Odio, ara integral

Odio integral / Peter Bagge

Odio integral / Peter Bagge

Peter Bagge. Odio integral
Barcelona: La Cúpula, 2007-2008-

 
Corrien els bojos anys 90, una ressaca d’escalfadors, pentinats crepats i jaquetes amb espatlleres… el mur de Berlín acabava de caure i la guerra freda començava a esvair-se; acabaven d’arribar els cds i només quatre persones (comptades!) sabien què era internet, aquest era el món que el 1990 va rebre a Buddy Bradley (de la mà de Peter Bagge), estendard de la generació X, del grunge (a pesar seu) i un dels còmics underground més exitosos que es recorden.

Odio integral / Peter Bagge

Com si fóssim uns amics de tota la vida que l’han anat a veure, el mateix Buddy ens obrirà la porta de casa seva i ens oferirà una cervesa (de les barates, les cares se les pren ell) i ens explicarà com li van les coses a Seattle. Va sortir de la seva Nova Jersey natal buscant un lloc on ser independent lluny dels seus pares, tot i que potser “independent” no és del tot exacte, ja que comparteix pis amb dos elements: el seu col·lega de sempre Apestoso i George Cecil Hamilton Tercer.

Odio és una sèrie llarga, per això veurem a Buddy amb diferents xicotes, a diferents feines, sempre amb una tirada cap a l’underground i la música dels 60-70 (en vínil) i en una precarietat econòmica pràcticament assegurada. Però el personatge creix, i els seus secundaris també i acompanyarem en Buddy en aquest viatge des dels vint-i-pocs fins als trenta-i-escaig. Un viatge cap a la maduresa i la serenitat que donen els anys? Ni de conya! De fet la seva novia “Lisa” és de tot menys convencional, com la seva relació,

Odio integral / Peter Bagge

Bé una mica sí, a poc a poc la sèrie ens anirà mostrant un Buddy més assentat, de nou a la casa familiar (en un suburbi de Nova Jersey), recuperant velles coneixences, negocis…, i tot de gent que van coincidir amb el Buddy en la seva etapa més “salvatge” i que ara són…, bé, són grans i respectables i grises persones, i també hi ha la família de Buddy que farà que us encanti la vostra pròpia família (podeu trobar més aventures de la família Bradley previes a Odio en dos volums de preqüela).

Odio integral / Peter Bagge

Amb Odio Peter Bagge va demostrar que se’n podia sortir perfectament amb una sèrie convencional, anteriorment (tot i que aquí es publicaven de manera simultània) va demostrar amb Mundo Idiota que tenia tota la mala bava necessària per fer-se un lloc propi en els còmics underground, així com un estil de dibuix perfectament definit. I precisament el dibuix ha estat un dels aspectes on més ha evolucionat la tècnica de Peter Bagge, d’un underground fosc i “brut” a un estil cada cop més senzill, arribant en els darrers números a recordar la línia clara europea, i a color! Tota una revolució que no va provocar les ires dels fans de sempre, potser perquè el resultat era a més a més de bo, coherent.

Un clàssic que començava a ser introbable ara reeditat, només podem felicitar-nos i recomanar-vos-el! A més a més els darrers volums inclouen pàgines inèdites!

Odio integral / Peter Bagge

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.