Excursionisme. Escapa’t un cap de setmana.

Roure del giol
image_pdfimage_print

Curiositats naturals a prop de Barcelona - Josep Mauri Portoles

Mauri Portolès, Josep
Curiositats naturals a prop de Barcelona: 70 excursions

Valls: Cossetània, 2012

 

L’excursionisme ha estat un referent d’oci i de coneixement del país molt destacat a Catalunya. De fet a les biblioteques hi ha molta bibliografia de senderisme i de tot allò referit a aquest tema. Ara us vull presentar un llibre particular sobre camins a fer per a conèixer indrets naturals concrets a prop de Barcelona. Aquests itineraris per indrets naturals s’orienten a gaudir de paisatges singulars geològics –és a dir, on la pedra és la protagonista– o bé paisatges on l’aigua és l’element principal o bé indrets definits per la presència d’un arbre o conjunt d’arbres dignes de ser coneguts.
 

roure-del-giol
 

Pel que fa a la pedra, tenim indrets de força interès per la formació geològica, com les balmes de Sant Martí de Surroca, que visiten avencs i passos estrets de dificultat mitjana. Són populars les coves del Salnitre, al massís de Montserrat, amb un recorregut de 500 m per passadissos estrets, que està regulat per una entrada organitzada.

També són remarcables les coves del Toll, a la naixent comarca del Moianès, on hi ha vestigis de la vida humana en temps remot, i on es pot visitar també el Museu Arqueològic de Moià.

Pel que fa a l’aigua cal no oblidar les conegudes fonts del Llobregat o, també, Sant Miquel del Fai. Però hi ha més indrets interessants, com la riera de Riells o els salts del Molí de la Salgueda, on el riu Ges es precipita sobre l’engorjat en un desnivell de 25 m, i el salt de Tirabous, a Tavertet, on les cingleres són un espectacle de pedra remarcable. La guia dóna a conèixer també la dificultat d’accés a cada indret, el seu interès i també el grau de degradació mediambiental.
 

Curiositats naturals a prop de Barcelona - Josep Mauri Portoles - excursionisme
 

Pel que fa als arbres, molts municipis tenen registrats els arbres singulars de la seva demarcació. El llibre parla d’aquells exemplars rescatats de l’oblit popular per la seva magnificència, com és el roure del Giol, a Castellcir, arbre monumental declarat per la Generalitat de Catalunya, que té 18 m d’alçària, o l’avellaner de la Font de Baladrell, a Gualba, que és considerat el més gran mesurat a Catalunya.

Totes aquestes excursions se centren en l’interès natural de l’indret recorregut, però també hi ha senderisme de caire cultural o de caràcter mixt –paisatgístic i que segueix les petjades humanes– que tothom hauria de conèixer, i de les quals es pot gaudir en companyia de la canalla.
 

Per això acabo l’article recomanant un altre llibre:

8any

Fundació Catalana de l’Esplai
Explorar Catalunya: 60 excursions per a nois i noies de 8 a 12 anys

Barcelona: RACC: Edicions 62, 2002

El llibre divideix les rutes segons l’edat de la canalla. Així en la franja d’edat de vuit a nou anys se suggereixen les excursions del pantà de Foix, o l’ermita de Sant Mateu, a 500 m, dins el parc de la Serralada de Marina i Litoral de Barcelona, o bé la Colònia Güell.

En la franja d’edat de nou a deu anys ja parlaríem del poblat ibèric d’Ullastret o dels cingles de Tavertet, o bé de l’interès biològic de les llacunes del Llobregat, o també podríem dirigir-nos cap a Cercs i visitar les mines. En la franja de nois de deu a onze anys tenim recomanades excursions al Tagamanent, o la ruta del Ferro, al Ripollès, o bé a la Tarragona romana.

I, finalment, per a la franja d’edat d’onze a dotze anys la guia suggereix excursions com ara la volta a l’estany de Banyoles –en bicicleta també es pot fer– o bé la caminada de Cardedeu a Llerona, o la visita a la Girona antiga, o al jardí botànic de Blanes. En tot cas, cadascú coneix els seus fills o els seus alumnes millor que ningú i pot decidir quins itineraris són els més adequats per a fer-los amb èxit amb ells. A Catalunya hi ha moltes entitats dedicades al senderisme i també a rutes per l’alta muntanya.
 

Besalú excursionisme
 

Les biblioteques tenen mapes i guies de molts indrets interessants a Catalunya, a Espanya i a l’estranger. Recordeu que caminar activa el cor i el cervell, i també és sa per a l’aparell locomotor. I recordeu també que molts municipis tenen en les seves pàgines web rutes i caminades per indrets naturals i culturals al vostre abast.

Hi ha també rutes pensades segons l’estació meteorològica i d’estudi de la botànica de la zona (plantes i flors): vegeu la bibliografia del naturalista Josep Nuet i Badia, disponible a biblioteques de Barcelona.
 


 

image_pdfimage_print
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

6 comentaris a “Excursionisme. Escapa’t un cap de setmana.”

 1. doncs ja miraré si el tenen a la nostra biblioteca i sinó el demanaré. Segur que descobrim indrets fantàstics on anar amb els nens. gràcies!

  1. Edmund de Kingsbridge

   Gràcies Maria José!!. De ben segur trobaràs indrets interessants
   com són els arbres singulars de Barcelona o coves a tocar. Gaudiu-los!!

 2. Cesar Aguado Lozano

  És una bona idea per interessar a noies i nois en fer excursions.
  Així tenen un interès les excursions, no són la mateixa que l’altre dia.
  Gran editorial Cossetània.

  1. Edmund de Kingsbridge

   Gràcies César!!. Si Cossetània com a editorial té coses molt interessants. Fer excursions és saludable per totes les edats,
   sobretot pels menuts.

  1. Edmund de Kingsbridge

   Gràcies, Caterina!!. Tenim un país preciós. De ben segur, molts indrets
   i racons t’agradaran. Anima’t.!!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.