Fora de mi de Sharon M. Draper

Fora de mi - Sharon M. Draper

Fora de mi - Sharon M. Draper

Draper, Shanon M.
Fora de mi.

Barcelona: Cruïlla, 2013

Fora de mi (inèdit en castellà) és el primer llibre de la col·lecció crossover de l’editorial Cruïlla: Camp a través. Segons la web de l’editorial aquesta col·lecció “neix amb un esperit ambiciós: el de publicar novel·les atrevides i transgressores, que ens facin riure i plorar, que ens ajudin a entendre el món on vivim, que ens emocionin i que en canviïn”. Amb Fora de mi ho aconsegueixen al 100%, em podeu creure.

La Melody és una noia d’onze anys amb una memòria fotogràfica excepcional. La Melody és probablement la noia més intel·ligent de l’institut. Llàstima que ningú sapigui fins a on arriba la seva capacitat intel·lectual. La Melody pateix paràlisi cerebral, no parla i no pot coordinar els seus moviments. La Melody voldria per sobre de tot cridar als quatre vents totes aquelles paraules que romanen silencioses al seu cervell. La vida de la Melody canvia el dia que aconsegueix un aparell que li permet comunicar-se.

La lectura d’aquest llibre és commovedora, tendra i a vegades bastant dura. La Melody és plenament conscient de com la veuen els altres i s’adona que són poques les probabilitats que té que algun dia arribin a tractar-la com a “normal”, aquesta és la paraula que fa servir ella per definir a les persones que no pateixen cap discapacitat. Malgrat els seus esforços, malgrat els esforços de la seva família que confia plenament en les seves capacitats, malgrat la seva demostració d’intel·ligència, aquells a qui ella vol semblar-se li donen de banda per culpa dels seus problemes físics.

La novel·la emociona per la seva cruesa, perquè segurament en algun moment ens podem sentir identificats amb les persones “normals” que menyspreen la Melody. És alliçonadora en el seu missatge final dur, directe i contundent. És un homenatge a tots aquells pares de nens amb discapacitats que lluiten perquè els seus fills puguin viure el millor possible. És una història que ens fa empatitzar i reflexionar sobre com pot ser de difícil voler comunicar-se i no poder fer-ho.

Fora de mi ha guanyat el premi Protagonista Jove 2015 en la categoria 13-14 anys convocat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT). El jurat d’aquest premi està format per gairebé 6000 nens d’entre 9 i 16 anys que voten a través de les seves escoles i biblioteques.

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.