L’amour (El amor sin amor) de Joann Sfar

L'amour (el amor sin amor) - Joann Sfar

L'amour (el amor sin amor) - Joann Sfar

Sfar, Joann
L’Amour: (el amor sin amor)

Logroño: Pimentel, 2014

L’amour! Oh là là!

Ni els ullals ni la bruixeria ens alliberen de convertir-nos en uns ximples, pobres condemnats, quan ens enamorem. Lligar és jugar amb foc i L’Amour (L’amor sense amor) dóna fe d’això.

Publicat per primera vegada a França amb el títol Le Bestiaire amoreoux (2007) arriba a Espanya de la mà de Fulgencio Pimentel (2014). Amb to romàntic i humorístic, l’àlbum està format per tres relats en els quals veurem desfilar bruixetes, golems i vampirs, entre altres personatges d’aquest univers fantasmagòric, que anhelen seduir i ser seduïts. Prenent com a exemple les trobades sexuals del vampir Fernand, o d’Aspirina, seguirem els passos del desig, del plaer, de l’obsessió i de l’enamorament, però també de l’amistat. I trobarem veritats grans com a temples com, per exemple, quan s’afirma que “17 anys és una edat xunga es miri per on es miri”. Tot això al costat de profunds pensaments místics i filosòfics.

L'amour (el amor sin amor) - Joann Sfar

No hi ha dubte que l’obra de Joann Sfar (Niça, 1971) té el seu segell propi, una estètica visual característica. El mateix es pot afirmar dels seus personatges fantàstics i estranys, inspirats en el folklore de la mort. Amb aquesta nova obra, Sfar torna a demostrar que és probablement l’autor de còmics més important i influent de la seva generació. La bellesa visual de L’Amour (L’amor sense amor) és aclaparadora. A la senzillesa i expressivitat dels personatges, se sumen emocionants escenes amoroses i vinyetes a pàgina completa de colors vibrants. L’àlbum, editat en un format de gran qualitat, s’eleva a la categoria de llibre d’art, aconseguint que l’experiència final de la seva lectura sigui una cosa així com la barreja entre al·lucinació pop, sotrac gòtic i xerinola “txic”- postmoderna, amb aquell punt petard dels vuitanta.

Amor de joventut, com he pogut oblidar el teu sortilegi? Amor d’una mirada, amor de l’atzar, tampoc tu als meus records? Jeu l’herba morta en aquell jardí que jo solia saquejar. No queda res; esbarzers morts, sense aroma. Amor sense amor, res més trist. Amor sense amor, però qui sense amor existeix?

SERGE GAINSBOURG (AMOUR SANS AMOUR)

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

3 comentaris a “L’amour (El amor sin amor) de Joann Sfar”

  1. Sóc fan del Joann Sfar i el seu peculiar i inconfusible estil des de que el vaig descobrir amb El petit vampir (que no sé si és el mateix que aquest altre vampir, crescudet) i la sèrie La Mazmorra, però se m’havia passat aquesta història. Segur que serà sorprenent. Així, doncs, ja l’he reservat. Gràcies per la recomanació!

  2. Totalment d’acord en que Sfar és tot un fenomen. El sexe i la sensualitat més originals del món del còmic actual.

    A més es tot un personatge que té un munt de primers volums i sagues començades que després no continua, perquè en comença de noves.

    Recomano molt la seva pel·lícula “El gato del rabino”

    I una pregunta: Com que veig que la captura de l’entrada està en francès, hi ha alguna còpia a les Biblioteques en francès?
    Seria molt interessant!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.