2


 

Serguei Donàtovitx Dovlàtov (en rus: Серге́й Дона́тович Довла́тов; 1941–1990) fou un escriptor i periodista rus. Malgrat haver-se exiliat als EUA el 1979, tot el seu corpus literari està escrit originalment en rus.

Fill d’una correctora armènia i d’un director d’escena jueu, va néixer a Ufà on havia estat evacuada la seva família des de Leningrad durant la Segona Guerra Mundial. El 1954 la família va retornar a Leningrad. Dovlàtov va créixer en un ambient artístic donada la feina del seu pare. Abans de començar els seus estudis universitaris, Dovlàtov va exercir com a treballador del metall. El 1959 va començar a estudiar al Departament de Finès de la Universitat Estatal de Leningrad. Després de dos anys i mig va ser-ne expulsat.

En ser reclutat per fer el servei militar va servir com a guàrdia en camps de presoners. L’experiència va quedar reflectida al llibre La zona que seria publicat el 1985. Posteriorment, a la dècada de 1960, va començar a guanyar-se la vida com a periodista a diversos diaris i revistes a Leningrad i després com a corresponsal del diari de Tallinn “Estònia Soviètica”.

Els diversos intents de publicar a la Unió Soviètica van ser en va i el seu primer llibre va ser destruït per ordre del KGB. Malgrat tot, alguns relats de Dovlàtov es van publicar a través del samizdat o en revistes en llengua russa de l’Europa Occidental com Continent o El temps i nosaltres, provocant la seva expulsió de la Unió de Periodistes de l’URSS el 1976.

El 1979 va emigrar als Estats Units d’Amèrica i es va establir a Nova York. Va ser l’editor del diari en rus “The New American” durant el període de 1980-1982. A mitjans dels anys 1980 va començar a assolir reconeixement com a escriptor. Va poder publicar diversos contes al The New Yorker. Va publicar també una dotzena de llibres.

Va morir el 24 d’agost de 1990 d’una insuficiència cardíaca. És enterrat al cementiri jueu “Mount Hebron” de Nova York.

Viquipèdia

 

Bibliografia a Biblioteques

 

Dovlàtov - Compromís

El Compromís
El Compromiso

Dovlatov, Sergueï

Dovlàtov - La extranjera

La Extranjera

Dovlatov, Sergueï

 

Dovlàtov - La filial

La Filial

Dovlatov, Sergueï

Dovlàtov - La maleta

La Maleta

Dovlatov, Sergueï

 

Dovlàtov - Els nostres

Els Nostres
Los Nuestros

Dovlatov, Sergueï

Dovlàtov - La zona

La Zona

Dovlatov, Sergueï

 

També trobareu obres en rus de Dovlàtov a Biblioteques de Barcelona
 
http://bibarnabloc.cat/2015/06/18/la-zona-apunts-dun-vigilant-de-camp-serguei-dovlatov/
 

Escrit per | Biblioteca Jaume Fuster

La Biblioteca Jaume Fuster, obra de l'arquitecte Josep Llinàs, va obrir les portes el 13 de novembre de 2005. Porta el nom de l'escriptor Jaume Fuster (Barcelona, 1945-1998). Escriptor i guionista, traductor i membre actiu de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Fuster va estar estretament vinculat a la realitat social i cultural de Barcelona, i va donar la categoria de clàssic a la novel·la de gènere en català.

2 Comentaris

  1. Ana Guerberof

    20 febrer 2017 at 16:46

    Leí La extranjera el año pasado y es un retrato maravilloso del abanico de personalidades que emigran a otro país, de lo que constituye realmente Estados Unidos. Es una pequeña joya. Me recordó a los cuentos de Nina Berberova, también muy recomendable.

  2. Lulo

    26 abril 2017 at 13:42

    A La maleta el narrador s’adona, en el moment d’emigrar com exiliat de la URSS als EUA, que totes les seves pertinences caben a una maleta. I cadascuna d’aquestes pertinences el remet a un episodi de la seva existència, de forma que, explicant-nos-en la història (un capítol per a cada objecte), el narrador ens explica la seva vida. I, malgrat la duresa de les seves circumstàncies, ho fa amb humor i amb una senzillesa que desarma. Molt recomenable.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *