El curios incident del gos a mitjanit de Mark Haddon

El curiós incident del gos a mitjanit - Mark Haddon
image_pdfimage_print

El curiós incident del gos a mitjanit - Mark Haddon

Haddon, Mark
El curiós incident del gos a mitjanit
Barcelona: La Magrana, 2006

Haddon, Mark
El curioso incidente del perro a medianoche
Barcelona: Salamandra, 2005

Haddon, Mark
The curious incident of the dog in the night-time
London: Vintage, 2004

Si us agraden les novel·les de detectius, el vostre escriptor favorit és l’Arthur Conan Doyle, si considereu que Sherlock Holmes és el millor detectiu de tots el temps i, a més a més, considereu que la novel·la d’El gos dels Baskerville és un dels vostres llibres predilectes, llavors ja teniu molts punts en comú amb en Christopher Boone, el protagonista de la novel·la El curiós incident del gos a mitjanit de l’escriptor anglès Mark Haddon.

El protagonista és un jove autista de 15 anys, que li agrada el color vermell, en canvi, odia els colors marró i groc i detesta que el toquin. Una nit mentre mira per la finestra descobreix que el gos de la veïna de la casa del costat ha estat assassinat. Gràcies als seus dots de lector de novel·les policíaques, gran observador i un geni de les matemàtiques intentarà descobrir qui ha comès aquest crim tan horrible. Però, el que ha començat en un misteri, finalitzarà en tota una aventura.

Mark Haddon
Mark Haddon

Mark Haddon (Northampton, Anglaterra, 1962) és un il·lustrador i escriptor que va iniciar la seva carrera literària dins de la literatura per a infants. Un dels títols més representatius és el llibre L’agent Z i el croat emmascarat. Aquest conte es va adaptar en forma de sèrie televisiva per la BBC i li va permetre guanyar a l’autor dos premis BAFTA.

El 2003 va publicar la seva primera novel·la destinada al públic adult, El curiós incident del gos a mitjanit, la novel·la va ser tot un èxit de crítica i de lectors, per la qual va guanyar el premi Whitbread Book of the Year Award i el Guardian children’s fiction prize. A més a més, aquesta novel·la també va ser finalista del prestigiós premi Man booker prize.

Hi trobareu una novel·la sincera, amb el punt de vista del narrador. El protagonista no sap mentir, ni sap explicar acudits, ja que no els sap interpretar. A més a més, com no sap descodificar els dobles sentits de les frases, es troba una narració directa.

Cal destacar la bona configuració del perfil autista del protagonista, això és degut perquè l’autor va treballar en un centre de persones autistes durant la seva joventut.

El curiós incident del gos a mitjanit va tenir un premi a casa nostra, va guanyar el Premi Protagonista Jove, en la categoria de joves de 15 a 16 anys del curs 2005-2006.

Després de l’èxit d’ El curiós incident del gos a mitjanit va escriure una altra novel·la d’adults titulada Un petit inconvenient, i per al públic infantil va publicar fa poc temps el llibre Barrabum! (o 70.000 anys llum), un apassionant relat d’extraterrestres.

Gràcies a l’èxit de la novel·la  d’El curiós incident del gos a mitjanit, Simon Stephens va adaptar el text al teatre i es va estrenar al Teatre Nacional d’Anglaterra l’any 2012.

Tranquils, que si voleu veure l’adaptació, no cal que aneu a Londres, només heu d’esperar que a la pròxima temporada del Teatre Lliure de Gràcia del 9 d’abril de 2015 fins al 10 de maig, dirigida per Julio Manrique i traduïda per Cristina Genebat.

Repartiment de l'obra del Teatre Lliure
Repartiment de l’obra del Teatre Lliure
image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

3 comentaris a “El curios incident del gos a mitjanit de Mark Haddon”

  1. A aquest llibre li tinc molt de “carinyo”, me’l van fer llegir en vo quan estava estudiant l’anglès, i va ser la primera novel·la, no adaptada, en aquest idioma que vaig entendre i gaudir, molt recomanable!

  2. També va ser una de les meves primeres lectures en anglès! Em va agradar molt i també m’agradarà veure’n la pel.lícula!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.