0

Offshore - Markaris

Màrkaris, Petros. Offshore
Barcelona : Tusquets, 2017

Déu digué: “Que hi hagi llum”. I hi hagué llum

 
Última novel·la de Petros Màrkaris, és una forta crítica sociopolítica. En aquesta obra els crims no són només els cadàvers, si no una crida a reflexionar d’on provenen els diners, la falta de transparència, els diners opacs que ho regeixen tot, la falta de transparència. Corrupció i blanqueig de capitals. Márkaris imagina un país hel·lè on circulen de cop i volta moltes quantitats de diners a grans nivells i amb una procedència misteriosa.

markarisEns situem en una Grècia que acaba de ressorgir com per art de “màgia” d’una crisi econòmica brutal. Aquest miracle és a primera vista gràcies a la formació d’un nou partit polític, el PNC (Partit Nacional pel Canvi), un grup format per polítics d’uns quaranta anys de mitjana, provinents d’altres partits polítics. El PNC que sense cap proposta electoral, només amb una forta campanya de màrqueting i l’eslògan “Els altres partits van prometre molt, i no van aconseguir res. Deixi’ns provar durant tres mesos, i si ho aconseguim?” guanya les eleccions.

Després de la victòria i en plena recuperació, apareix un cadàver vinculat amb l’Estat, un funcionari de la Secretaria de Turisme, assassinat amb un tret al cap, lligat a una cadira a la seva pròpia llar. Una nova investigació pel comissari Kostas Kharitos, protagonista de les novel·les policials de Petros Màrkaris.

En un principi l’assassinat sembla un robatori, a més la policia aconsegueix arrestar a dos immigrants que confessen que han entrat a casa del funcionari per robar, però no admeten l’assassinat. El nou subdirector pressiona al Kostas perquè tanqui el cas i que es culpi als immigrants, però el comissari fa cas omís després de descobrir que el funcionari mort estava vinculat amb tràfics il·legals de persones. A més apareix un nou cadàver, un famós armador grec. Tota aquesta barreja serà l’excusa perfecta perquè en Kostas no compleixi ordres, i comenci una investigació paral·lela, pel seu propi compte, una investigació que podria costar-li la seva carrera professional. A mesura que avança la investigació sembla cada cop més evident, la implicació dels nous òrgans de Govern, el poder que poden tenir uns quants homes que dirigeixen la societat com més els convé.

Trobem un Kharitos, malhumorat, el que hagi llegit novel·les d’aquest protagonista, ja sap que no és un personatge molt encantador, però aquesta vegada s’implica davant del que sospita són poders superiors que oprimeixen la societat.

L’obra no és només una història fictícia policíaca, és també, una forta critica a la societat grega i a les elevades esferes del poder. Als paradisos fiscals i el que comporten.
 

Escrit per | Kat

El meu nom és Kat, sóc una tatuadora molt famosa que té el seu propi estudi a la ciutat de Los Angeles. Sóc forta, rebel i sexy. M'agrada ficar-me en problemes i tenir parelles amoroses inestables. De tant en tant em ve de gust canviar de rol i dir que em dic Iris Toledano i treballo a Biblioteques de Barcelona.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada