0

Allá donde vamos, nos comportamos: ¡aprender buenos modales es divertido! - Carrie Finn / Amanda Doering / Chris Lensch

Finn, Carrie
Allá donde vamos, nos comportamos
¡aprender buenos modales es divertido!

León: Everest, 2011

Us confesso que una vegada vaig estar observant durant un mes, al meu voltant, la qualitat de civisme que hi havia en la societat més propera. Vaig anar apuntant cada acte de poca educació que veia. En tres setmanes tenia anotades quaranta situacions d’incivisme. El punt de partida de la meva reflexió va ser un dia que baixava les escales del metro i m’empenyien per darrere. Em vaig fixar en les maneres grolleres de molta gent i en el fet que a molts els importen ben poc els altres.

Aquest llibre respon a una inquietud que molts tenim. Sobretot els pares quan han d’ensenyar les bones formes de conducta als més petits. És un llibre que pretén ser lúdic, no pas feixuc ni punitiu. Les biblioteques hi tenen dues seccions importants: la bona educació de no cridar a la biblioteca, d’agafar només aquells llibres que s’utilitzaran, en lloc d’amuntegar-los allà on un vol, i de tenir cura dels llibres i audiovisuals que es presten…

El llibre, òbviament, parla de la bona conducta al moment de menjar: tant en família com a l’escola: mastegar amb la boca tancada, no agafar el menjar amb els dits, ser primmirat al moment de menjar, asseure’s correctament i mantenir-se a la cadira si els altres no han acabat de menjar. Hi ha paraules que la bona educació prioritza en el vocabulari diari: donar les gràcies, demanar les coses si us splau, demanar perdó si ensopeguem amb algú, o ens cau alguna cosa a terra, o molestem amb el nostre soroll; en entrar a algun lloc cal saludar o acomiadar-se correctament. Molt sovint, per educació, abans de fer alguna cosa demanem permís: si volem que ens deixin mirar alguna cosa que pertany a un altre, si volem compartir un joc…

Cent valors per viure - Francesc Torralba

Al capdavall, la conseqüència de tot plegat és que som bons amics, bons companys i convidem la resta a una convivència agradable. Si anem més enllà, les bones maneres ens ajuden a fomentar la puntualitat, l’honestedat, la cordialitat. Tot un món de valors que cal esmentar perquè configuren el mapa normatiu d’una persona. Per això us recomano un llibre per a adults:

Torralba Roselló, Francesc
Cent valors per viure: la persona i la seva acció en el món

Lleida: Pagès, 2001

Moltes gràcies.

Escrit per | Edmund de kingsbridge

Sóc la Sílvia de la Biblioteca Vila de Gràcia. Passejo sovint per Barcelona tot recordant-hi l'època històrica on les ciutats renaixentistes somiaven amb una autonomia econòmica, social i política com va fer l'Edmund de Kingsbridge.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *