota l’extensa costa escandinava i als seus interiors, un món impenetrable, que van fer del mar el camí imprescindible per fer-ho possible. El drakkar era l’embarcació de casc trincat del període situat entre els anys 700 i 1000, imprescindible pels escandinaus, saxons i vikings en totes les seves incursions. Encara es construeixen d’aquesta manera a les illes Lofoten (Noruega).

Drakkar del tapís de Bayeux

Drakkar del tapís de Bayeux

Abans de les primeres incursions dels Vikings contra els monestirs anglosaxons en època medieval, ja s’utilitzava la paraula wicing (anglès antic) per definir a tota la gent que arribava per mar, però en el sentit negatiu de pirata. A partir del segle X i inicis del s. XI, trobem en diferents poemes com per exemple el de “La batalla de Maldon”, que la paraula wicing ja s’utilitza amb el significat de “incursor marítim escandinau“.

Placa de bronze de TorslundaUn altre mite relacionat amb el món dels Vikings és el referit als cascos amb corns que utilitzaven com a complement per la lluita. Les troballes arqueològiques de la “Era Vikinga” no han oferit cap d’ells amb corns. Possiblement les representacions en coure de caps masculins amb barba i corns en el cap del culte al déu germànic/viking Odi, dels segles VI i VII, trobats a Anglaterra i Suècia i, la de la placa de bronze de Torslunda (illa de Öland) trobada l’any 1870 i, amb significació ritual, han ajudat a la representació ideal del Viking amb el casc i els corns.

Mapa de Vinland

Podreu conèixer l’evolució d’aquest poble i els principals grups: els danesos, els noruecs i els suecs, la seva expansió per Europa, Groenlàndia, Islàndia i també per terres americanes amb el Leif Ericsson, primer europeu a arribar al continent americà i fundador de la colònia de Vinland (actual Canada), els seus reis com l’Eric el Roig, Canut, Omund de Dinamarca, el seu panteó de Deus com: Odin, Tyr, Freyr, Loki, la seva arquitectura típica de granges i poblats amb defenses, els treballs de joieria amb fíbules, braçalets i ornaments personals, els seus treballs en pedra amb creus amb dissenys d’anells. Les excavacions arqueològiques que fins a l’actualitat ens han arribat i a partir de les quals hem descobert els seus costums. Podem destacar el jaciment de Jorvik (Coppergate,York). Es tracta d’una excavació vikinga en una antiga ciutat conquerida  i mostra del poder viking independent a Anglaterra. Si podeu fer una escapada, és molt recomanable la visita al Jorvik Viking Centre, York. Construït sobre les restes del jaciment tenim una recreació de l’antiga ciutat, a la vegada podem visitar les antigues restes vikings i, veure exposats també els materials recuperats a l’excavació.

A continuació podeu fer un tast de la sèrie VIKINGS que van estrenar per la televisió el passat 2013. Produïda pel canal History Channel, la sèrie és molt didàctica i d’un gran nivell. Destaca per la seva fidelitat històrica, tecnològica, per les fonts documentades utilitzades, el democratisme i l’individualisme de la societat vikinga, el paper actiu de la dona que podia arribar a l’estatus de guerrera, l’enorme llibertat sexual (matrimoni more danico), i les referències a les seves tradicions i religiositat (ritus funeraris, arquitectura, disseny d’objectes, sacrificis humans…):

La sèrie està basada en les històries d’exploracions i saquejos dels vikings a l’Edat Mitjana. El protagonista, el Ragnar Lodbrok i, la seva família apareixen a les històries recopilades a la Gesta Danorun de Saxo Grammaticus, un historiador danès del segle XII,i també a les sagues i les epopeyaies vikings: Ragnars saga loobrókar (Saga de Ragnar calces peludes) i Ragnarssona páttr (Relat dels fills de Ragnar), totes del s. XIII. La sèrie utilitza un episodi històric documentat: el saqueig del monestir britànnic de Lindisfarne, que ens serveix per assenyalar l’inici de l’era vikinga l’any 793.

També podeu donar una ullada a la mítica i entranyable sèrie infantil Vicky el Viking, que tant va entretenir als més petits de ja fa unes dècades:

Vicky el Vikingoi de la qual s’ha fet una pel·lícula infantil amb actors de veritat i molt fidel a la imatge que tenien de la sèrie original. També la podeu trobar a les biblioteques de Barcelona: 

Bully Herbig, Michael. Vicky el vikingo
Madrid: Paramount, DL 2010

Per finalitzar us desitjo una bona lectura del llibre, que gaudiu molt de l’exposició dels VIKINGS i pels més interessats de coneixements sobre el món viking us voldria fer una darrera recomanació: The valkyrie’s Vigil, el blog de la historiadora de Barcelona Ele de Lis. Trobareu molt de material i informació seleccionada per aquesta historiadora en aquest espai dedicat als vikings.
 

Escrit per | Toga Yagari

Sóc el Toga Yagari un professor diferent amb alumnes difícils. Tenim una relació que s'escapa de les normes convencionals. Per aquest motiu em refugio a la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda amb el nom de Fran.

10 Comentaris

 1. Margarita Sanchez

  21 juny 2014 at 0:11

  Havia pensat dur al meu nebot de deu anys a l’exposició del Museu Marítim ..sembla una bona manera de treure’l del mon on tot esta fet i ón apretant un botó fas tantes coses, i que vegi com era la vida d’aquells temps..amb el vostre article encara m’animo més. També comentar que sempre em sorprenc de com podien perfilar en un mapa continents i illes en aquelles epoques. No tenien mapes perfectes pero deu n’hi dó… Salutacions!

  • Toga Yagari

   23 juny 2014 at 10:18

   Es tracta d’una exposició d’una gran qualitat amb objectes originals que han estat exposats en excepcionals ocasions fora del territori escandinau. Em sembla una opció molt adequada per mostrar a un nen de 10 anys. D’aquesta forma pot veure l’evolució tecnològica i cultural d’un poble molt diferent del nostre, però que també ha evolucionat molt al llarg dels segles.

 2. alberto sanchez

  21 juny 2014 at 0:23

  Les caracteristiques del Grec son tan especials, que tots els espectacles es gaudeixan mes que en qualsevol altre teatre..

 3. alberto sanchez

  21 juny 2014 at 0:25

  Les caracteristiques i la ubicació del Grec son tan especials, que tots els espectacles es gaudeixan mes que en qualsevol altre teatre.

 4. xavierfandos

  21 juny 2014 at 19:18

  Sempre m’ha agradat la história , i les histories dels vikings sempre m’han
  atret. Una exposició com aquesta és un autentic plaer.

  • Toga Yagari

   23 juny 2014 at 10:28

   Realment es tracta d’una exposició molt interessant i de nivell internacional, amb molts elements interactius i multimèdia. L’exposició s’estructura en vuit àmbits: vida quotidiana, els rituals, les creences, la mitologia, l’artesania i el seu significat, les seves embarcacions… I amb els últims descobriments arqueològics que ens ofereixen una nova perspectiva i visió sobre l’època vikinga!

 5. ALÍCIA NICOLÁS LARRUY

  22 juny 2014 at 22:44

  Un llibre per completar amb l’exposició que es va fer a les Drassanes. El poble viking és el gran desconegut… en tenim una visió molt distorsionada, en part gràcies a les pel·lícules de Hollywood i, en part, al desconeixement.

  • maria sarmiento

   5 juliol 2014 at 3:43

   no hi ha cap visió distorsionada, qui vulgui conèixer ho té a l’abast. Tothom sap que les pelicules mai han estat cap font setiosa ni cap documental. Tu no ho sabíes?
   Ara descubriras que Ckeopatra no te els ulks blaus o que els vikings no tenien cuernus? Que ingènua! només cal saber on anar a buscar les fonts: El Teatre, Cine i similars són ficció, ho has de saber, ho sento.

 6. Toga Yagari

  23 juny 2014 at 10:43

  Em va semblar una bona aportació aquest llibre, ja que ofereix una visió actualitzada i real sobre el poble viking. El registre arqueològic ha afegit novetats i coneixements per allunyar les concepcions més semblants a les imatges que tots tenim del cinema i de l’imaginari més clàssic dels vikings amb el gran casc de banyes. La visió que tots tenim sobre aquesta interessant cultura és la dels guerrers invasors que van saquejar l’Europa del Ir Mil·lenni d.C. I amb aquesta exposició és la ocasió perfecta per esborrar definitivament les idees i concepcions equivocades sobre aquesta interessant cultura.

 7. JESÚS BOSQUE

  26 juny 2014 at 10:33

  Té molt bona pinta i sembla un llibre ideal per complementar la visita al Museu Marítim, apuntat a la llista de les lectures de l’estiu!!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.