Studio Ghibli una filmogafia

Studio Ghibli

pdf
Filmografia - B-Jaume-Fuster-Ghibli
 

Què és l'Studio Ghibli?

L’Studio Ghibli és un estudi d’animació japonès que va marcar un abans i un després dins el cinema d’aquest estil. Va representar l’inici de l’equilibri entre el cinema comercial i el cinema d’autor. Fundat a Tòquio l’any 1985, està dirigit pel guardonat director Hayao Miyazaki juntament amb el seu amic i mentor Isao Takahata. La seva divulgació mundial ha arribat a crear autèntics fans de l’estudi, fent que fins i tot s’hagi creat el Ghibli Museum com a lloc turístic al Japó. L’estudi ja ha realitzat, ara per ara, 22 pel·lícules.

 

Les seves pel·lícules

Nausicaa del valle del viento - Hayao Miyazaki

Nausicaä del Valle del Viento

MIYAZAKI, Hayao (1984)

L’ésser humà ha contaminat la terra, l’aire i l’aigua, i ha conduït la humanitat gairebé a l’extinció, i ha generat un sentiment d’odi envers la mare naturalesa, la qual intenta protegir-se i guarir allò que hem ferit gairebé de mort. Es basa en el 1r volum del manga homònim de Hayao Miyazaki.

 

El castillo en el cielo - Hayao Miyazaki

El castillo en el cielo

MIYAZAKI, Hayao (1986)

La seva idea sorgeix de les illes flotants relatades per Jonathan Swift a Els viatges de Gulliver. La Sheeta és l’única persona al món que coneix el secret de la ciutat flotant. El Pazu és un jove rebel que es creuarà en el seu camí. Junts intentaran arribar al castell del cel.

 

La tumba de las luciérnagas - Isao Takahata

La tumba de las luciérnagas

TAKAHATA, Isao (1988)

“El 21 de septiembre de 1945, yo morí”, així comença aquesta pel·lícula, basada en la novel·la homònima d’Akiyuki Nosaka, en què se’ns narra el drama dels japonesos en la II Guerra Mundial vist des del punt de vista de dos germans de 14 i 5 anys.

 

Mi vecino Totoro - Hayao MIYAZAKI

Mi vecino Totoro

MIYAZAKI, Hayao (1988)

Són els anys cinquanta i la Satsuki i la Mei s’han traslladat amb el seu pare a viure al camp, mentre la seva mare es recupera a l’hospital d’una malaltia greu. A partir del joc i la descoberta, acabaran fent amistat amb els Totoro, esperits del bosc. Aquesta pel·lícula lloa la infantesa i vol despertar en els infants l’amor per la vida rural i la natura.

 

Nicky la aprendiz de bruja - Hayao Miyazaki

Nicky, la aprendiz de bruja

MIYAZAKI, Hayao (1989)

La Nicky és una jove bruixa de tretze anys que està a punt de començar el seu entrenament. Tal com mana la tradició, haurà de passar un any sencer lluny de casa, cercant algun lloc on poder independitzar-se i ajudar la gent amb els seus poders màgics.

 

Recuerdos del ayer - Isao Takahata

Recuerdos del ayer

TAKAHATA, Isao (1991)

Una malenconiosa reflexió sobre el pas de la infantesa a la vida adulta mitjançant la Taeko, una jove que demana un permís de vacances per poder tornar al poble on va viure els moments més feliços de la seva vida.

 

Porco Rosso

Porco Rosso

MIYAZAKI, Hayao (1992)

El Porco Rosso és un pilot d’hidroavions, a la Itàlia dels anys trenta, que ha estat convertit en porc. Treballa com a caça-recompenses, frustrant tots els actes de pirateria que perpetren els pirates aeris de l’Adriàtic, els quals, per eliminar el Porco Rosso, contracten un aventurer americà.

 

Puedo escuchar el mar - Tomomi Mochizuki

Puedo escuchar el mar

MOCHIZUKI, Tomomi (1993)

Història d’un triangle amorós entre dos amics que es coneixen des del començament de la secundària i una estudiant de Tòquio que acaba de ser traslladada a l’institut de Kochi, una ciutat costanera allunyada de la capital.

