3

Las ventajas de ser un marginado - Stephen ChboskyChbosky, Stephen. Las ventajas de ser un marginado. Madrid: Summit, 2013

Pot ser habitual dins del camp cinematogràfic que l’escriptor adapti la seva pròpia novel·la al cinema; però, ja no és tan habitual que sigui el mateix novel·lista qui dirigeixi la pel·lícula.

En aquests casos trobem els escriptors i directors com Paul Auster, Michel Houllebecq, Eric-Emmanuel Schmitt, Ray Loriga, Michael Crichton. Un altre exemple el trobem amb l’escriptor i director Stephen Chbosky, autor de Las ventajas de ser un marginado.

En Charlie, el protagonista de la pel·lícula, és un jove tímid, insegur, i amb una certa fragilitat psicològica, que per treure’s la seva inseguretat escriu cartes a un destinatari desconegut. En Charlie comença un nou curs escolar després de l’absència de l’any anterior a causa de la depressió causada pel suïcidi del seu millor amic. En aquesta nova etapa escolar es relacionarà sobretot amb el seu professor de literatura, i sobretot, amb dos germans peculiars, na Sam i en Patrick.

La pel·lícula està interpretada en els papers importants de Charlie, Sam i Patrick pels actors: Logan Lerman, el Percy Jackson de les pel·lícules basades en les novel·les de Rick Riordan, Emma Watson, la Hermione de la saga de pel·lícules de Harry Potter i Ezra Miler, que interpretava el paper de Kevin a la pel·lícula Tenemos que hablar de Kevin.

Las ventajas de ser un marginado és la seva segona pel·lícula com a director de Stephen Chbosky, però la primera pel·lícula que s’ha estrenat a les pantalles catalanes. El director i novel·lista havia escrit guions tant per pel·lícules com a sèries de televisió, per exemple la pel·lícula Rent (Chris Columbus, 2005) basada en el musical homònim de Jonathan Larson i cocreador de la sèrie televisiva Jericó.

Destaca el guió d’Stephen Chbosky basada en la seva pròpia novel·la que va rebre una nominació del Gremi de guionistes com a millor guió adaptat.

El repartiment

El repartiment de la pel·lícula

Els tres actors protagonistes van rebre elogis de la crítica especialitzada, sobretot les actuacions de Logan Lerman i Emma Watson, ja que ambdós actors provenien de dues populars sagues juvenils. Encara que les mirades dels crítics van elogiar l’actuació d’Ezra Miler.

Un altre fet que cal destacar, tant de la novel·la com de la pel·lícula, és la presència important de la selecció de les cançons, determinades pel mateix relat.

Justament, la Biblioteca Xavier Benguerel ha emprat la novel·la per recrear una play list d’Spotify sota el títol Aquest llibre em sona.

Encara que moltes associacions de crítics nord-americans van premiar les diferents actuacions i el seu magnífic guió, no va rebre cap candidatura dels Òscars d’aquell any.

Penseu que no és una altra pel·lícula nord-americana ambientada a l’institut, ni una comèdia. Al contrari, trobareu una pel·lícula adulta i madura amb un gran ventall de temàtiques representades: el pas a la vida adulta, el primer amor, drogues, homosexualitat i fins i tot temes més espinosos, com el suïcidi i l’abús sexual.

Gaudiu del tràiler de la pel·lícula!!!


 

Escrit per | Neville Longbottom

Estudiant de valent a Hogwarts que un dia vaig fer un conjur i em vaig convertir amb el Rubén de la Biblioteca Joan Miró.

3 Comentaris

 1. David

  23 Juliol 2014 at 12:53

  Una pel·lícula que em va sorprendre. Molt recomenable.

 2. Hatshet

  25 Juliol 2014 at 12:13

  Intrigada per l’èxit vaig llegir la novel.la, i, tot i que no em va emocionar, crec que entenc el seu èxit entre els joves

 3. Marina Albaladejo

  25 Setembre 2014 at 15:45

  El llibre em va encantar. el tarannà d’en charlie, creient que no és el que ho pitjor passa, innocent i alegre de començar a conèixer les coses, em va captivar… sam i patrick, els germans, són genials, les històries dels nous amics i de la vida dels germans d’en Charlie conmouen molt i fan reflexionar.
  COnvido i recomano aquest llibre!
  La pel·lícula també es molt bona: es veuen coses que al llibre no deixen clares i segueix la històra perfectament, un pèl accelerada pel temps cinematogràfic… La recomano molt!!!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada