Biblioteques del món: l’àrea infantil de la Biblioteca Central d’Amsterdam

Biblioteca Central d'Amsterdam

Biblioteca Central d'Amsterdam
 
No sóc d’aquelles bibliotecàries que quan viatja busca altres biblioteques per visitar, ja m’hi passo bastant temps de la meva vida, però quan estic preparant un viatge i trobo que més d’un article o més d’una guia turística recomana alguna biblioteca digna de visita ho tinc en compte. En un recent viatge a Amsterdam no vaig voler perdre’m la sala infantil de la Biblioteca Central d’Amsterdam, ja que recomanaven la seva visita en diversos blocs de viatges que havia consultat.

La Biblioteca Central d’Amsterdam (Centrale Bibliotheek) és la més gran de les biblioteques públiques de la ciutat. Inaugurada fa més de 30 anys, el 2007 es va traslladar a un edifici de nova construcció just a l’est de l’estació central.

L’edifici ocupa més 28.000 m2 repartits en 10 plantes, disposa de 1200 punts de lectura la meitat, d’ells amb ordinadors connectats a Internet i hi treballen 200 persones. També inclou un auditori, una sala d’exhibicions, el Museu de la Biblioteca, el Museu de Gerard Reve i aparcament per a 2000 bicicletes, tota aquesta informació la trobareu ampliada a la Wikipedia.

L’àrea infantil de la Biblioteca Central d’Amsterdam se situa a la planta -1, és a dir, un cop a la planta baixa unes escales a l’esquerra donen accés a aquest espai. És l’àrea de la biblioteca adreçada a nens i nenes de 0 a 12 anys. La panoràmica de la sala des de la part alta de les escales impressiona.
 
Sala infantil de la Biblioteca Central d'Amsterdam
 
De seguida ens podem adonar que el concepte que es va tenir en compte a l’hora de dissenyar l’espai s’allunya de l’aire seriós i quadriculat que caracteritza, o caracteritzava, les biblioteques i en canvi s’ha concebut com un espai per gaudir de la lectura.

El mobiliari convida al relax. Formes arrodonides com les ones del mar transmeten fluïdesa i esquiven la serietat. S’aprofita el disseny dels prestatges per crear ambients íntims de lectura. Per seure la sala disposa de diferents tipus de seients però destaquen unes grans butaques de color vermell amb un annex per estirar les cames i trobar-se com a casa. Elements infantils s’escampen per tota la sala on els nens poden trobar l’espai que més els agradi i així gaudir més de la lectura. És una sala amb un munt de racons per descobrir, un tipi indi, un amagatall que simula un bosc, fins i tot un dels prestatges té una terrassa des d’on es té una panoràmica aèria de tot l’espai.
 


 
Els llibres es disposen en 7 grups que no tenen res a veure amb la nostra divisió:

1. Aventura: llibres sobre història, països, descobriments, viatges i tecnologia.
2. L’aprenentatge i la lectura: manuals de referència, llibres d’educació, llibres de lectura fàcil, audiollibres
3. Somiar: contes populars, faules, mites, contes fantàstics, poesia.
4. Fora: Animals, terra i univers.
5. Jo i el món: filosofia, religió, ciències socials, educació sexual, esports, dansa i ballet, circ.
6. Taller: art, cine, música, jocs, idiomes, còmic.
7. Pati d’esbarjo: cd’s de música, dvd’s, revistes, cd-rom’s, primeres lectures, àlbums il·lustrats.

Però si hi ha una raó per la qual aquesta biblioteca mereix una visita és perquè trobareu exposada l’autèntica, original i impressionant Casa dels Ratolins, la casa objecte del llibre de la Karina Schaapman editat per Blackie Books. Us parlaré d’aquest llibre en una propera entrada.
 


 
Per últim dir-vos que si sou amants de les vistes, no marxeu sense pujar a la planta més alta. A més d’un restaurant trobareu una terrassa des d’on tindreu una molt bona panoràmica de la ciutat.
 
Vista des de la terrassa de la Biblioteca Central d'Amsterdam
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.