2

Diario de una Femen - Dufranne i Lefebvre

Dufranne, Michel
Diario de una Femen

Barcelona : Norma, DL 2015

Aquesta és la història de la Sophie, una jove francesa de classe mitjana que se sent incòmoda davant les actituds masclistes de la societat, incloses les que passen en el seu entorn més proper, ─família, amics i treball─. La Sophie comença a interessar-se pel grup contestatari Femen, i el tàndem format per Dufranne i Lefebvre s’encarrega de mostrar-nos la seva transformació en Apolline.

El malestar que la Sophie sent, així com la seva cerca de respostes, la porta a convertir-se en activista en contra del masclisme. Diario de una Femen ens mostra aquest procés, i també el que implica en la seva vida personal que això es faci públic. Fins i tot entrelluquem el dia a dia de la Sophie al cap d’uns anys, quan aquests canvis s’han integrat definitivament a la seva personalitat i al seu estil de vida.

Ahora sé que me estoy ahogando. Tengo la sensación de que cada día me siento más y más apretada por un corsé que ya no quiero llevar más. Siento que, desde que me levanto, hay una pequeña voz en mi cabeza que todas las mañanas me dice otra vez preocupada: no eres más que una mujer, así que deja de sonreír, ten miedo y alégrate de vivir en Francia con la boca cerrada… ¡He decidido decir basta!

Si bé la història narrada en el còmic és fictícia, el guionista Michel Dufranne s’ha documentat exhaustivament per realitzar un retrat bastant complet de l’activisme en contra del masclisme polític, religiós i social, al mateix temps que Séverine Lefebvre ha recorregut als colors àcids que recorden al col·lectiu feminista Pussy Riot. Tot plegat, molt real. És revelador que històries que aposten per parlar de revolucions socials trobin un lloc per expressar-se als còmics, portant el fenomen global, la protesta dels carrers, als prestatges de les llibreries on altres joves com la Sophie podran trobar respostes en lloc de sarcasme i portes tancades.

Diario de una Femen - Dufranne i Lefebvre

Les Femen neixen en Ukrania, l’any 2008. Les seves militants porten corones de flors com a símbol de feminitat i orgullosa rebel·lia, i utilitzen la nuesa per fer arribar el seu missatge contra el masclisme. És curiós constatar la incomoditat que provoca un grup de dones nues, protestant, en contrast amb l’atractiu que la seva imatge té per a les càmeres dels periodistes. Aquesta és la força de les Femen. La de ser capaces de convertir-se en missatgeres d’una idea a través de la seva imatge i actitud. La d’haver-se convertit en símbol, tal com elles diuen, lluitant amb els pits i les paraules. Si els publicitaris són lliures d’utilitzar la nuesa femenina per vendre’ns qualsevol cosa, per què indigna tant que les pròpies dones se serveixin d’ella per revoltar-se? Hi ha alguna cosa perversa en una societat que tem perdre el control sobre el poder de la bellesa femenina.

Tot i que ens sentim afortunats per viure a l’Europa occidental i ens creiem una societat moderna i avançada, la veritat és que qualsevol dona ha de fer mil i una piruetes per esquivar la desigualtat de gènere en tots els àmbits. Per aquest motiu em fa feliç que existeixin les Femen, i també m’agrada que Dufranne i Lefebvre s’hagin unit per acostar-se al moviment de protesta feminista a través de les vinyetes.

Diario de una Femen - Dufranne i Lefebvre

Crec que pot ser una lectura molt interessant per a qualsevol amb ganes d’entendre què hi ha darrere d’aquest moviment. En un món ple de missatges subliminals, les Femen utilitzen el poder de la bellesa femenina per assaltar els mitjans de comunicació i cridar el seu missatge a qui les vulgui escoltar. A mi m’arriba.

Escrit per | Claire Voyant

El vaixell on viatjava va ser bombardejat. Em van trobar inconscient dins un bot salvavides enmig de l'oceà. No recordo res. No sé qui sóc, ni com em dic en realitat. Podria ser ballarina. Podria ser Claire Voyant. Sóc la Patrícia de la Biblioteca Collserola-Josep Miracle.

2 Comentaris

  1. Marian

    30 novembre 2016 at 11:53

    Vaig veure el post i em va picar la curiositat. La veritat és que l’he trobat molt interessant i et resumeix bé el que és el moviment Femen. Un còmic recomanable i que convida a la reflexió i al debat. Hi ha una doble moral precisament a la utilització de la nuesa de la dona a la societat. Com molt bé dius, hi ha alguna cosa perversa…

  2. Xahrazad

    30 abril 2018 at 9:32

    Un còmic molt recomanable per acostar-se a aquest moviment feminista.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.