Jaume Vallcorba i J.V. Foix

Jaume Vallcorba

J.V. Foix - Jaume Vallcorba

Vallcorba Plana, Jaume
J.V.Foix

Barcelona: Omega, cop. 2002

El Jaume Vallcorba Plana (1949-2014), escriptor, traductor, professor i figura fonamental del món editorial, ens va deixar el passat 23 d’agost de 2014 a l’edat de 64 anys. Tot un referent per la seva contribució extraordinària al panorama editorial, en llengua catalana, castellana i universal. L’editor exquisit que mimava les edicions amb els millors materials, que des de Quaderns Crema va fer una forta aposta pels nous autors catalans: Quim Monzó, Sergi Pàmies, Ferran Torrent o Gabriel Gaimés i des de l’editorial Acantilado va recuperar a figures com Stephan Zweig, Joseph Roth, d’altres centreeuropees i va fer supervendes de diferents clàssics: Chateeaubriand, Boswell, Montaigne…

En paraules del mateix Jaume Vallcorba, el J.V. Foix no disposava d’una autèntica biografia, i és aquest el motiu principal per fer-li una anàlisi en profunditat de la seva vida i obra. El J.V. Foix és un dels millors poetes en llengua catalana del segle XX, que uneix la tradició i la modernitat, encara que ha creat un univers propi.

Us esperem a la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda demà 14 de maig a les 19 hores per fer-li un homenatge per la Setmana de la Poesia, en companyia d’amics i escriptors del seu món editorial.

Vallcorba-Foix
Vallcorba-Foix

El volum de la col·lecció Vidas Literarias que sobre J.V. Foix va escriure Jaume Vallcorba està format per una primera part biogràfica d’unes cent pàgines, escrites en un to didàctic i un estil molt amè, més una selecció de textos escollits de tota la seva obra a càrrec de: Manuel Longares, Jaume Ferran, Martí Solé, José A. Goytisolo, Juan Ramon Masoliver i Enrique Badosa.

Es tractaria d’una antologia per a no iniciats. A l’inici d’aquesta obra el Jaume Vallcorba fa referència a una de les característiques més singulars del Foix: el seu sedentarisme. Un home de pautes, rutines i sense cap mena de sorpreses en el seu dia a dia (derivades pel negoci heretat de la pastisseria familiar, que funciona amb molt d’èxit i prestigi en l’actualitat), no va ser en cap moment una persona avorrida ni aliena a la realitat cultural catalana. Va exercir de forma brillant d’agitador i animador cultural amb multitud de projectes realitzats en revistes i diaris. J.V. deFoix és autor de més d’una dotzena de llibres de poesia, considerats barrocs, críptics, difícils i amb un punt de surrealisme, per a gran part dels lectors.

Sr_Vallcorba_Pomes_web

El Jaume Vallcorba va estudiar Filosofia i lletres a la UAB i, es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre Josep Maria Junoy i les primeres avantguardes europees. Va exercir de professor de literatura a la Universitat de Bordeus, la Universitat de Lleida, la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. Definitivament va deixar la docència l’any 2004. Acadèmic de la Reial Acadèmia de Doctors de Catalunya, va ser un gran autor d’articles per a revistes artístiques, literàries… Va ser el fundador dels Quaderns Crema i de l’editorial Acantilado. Autor de llibres com: Lectura de la Chanson de Roland (1989), Noucentisme, mediterranisme i classicisme. Apunts per a la història d’una estètica (1994), J.V. Foix (2002), De la primavera al paraíso: El amor, de los trovadores a Dante (2013), Josep Mª Junoy. Obra poética (1984). I per desig del mateix autor es va encarregar de l’edició de l’Obra Poètica de J.V.Foix (14 volums). En el capítol dels premis destaquen els següents: El Premio Nacional a la mejor labor editorial del Ministerio de Cultura (2002), la Medalla d’Or al mèrit cultural de l’Ajuntament de Barcelona (2005) i, l’Ordre al Mèrit cultural del Govern de Polònia. La Feria Internacional del Libro de Guadalajara li va donar el premi al Reconocimiento al Merito Editorial l’any 2010. L’any 2014 va guanyar el Premi Nacional de Cultura de Catalunya. El Jaume Vallcorba està considerat com un dels millors editors del país de la seva generació amb edicions exquisides i de gran nivell. Va destacar per la seva labor acadèmica, cultural i la seva independència.

En Quaderns Crema va apostar per autors centrals i va renovar totalment les lletres catalanes. Per ell l’edició es concretava en l’elaboració d’un catàleg. Un catàleg amb referències europees, des de Dante, Petrarca i Cervantes fins al segle XX amb Mann, Kafka i Auden. L’excel·lència del seu catàleg és extensiu també a l’edició i a la factura dels seus llibres. 

Vallcorba, Foix i d'altres amics
Vallcorba, Foix i d’altres amics

Podríem destacar com a part del seu llegat la conferència que va realitzar als editors del futur en l’Institut d’Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona en la clausura del Màster d’Edició, a on el Jaume Vallcorba defineix el seu llegat en forma de codi de bones pràctiques de l’editor sense fissures. En aquest text explica les claus de la supervivència de l’ofici, sense amagar els perills del sector: editar és estimar, les responsabilitats de l’editor, les vendes no són el més important, el treball diari invisible i transparent, el catàleg és un grup d’amics, el desert que significa internet i millor en paper.

Dintre dels actes de la Setmana de la Poesia 2015 celebrats a les Biblioteques de Barcelona tindrem a la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda l’acte: “Jaume Vallcorba i la poesia”, el demà dijous 14 de maig de 2015 a les 19 hores. Aquest merescut i necessari homenatge vol destacar la seva contribució extraordinària a la poesia catalana, castellana i universal. A través de diferents lectures i converses de convidats i d’autors destacats del catàleg de Quaderns Crema i de l’editorial Acantilado com: Francesc Parcerisas, Gemma Reguant, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Lola Badia, Manel Ollé, Ponç Pons i Rafel Argullol, anirem descobrint els diferents aspectes de la complexa i rica relació que Vallcorba va mantenir amb la poesia com a lector, exegeta i editor.

A continuació unes paraules de Vallcorba en relació al valor que li donen als llibres en suport digital:

Com a complement a l’acte d’homenatge a la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, Quaderns Crema obrirà l’editorial aquest dia a les 17,30 h. als interessats perquè puguin conèixer de primera mà la vida i l’obra d’aquest fonamental i imprescindible editor i escriptor. Fer la reserva prèvia a: infoicub@bcn.cat

El Jaume Vallacorba, tot un personatge formal, perfeccionista, d’aires noucentistes també tenia un vessant hedonista, amant de la conversa, del riure, dels plaers terrenals, de la bona taula, els viatges i els cotxes de gran cilindrada. Per ell en l’edició conflueixen tant la qüestió comercial, com el treball intel·lectual i artesanal. En paraules del mateix autor: “Editar consisteix a proposar als amics que no conec unes lectures que els puguin agradar i estimular“.

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

2 comentaris a “Jaume Vallcorba i J.V. Foix”

  1. Merescut homenatge a un referent indiscutible del món editorial i de la cultura.
    Va estar un acte molt emotiu, que posà de manifest com n’era d’estimat i respectat Vallcorba.
    Moltes gràcies.

  2. Carmen García Gil

    De la mà de Jaume Vallacorba podem anar sense por i endinsar-nos en un món poètic ple de exquisidesa. Aquest és el regal més bonic que et pot fer una persona de gran sensibilitat.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.