Música Prohibida… per la BBC

Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot Fa 2 anys Adults, Música
2

Cartell BBC

 

Del 30 de maig al 2 de juny, la Biblioteca Vapor Vell i la Biblioteca Vallcarca i els Penitents vam realitzar el cicle d’audicions comentades, Música Prohibida a través del qual oferíem un petit recorregut pels estralls de la censura a la música.

Podem pensar que la censura, també en la seva dimensió musical, és més pròpia de règims no democràtics, de països on la llibertat d’expressió és un dret retallable. Tenim ben fresc l’exemple de la censura a Espanya durant el Franquisme que es va aplicar durant 40 anys a tota les formes d’expressió cultural.

Però la censura no és exclusiva de les dictadures. En les democràcies es censura i molt, sense anar gaire lluny trobem un bon exemple al país de l’avantguarda musical, el país democràtic per excel·lència, baluard de la llibertat d’expressió, bressol de diferents subcultures juvenils (teddy boys, mods, skin heads, punks, gòtics, indies… ) que afavorien l’expressió individual i subvertien els valors de la societat. Sí, estem parlant de la censura a la Gran Bretanya.

This is England

Com a mostra de l’acció censora a la Gran Bretanya, us presentem una playlist on es recullen moltes de les cançons que han estat censurades per la BBC (la Corporació Britànica de Difusió) dels anys 30 fins a l’actualitat, temps durant el qual la radiotelevisió pública anglesa va prohibir l’emissió de determinades cançons i va vetar les actuacions en determinats programes d’una llarga llista d’artistes, entre els quals hi trobareu a gent com Ella Fitzgerald, Bob Dylan, The Beatles, Frank Sinatra i molts altres als quals se’ls va censurar.

La censura a la ràdio britànica ha prohibit per les raons clàssiques que ens té acostumat aquest “art” de la mordassa: lletres amb contingut inadequat per la moral benpensant o explícitament sexual, referència a drogues i considerar cançons políticament incorrectes o irreverents amb els poders de l’Estat.

Esteu preparats per escoltar tanta música immoral, irreverent, sexual i políticament incorrecta? Després d’escoltar la playlist, les vostres oïdes no tornaran a ser les mateixes.

Escrit per | Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot

La Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot es va inaugurar el 10 d'octubre de 2011 i dóna servei als barris de Penitents, Vallcarca i el Coll, Sant Genís dels Agudells i la Teixonera. Rep el nom de M. Antonieta Cot, a iniciativa del Consell de Dones de Gràcia, en reconeixement a la tasca de difusió de la cultura catalana que va portar a terme aquesta bibliotecària veïna de Gràcia durant els anys del franquisme. La Biblioteca té un fons especial en jazz i blues i programa activitats que tenen com a objectiu la difusió de la música afroamericana.

2 Comentaris

 1. Xahrazad

  9 juny 2016 at 9:49

  Enhorabona per l’article i la playlist. No m’imaginava que la BBC fos tan “carca”.

 2. Gloria

  22 juny 2016 at 23:14

  Molt bona playlist!!! Me la guardo!!!
  Deu n’hi do amb la BBC…

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *