5

Croqueta y empanadilla - Ana Oncina

Oncina, Ana
Croqueta y empanadilla

Barcelona : La Cúpula, 2014

 

En aquest país resulta complicat viure del còmic. Encara més, si ets una dona. I, si malgrat això, aconsegueixes treure fins a onze edicions d’un còmic propi, ja hem de parlar d’heroïcitat. Avui tenim el plaer d’entrevistar Ana Oncina, autora del còmic Croqueta y Empanadilla:
 

Ana Oncina

Ana Oncina s’ha convertit en una autora supervendes amb el seu primer còmic.


 
Els teus personatges, Croqueta i Empanadilla, s’han convertit en uns supervendes i han aconseguit atreure molts lectors no habituals als còmics. T’ha sorprès el seu èxit? A què ho atribueixes?

Em resulta molt estrany que Croqueta y Empanadilla tingui l’acollida que té, perquè són situacions molt personals que mai vaig pensar que poguessin interessar a ningú, però sorprenentment molta gent em comenta que s’hi senten molt identificats, així que suposo que no som tan especials com ens creiem i tots vivim les relacions d’una manera similar. D’altra banda, que sigui una croqueta i una empanadilla fa gràcia, suposo que aquests dos factors són els que han fet que tingui èxit.

 

Com és una jornada normal de feina per a tu?

Em llevo al matí, esmorzo i em poso a treballar fins a l’hora de dinar, després continuo treballant fins que el meu cervell diu “prou” i em distrec amb el que sigui. Normalment treballo de mitjana vuit hores, tot i que hi ha dies que treballo més i d’altres que menys.

 

Què li diries a qualsevol nen o nena que vulgui ser dibuixant de còmics?

Que sigui constant, que tingui molta voluntat i paciència. Sobretot, que no es deixi arrossegar per les inseguretats.

 

T’estimes més escriure les teves històries o col·laborar amb un guionista?

Totes dues opcions em semblen bones. Amb Croqueta y Empanandilla em resulta molt fàcil ser la guionista perquè són històries curtes i personals, però projectes més ambiciosos crec que em costaria més enfrontar-los.

 

El dia a dia d'aquesta parella molt especial ha portat l'èxit a Ana Oncina.

El dia a dia d’aquesta parella molt especial ha portat l’èxit a Ana Oncina.

 

Tens algun ídol al món del còmic, alguna figura que, sigui per la seva trajectòria o el seu talent (o alguna altra raó) admiris per sobre de la resta? Qui és?

Sóc fan de molta gent, alguns dels autors i autores de còmic que m’han marcat són Frederick Peeters, David Mazzucchelli, Ana Galván, Bea Tormo, Cristian Robles, Àlex Red, Albert Monteys, Lucas Varela, i un llarg etcètera.

 

Què és el que més t’agrada de ser autora de còmic i què t’agrada menys?

El que més m’agrada és que em sento realitzada i afortunada amb la meva feina i amb poder viure d’ella, veient el panorama actual. A més de la gent meravellosa que he conegut al món del còmic, autors, editors, llibreters, etc. El que menys és que la nostra feina està poc valorada, considero que no està ni reconegut ni remunerat com hauria d’estar.

 

I si no fossis autora de còmic, a què et dedicaries?

Doncs el que més agrada és dibuixar, o sigui que suposo que faria alguna cosa relacionada amb la il·lustració o hauria estudiat alguna cosa relacionada amb els animals.

 

D’on treus les idees per les teves històries?

Del dia a dia. Situacions que em passen, que m’expliquen o que veig.

 

Per acabar, podries explicar-nos alguna cosa sobre els teus propers projectes?

Actualment estic treballant en el tercer volum de Croqueta y Empanadilla i en el segon número de la revista Voltio, la qual coordino amb Alex Giménez i que publica Ediciones La Cúpula, un projecte amb el qual estic molt il·lusionada, on diversos autors i autores publiquen les seves històries delirants i fantasioses.

Ana Oncina és autora dels dos volums de "Croqueta y Empanadilla" i coordinadora de la revista "Voltio" juntament amb Álex Giménez.

Ana Oncina és autora dels dos volums de “Croqueta y Empanadilla” i coordinadora de la revista “Voltio” juntament amb Álex Giménez.


 
Si voleu saber més sobre Ana Oncina, no deixeu de consultar la seva pàgina web!
 

Escrit per | Harley Quinn

Sóc la Harley i estic bojament enamorada del meu "pastisset". Tot i que ell no em tracta gaire bé, jo no m'enfado perquè sé que tot forma part de l'espectacle! Que de quin espectacle es tracta? No ho voldríeu saber...Quant em trec el vestit de bufó sóc la María José de la biblioteca Francesc Candel.

5 Comentaris

 1. josefa muñoz

  23 setembre 2016 at 13:15

  Es reconfortante doblemente saber que el cómic funciona y mucho
  más si la autora es una mujer, muchas felicidades Ana.

  • Montse López

   29 setembre 2016 at 13:32

   No sóc lectora de còmics, però m’heu fet entrar moltes ganes d endinsar-me en aquest món.

 2. Lorena

  23 setembre 2016 at 15:34

  Espero que aconsegueixi vendre més edicions perquè el còmic conté històries que tot i semblar molt personals tots podem trobar properes. Per rematar-ho els personatges tot i ser ben curiosos són molt adorables!

 3. alberto sanchez

  3 octubre 2016 at 0:26

  Bé per aquesta autora de comics, i no soc molt assidu als comics.

 4. Anna Escayola

  26 octubre 2016 at 17:54

  M’ha agradat molt conèixer aquesta autora, el proper dia que vagi a la Biblioteca buscaré els seus còmics!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.