El petit príncep d’Antoine de Saint-Exupéry

image_pdfimage_print

El petit príncep - Antoine de Saint-ExupérySaint-Exupéry, Antoine de
El petit príncep

Barcelona: Salamandra, 2008

L’obra més coneguda d’Antoine de Saint-Exupéry i, la qui més reconeixement li va donar. Narra la trobada i les converses d’un nen i un aviador i, com aquests fan replantejar la vida a l’adult. Sota l’aparença d’un conte per a nens trobem aquest conte poètic i filosòfic. L’autor ens convida a trobar el nen que tots porten a dintre i, que poques persones recorden.  

Una de les claus del llibre és el seu llenguatge  senzill i directe, entenedor pels nens i, que serveix de vehicle per a transmetre una concepció simbòlica de la vida. Un fenomen editorial i cultural únic traduït a més de 180 idiomes. S’han editat més de 80 milions de llibres, cd’s, dvd’s i encara continua vigent i de plena actualitat. 

Publicat l’any 1943 per Antoine de Saint-Exupéry després de la seva marxa de la França ocupada pels nazis a la ciutat de Nova York. El Petit príncep és un conte poètic amb les il·lustracions originals fetes en aquarel·la per l’autor. La puresa i autenticitat de les pintures i el llenguatge, arriben al màxim nivell de nuesa i profunditat poètica i visual.

El Petit príncep - Antoine de Saint-Exupéry
 

Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry
Nascut a Lyon el 29 de juny de 1900 d’una família d’origen aristocràtic. En obtenir plaça a l’escola naval, després del servei militar a les Forces aèries l’any 1920, va convertir l’aviació en la seva passió. L’any 1926 comença a treballar a la companyia aèria Latécoère, i en diferents rutes aèries d’Africa i obrint noves rutes comercials a Sud-amèrica. Treballarà com a corresponsal a diferents diaris: Intransigeant i Paris Soir, a Rússia i Espanya. Com a persona d’acció va participar en molts raids i, com a pilot de reconeixement i en el servei actiu al nord d’Àfrica durant la 2a Guerra Mundial. El 31 de juliol de 1944 surt en missió des de Còrsega i ja no va tornar mai més.
 
 
El Petit príncep - Antoine de Saint-Exupéry

Considerat un conte infantil, en realitat és un llibre d’una gran profunditat, una obra mestre per a totes les edats. Al llarg de tota l’obra trobem consideracions sobre la vida, filosòfiques, de crítica social, d’amistat, sobre la naturalesa humana i, fetes des de la visió d’un nen, que observa amb curiositat i sorpresa els adults. Els capítols s’entenen com al·legories. El llibre explica una història de quan era petit. Després de dibuixar una boa que s’havia menjat un elefant, tots els adults sense excepció només podien veure un barret.

El Petit préncep - Antoine de Saint-Exupéry

Davant la incomprensió dels adults, va dibuixar l’interior de la boa amb l’elefant a la vista, però també es va trobar amb la impossibilitat dels adults per a comprendre. Per aquest motiu va abandonar la carrera de pintor quan tenia sis anys i es va dedicar a l’aviació. Com les persones grans mai entenien res quan es va fer gran va desenvolupar la següent tècnica: Si trobava persones lúcides i comprensives experimentava amb el dibuix número 1. Si responien: “És un barret”, ja no els parlava ni de boes, ni de selves ni d’estrelles. Es posava al seu nivell i parlava de bridge, de golf, de política i de corbates. I la persona gran estava contenta d’haver conegut un home tan assenyat.

El Petit príncep - Antoine de Saint-Exupéry

El narrador és un aviador que té una avaria en el desert del Sàhara. Perdut i aïllat és despertat per un jovenet extraordinari, que només volia un dibuix d’un bé. Un encontre estrany amb aquest petit que mirava amb ulls tranquils, sense por ni cansament, sempre preguntant i mai responent i que va batejar com El petit príncep. La curiositat de l’aviador pel nen, li farà oblidar la seva avaria i, farà créixer un vincle d’estimació i amistat. El petit príncep anirà explicant la seva història a l’aviador: el drama dels baobabs i els volcans, l’asteroide B612, el naixement de la rosa orgullosa, l’expedició per explorar d’altres asteroides amb diferents personatges com el rei, el vanitós, el bevedor, l’home seriós, l’encenedor de fanals, el geògraf i la Terra a on descobrirà que la seva flor no era única o el sentit de l’amistat. Finalment tornarà en companyia del pilot al mateix lloc on va arribar.

El personatge del Petit príncep està inspirat en diferents coneguts i amics de l’autor però no estan identificats concretament. En la personalitat de Pierre Sudreau, en el fill del seu amic Charles De Koninck. S’especula amb la trobada al tren de Moscou amb un nen fill d’obrers d’aspecte angelical que va coincidir amb Saint-Exupéry.

El Petit príncep - Antoine de Saint-Exupéry

I si encara no l’has llegit o ja fa molt de temps que l’has llegit, et recomano que tornis a submergir-te a les hipnòtiques pàgines que relaten aquesta història universal!

Setmana del llibre prohibit

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

7 comentaris a “El petit príncep d’Antoine de Saint-Exupéry”

    1. Estuve el lunes en “Catalunya aixeca el teló” y descubrí que esta gran obra va ser representada en forma de musical =)

    1. L’obra de teatre del Petit Príncep va acabar les seves representacions el passat 11 de febrer a la sala BARTS de Barcelona. De moment no tinc notícies de noves representacions.
      Moltes gràcies Judith per la teva participació al Bibarnabloc i pels teus comentaris. Salutacions!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.