Brokeback mountain d’Ang Lee

Neville Longbottom Fa 4 anys Adults, Cinema, LGTBI
4

Brokenback Mountain - Ang Lee

Lee, Ang. Brokeback mountain: en terreno vedado
Madrid: Universal, 2007

En els darrers vint anys, no s’han realitzat massa pel·lícules del gènere nord americà per excel·lència, el western. Només uns directors tan agosarats com Clint Eastwood amb Sin perdón (1992); Richard Donner amb Maverick (1994); Kevin Coster amb Open range (2004);Ed Harris amb Appaloosa (2008) i James Mangold amb El tren de las 3:10.

L’any 1999, el director taiwanès Ang Lee va dirigir la seva primera aproximació al western amb la pel·lícula Cabalga con el diablo. El seu segon projecte ambientat en aquest gènere va ser la reconeguda Brokeback mountain: en terreno vedado l’any 2005.

La pel·lícula es basa en un relat curt amb el mateix títol de l’escriptora nord americana Annie Proulx. Aquest relat, el podeu trobar al llibre Brokeback mountain en terreno vedado : historias de Wyoming, publicat a Siglo XXI.

L’acció de la pel·lícula se situa durant l’estiu del 1963, on dos vaquers, Ennis del Mar i Jack Twist, són contractats per un ramader per protegir i vigilar el seu ramat d’ovelles a Brokeback mountain, però, mentre va passant l’estiu, entre ells neix un sentiment d’amistat íntima que derivarà en una relació amorosa. Un cop acabada la feina, tant Ennis com Jack emprenen camins diferents, cap d’ells no vol admetre que existeix un fort sentiment d’amor que els uneix. L’ambient ramader i tosc no permet mostrar aquest tipus de relació. Tots dos vaquers es casen i tenen fills, però un cop a l’any intenten retrobar-se i rememorar l’estada a Brokeback mountain.

Brokenback Mountain - Ang Lee

Repartiment de la pel·lícula

La pel·lícula és interpretada pel desaparegut Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Michelle Williams, Linda Cardellini, Kate Mara entre altres actors.

La pel·lícula va ser molt valenta en tractar l’homosexualitat en un gènere tan masculí com és el western, fins i tot alguns actors que havien rodat pel·lícules de l’oest, es van molestar per la temàtica d’aquesta pel·lícula.

Brokeback mountain va ser rebuda amb molt entusiasme per la crítica especialitzada, rebent moltes distincions per les associacions de crítics dels Estats Units.

Calen destacar quatre aspectes de la pel·lícula, primer, la direcció d’Ang Lee que va saber transmetre una certa sensibilitat. Anteriorment, ja havia dirigit una pel·lícula de temàtica homosexual, El banquete de boda (1993).

El segon aspecte a destacar és el magnífic guió de Diana Ossana i del veterà novel·lista i guionista Larry McMurtry, autor de la novel·la i el guió de La última pel·lícula.

El tercer punt a ressaltar és la banda sonora de la pel·lícula, des de les cançons de Willie Nelson, Emmylou Harris, Teddy Thompson i Rufus Wainwright, fins a la música instrumental original de l’argentí Gustavo Santaolalla.

I el darrer punt són les actuacions matisades dels intèrprets, sobresurten les brillants actuacions de Heath Ledger i Michelle Williams.

La pel·lícula va rebre diversos premis cinematogràfics, el Lleó d’Or del Festival de Venècia a la millor pel·lícula del 2005, quatre Globus d’or: millor pel·lícula, director, guió i cançó original, quatre premis Bafta de l’Acadèmia del cinema britànic: pel·lícula, director, actor de repartiment per a Jake Gyllenhall i guió adaptat.

Brokeback mountain va guanyar tres Òscars en les categories de direcció, guió adaptat i banda sonora original. Incomprensiblement, no va rebre el guardó a la millor pel·lícula, premi que va rebre Crash de Paul Haggis.

Gaudiu i emocioneu-vos amb aquesta commovedora pel·lícula!!!
 

Escrit per | Neville Longbottom

Estudiant de valent a Hogwarts que un dia vaig fer un conjur i em vaig convertir amb el Rubén de la Biblioteca Joan Miró.

4 Comentaris

 1. Meggie Folchart

  18 setembre 2014 at 17:30

  A mi aquesta pel·lícula em va semblar boníssima, l’ambient, les interpretacions, la història terriblement real i dura, la música. Casi arriba a la perfecció. Per cert el petò que es fan l’Ennis del mar i en Jack Twist després d’una llarga temporada sense veure’s crec que és un dels millors petons de la història del cinema.

 2. Adriana

  23 setembre 2014 at 22:26

  Gran película, y magníficas interpretaciones. bravo por el final 🙂

 3. xavi silvestre

  24 setembre 2014 at 18:41

  Una pel·lícula sorprenent, amb una premissa molt arriscada i un ritme lent, intens, suau.

 4. mireia alsina

  27 setembre 2014 at 10:02

  LA VAIG VEURE FA ANYS I TRACTA BÉ EL TEMA HOMOSEXUAL

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *