Batman: Tierra Uno

Batman

Qui no coneix en Batman? El superheroi creat per Bob Kane i Bill Finger és una de les icones imprescindibles de la cultura popular. Amb el pas del temps i gràcies a les seves múltiples aventures i encarnacions (en especial les que mostren el seu caràcter fosc i turmentat), el famós símbol del ratpenat ha arribat a ser recognoscible a l’instant.

La història fictícia de l’heroi és coneguda per milers de persones, fins i tot aquelles que no acostumen a llegir còmics: Bruce Wayne, milionari, playboy i filantrop és el famós cavaller fosc, un heroi que reparteix justícia esperonat per l’assassinat dels seus pares quan ell era només un nen.

Amb aquesta popularitat, qui s’atreviria a explicar els orígens de Batman d’una manera diferent? Doncs aquesta va ser la tasca que el guionista Geoff Johns i l’il-lustrador Gary Frank van portar a terme l’any 2012 en aquest volum que us presento, Batman: Tierra uno.

 

batman_tierra_uno_portada

Johns, Geoff
Batman: Tierra Uno

Barcelona : ECC, 2012

 

El subtítol de Tierra Uno fa referència a la sèrie de còmics Earth One, en la que l’editorial DC Comics presentava als seus lectors històries originals amb nous orígens dels seus herois més populars. En aquest sentit, Batman: Tierra uno ens ofereix la història dels inicis de Batman com a justicier, però alterant alguns dels elements de la mitologia del personatge. Potser una tasca a priori tan delicada només podia recaure en una persona: Geoff Johns.

Johns és un dels guionistes més aclamats pel públic i per la crítica, i un dels artistes centrals a l’editorial DC Comics als darrers anys. Els canvis que Johns introdueix a Batman: Tierra Uno són prou lleugers per a no arribar al sacrilegi, però prou significatius per a aconseguir que la història sigui atractiva i interessant.

De fet, Batman: Tierra Uno és una bona historia. Molt bona. Manté l’interès sense necessitat de, com deia abans, canvis espectaculars ni estrambòtics. Ens presenta els inicis de Bruce Wayne en la seva carrera com a justicier, en una Gotham City sòrdida, corrupta i cruel (tota una sorpresa el personatge que Johns va triar com a alcalde). I com sol passar en tots els inicis, Johns ens mostra a un Batman insegur, que s’equivoca i s’arrisca a causa de la seva inexperiència i del seu desig de venjança. Tot plegat, una història amb moments realment tensos i esgarrifosos, i com no amb una bona dosi d’acció.

El guió de Johns és potenciat pel virtuosisme de Gary Frank. L’il·lustrador enlluerna amb un estil realista, que el permet donar credibilitat als moments més intimistes de la història i espectacularitat als moments d’acció. Un perfecte equilibri que arriba a quotes memorables en moltes de les seves vinyetes.

 

batman per gary frank

 

Potser podríem debatre sobre si era necessari alterar la mitologia d’un superheroi com Batman, i més quan parlem de canvis enginyosos però no dràstics. Potser podríem fer-ho, però prefereixo convidar-te a donar una oportunitat a l’obra de Johns i Frank, un volum de 140 pàgines impecablement editat. Si ho fas sense prejudicis, gaudiràs d’una història que de ben segur es convertirà en un clàssic (si és que no ho és ja).

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

3 comentaris a “Batman: Tierra Uno”

  1. Quan es va publicar vaig pensar que era un comic mes de batman. Pero m’ha picat la curiositat pel que comentes Little Fish. A veure si es veritat que es una bona historia. Ja t’ho dire

    1. No és la millor aventura de totes les que s’han editat del cavaller fosc, però té tots els elements de les millors: una Gotham fosca, corrupta; una trama detectivesca; i, com no, acció. Tant de bo t’agradi. Moltes gràcies pel teu comentari.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.