 

Pompoko - Isao Takahata

Pompoko

TAKAHATA, Isao (1994)

Candidata del Japó als premis Oscar de 1995, la pel·lícula narra la història d’uns óssos rentadors que viuen en un immens bosc frondós. Les autoritats de la ciutat propera volen destruir-lo per construir-hi una urbanització. Els óssos rentadors intentaran sabotejar l’operació per conservar les seves llars.

 

Susurros del corazón - Yoshifumi Kondo

Susurros del corazón

KONDÔ, Yoshifumi (1995)

Una noia amant de la lectura descobreix un dia que tots els llibres que ha estat demanant en préstec durant molt de temps a la biblioteca, també els havia demanat abans una altra persona. A partir d’aquest moment, la noia inicia una cerca aferrissada per trobar-la.

 

La princesa Mononoke - Hayao Miyazaki

La princesa Mononoke

MIYAZAKI, Hayao (1997)

Explica la història de l’Ashitaka, un príncep obligat a viatjar per trobar una cura per a la maledicció que li han llançat. Durant el viatge, es veurà involucrat en una guerra entre dos fronts: els éssers del Bosc contra la Ciutat del ferro. En aquesta aventura trepidant, coneixerà la San, la noia lloba, que el portarà fins a l’Esperit del Bosc perquè el curi.

 

Mis vecinos los Yamada

Mis vecinos los Yamada

TAKAHATA, Isao (1999)

Divertida proposta que, a partir d’esquetxos, mostra les aventures i desventures d’una típica família metropolitana japonesa. És la primera pel·lícula de l’Studi Ghibli va fer integrament per ordinador.

 

El viaje de Chihiro - Hayao Miyazaki

El viaje de Chihiro

MIYAZAKI, Hayao (2001)

Guanyadora de l’Ós d’Or de Berlín i de l’Oscar de Hollywood. Aquesta pel·lícula ens transporta a un món fantàstic on viuen éssers mitològics i deïtats japoneses. La Chihiro és una nena de deu anys que s’està traslladant amb els seus pares a una nova llar. Després de travessar un túnel, arribaran a un món fantàstic en què els seus pares seran convertits en porcs. Per alliberar-los d’aquesta nova forma, haurà de treballar per a la Yusaba, la bruixa que dirigeix l’hotel dels banys termals. Allà coneixerà en Haku, que l’ajudarà a no perdre’s en aquest nou món.

 

Haru en el reino de los gatos - Hiroyuki Morita

Haru en el Reino de los Gatos

MORITA, Hiroyuki (2002)

Seqüela lliure de la novel·la escrita per la protagonista de Susurros del corazón, en la qual la Haru salva un gat de ser atropellat. Però resulta que no és un gat comú, és en Lune, el príncep del Regne dels Gats. Com a recompensa per la seva acció, la Haru és convidada a passar un temps en aquest regne.

 

El castillo ambulante - Hayao Miyazaki

El castillo ambulante

MIYAZAKI, Hayao (2004)

Basada en la novel·la de Diana Wynne Jones i nominada als Oscar l’any 2005, ens explica la història de la Sophie, una jove sobre la qual recau una horrible maledicció que li confereix l’aspecte de dona d’edat avançada. Per aquest motiu, decideix demanar ajuda al mag Howl, que viu en un castell ambulant.

 

Cuentos de Terramar - Goro Miyazaki

Cuentos de Terramar

MIYAZAKI, Gôro (2006)

Dirigida pel fill de Hayao Miyazaki, es basa en el tercer llibre de la serie “Terramar” d’Ursula K. Le Guin. Narra les aventures del jove Arren, príncep del Regne d’Enlad, que decidirà aliar-se amb les forces del gran mag Esparver per restablir l’equilibri del món, trencat a causa d’una bruixa malèfica.

 

Ponyo en el acantilado - Hayao Miyazaky

Ponyo en el acantilado

MIYAZAKI, Hayao (2008)

Inspirada en la història de La sireneta, la pel·lícula tracta d’un nen que es diu Sousuke. Un dia es troba una nena-peix, a qui anomena Ponyo. Es fan molt amics, però el pare de la Ponyo no vol que la seva filla visqui entre els humans.

 

Arrietty y el mundo de los diminutos - Hiromasa Yonebayashi

Arrietty y el mundo de los diminutos

YONEBAYASHI, Hiromasa (2010)

Basada en la novel·la Los incursores, de Mary Norton, ens endinsem en un món de petits éssers que viuen en una caseta oculta sota el terra d’una mansió campestre. Com a norma, no es poden deixar veure pels humans, però un dia l’Arrietty és descoberta per en Sho.

 

El viento se levanta - Studio Ghibli

El viento se levanta

MIYAZAKI, Hayao (2013)

Basada en l’autobiografia del dissenyador d’avions de caça de la II Guerra Mundial Jiro Horikoshi, el film narra els esdeveniments més representatius i influents de l’època, recreant el sisme que va tenir lloc a Kanto, la crisi i la penúria a escala mundial, i la participació de l’Imperi japonès a la Segona Guerra Mundial, entre d’altres esdeveniments.

 

El Cuento de la princesa Kaguya - Studio Ghibli

El cuento de la princesa Kaguya

TAKAHATA, Isao (2013)

Basada en un conte popular japonès anònim del segle ix, una parella de camperols que es dediquen a la venda de bambú es troben un dia una nena diminuta, la Kaguya, en un tall de bambú. Quan la Kaguya es fa gran, es converteix en una jove preciosa. Molts homes li proposen matrimoni, i ella els promet que es casarà amb l’home que li aconsegueixi el millor regal.

 

El recuerdo de Marnie - Hiromasa Yonebayashi- Studio Ghibli

El recuerdo de Marnie

YONEBAYASHI, Hiromasa (2014)

Basada en la novel·la When Marnie was there, de Joan G. Robinson, ens endinsem al món de l’Anna, una jove solitària que es trasllada a casa dels seus tiets, al camp. Passejant per la platja del poble, descobreix una mansió misteriosa que li resulta estranyament familiar.
Allà coneix la Marnie, una noia de la seva edat que es converteix en la seva millor amiga i que provocarà que la protagonista experimenti els límits entre la fantasia i la realitat.

 

Bibliografia

 

Mi vecino Miyazaki. Studio_Ghibli - Álvaro López / Marta Garcia

 

Nausicaa de la vall del vent - Còmic

Nausicaä : del valle del viento

MIYAZAKI, Hayao
Barcelona: Planeta DeAgostini, 2001

 

Recursos Web

 
Casa Àsia [en línia]. [Consulta: 20 de setembre de 2016]

Akihabara Blues [en línia]. [Consulta: 03 de setembre de 2016]

Generación Ghibli [en línia]. [Consulta: 14 de setembre de 2016]

Centre d’interès del Japó de la Biblioteca Jaume Fuster
 

Japó Jaume Fuster

 

pdf

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

8 comentaris a “Studio Ghibli una filmogafia”

 1. Ignatius J. Really

  La princesa Mononoke i El viatge de Chihiro són dues meravelles. La que no em va agradar gens és la de Ponyo i em falta per veure les dues darreres… Les reservaré a la biblioteca 😉

 2. Hola. Solo comentaros que me ha impresionado como habeis recogido toda la Filmografía de Studio Ghibli, una de las mejores productoras de animación que ha habido y habrá.

  Un saludo

 3. Hi ha pel·lícules bones, pel·lícules excel·lents, obres mestres i, per damunt de tot plegat, el cinema de Miyazaki. Als 80, mentre Disney oferia films mediocres ja oblidats, a l’altre costat del Pacífic animàven seqüencies d’acció tan espectaculars com les d’EL CASTILLO EN EL CIELO.
  Només ‘Haru’ i ‘Cuentos de Terramar’ em semblen fallides.

 4. Només he vist el veí Totoro i el Viaje de Chihiro, molt bones. Tinc moltes ganes de veure’n més d’aquesta llista! Moltes gràcies.

 5. La princesa Mononoke i El viatge de Chihiro són precioses, llàstima que en Miyazaki hagi plegat, tot i que sembla que s’implicarà en algun projecte més.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.