0

Vidas secretas de grandes escritores - Robert Schnakenberg

Schnakenberg, Robert
Vidas secretas de grandes escritores: lo que nunca salió a la luz de los grandes novelistas, poetas y dramaturgos

Barcelona: Océano, cop. 2012

Estem acostumats a veure a la televisió, les anades i tornades dels personatges coneguts del moment. Les portades de les revistes, els programes del cor, etc, van plens de les manies de les “celebrities” del moment. Amistats estranyes, peticions intempestives de matinada a les habitacions d’un hotel, vestimentes extravagants, personatges insofribles… actualment tots coneixem notícies d’aquest tipus que, en alguns casos, ens poden arribar a escandalitzar. Però si investiguem una mica en la història, comprovarem que això no és nou. Aquestes bogeries, fòbies, debilitats o senzillament extravagàncies d’una personalitat extremadament obsessiva, ja vénen de lluny, i es veien en alguns personatges de la història.

Ernest Hemingway, 1939

Ernest Hemingway

Aquest llibre titulat encertadament com “Vida secreta…” és en realitat això: un compendi de les curiositats, rareses i dades amagades de les vides d’alguns dels personatges de la literatura mundial. En ell, descobrirem alguns dels secrets més amagats i desconeguts (encara que alguns, segur que us sonen) d’un total de 41 escriptors i escriptores. Anècdotes, curiositats, comportaments estranys, frases cèlebres… aquí trobareu tot un gran recull per passar l’estona. I és que, el que a vegades pot semblar comportaments paranoics, després no ho poden ser tant.

Agatha Christie

Agatha Christie

Com el cas d’Ernest Hemingway que durant anys va explicar que el FBI el perseguia i després, per documents desclassificats, es va comprovar que tenia raó. Perquè si pot ser més o menys conegut que Tolkien parlava més de 10 idiomes o que Agatha Christie detestava un dels seus personatges més coneguts, Hercule Poirot, potser no és tan conegut que ella es denominava a si mateixa com “una màquina de fer salsitxes”. La “Reina del crim” també va aconseguir el Record Guiness per ser l’autora de ficció més venuda de la història i la seva obra “La Ratera”, és l’obra teatral que porta més anys en cartellera, poca broma.

Henry David Thoreau

Henry David Thoreau


 
Si Thoreau, autor del conegut “Walden” o de “La Desobediència Civil” no li agradava massa dutxar-se i acostumava a anar molt desarreglat, no va ser impediment perquè l’escriptora Louise May Alcott (autora de la coneguda “Donetes”) caigués totalment enamorada d’ell… es veu que era tot un seductor! Encara que no arriba al sobrenom de “màquina sexual” que algun biògraf li va posar a H.G. Wells.
 
 
Herbert George Wells, 1943

Herbert George Wells, 1943

Potser és coneguda també l’afició desmesurada de Jack Kerouac per la beguda però, a Northport, a Long Island, segurament encara es parla de com passejava descalç pel poble, borratxo i arrossegant un carro de la compra. Sigui veritat o mentida, algunes llegendes han quedat reflectides així en la història i aquest llibre treu les amagades, les que mai va sortir a la llum, sense cap mena de censura. Perquè si a les biografies “oficials” pots veure un repàs de les seves vides i on pots trobar els fets més importants i destacats, tota la part menys convencional costarà trobar-la reunida i amb tants detalls com està resumida en aquesta obra. Així resumint, es podria definir aquest llibre amb la frase: Sabies què…? Perquè, efectivament, aquest llibre fa un repàs exhaustiu i minuciós d’aquells “petits” secrets inconfessables d’alguns dels grans escriptors, homes i dones, més coneguts de la història de la literatura. I reunit tot en un sol llibre!

Lord Byron

Quadre de Lord Byron fet per Thomas Philips, 1835

Si vols passar una bona estona tafanejant en la vida literària d’aquests personatges, t’assegurem que a part de passar una bona estona, aprendràs moltes coses per sorprendre a les teves amistats amb precisament, allò de… Sabies què? I per acabar, posem fi amb les últimes paraules de Lord Byron abans de morir: Ara me n’aniré a dormir. Bona nit

Escrit per | Mr Hyde

Sóc la part oculta del Dr. Jekyll... o era a l'inrevés? Es comenta que vaig ser creat per un tal Stevenson, quan més aviat va ser al contrari, encara que això és un secret. Vaig estudiar amb el gran Doctor Tenma, m'agrada la música de Hyde i tinc un gat anomenat Schrödinger. Per cert, dintre meu hi ha la Marian, una devorallibres de la Biblioteca Horta - Can Mariner.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.