1

Mac y su contratiempo - Enrique Vila-Matas

Vila-Matas, Enrique
Mac y su contratiempo

Barcelona: Seix Barral, 2017

 
Mac se’ns presenta com un constructor arruïnat que decideix iniciar-se en el món de l’escriptura amb un diari secret. En aquest diari ens va explicant com és la seva rutina a el barri de El Coyote, a l’Eixample barceloní. La seva obsessió per un veí, en Sánchez, escriptor famós i d’èxit el porta a la decisió de modificar i millorar la primera novel·la de l’escriptor Walter y su contratiempo.

Els límits entre la realitat i la ficció es barregen durant tota l’obra. Mac escriu el què li passa o li passa el què escriu? És en Mac un personatge que podem identificar amb en Vila-Matas o és en Vila-Matas a qui podem identificar amb en Mac? Segurament tot plegat, però des de la creativitat i des de la imaginació per acabar construïnt una nova història.

 

La repetición es mi tema […] Me gusta repetir peromodificando […] Veo, leo y escucho y todo me parece susceptible de ser alterado. Y lo altero. No paro de alterar

Tengo vocación de modificador. También de repetidor.

 
Amb aquest paràgraf, que apareix a les primeres pàgines del llibre Mac, el protagonista, es defineix com un modificador. Però podria servir perfectament per definir en Vila-Matas.

El mateix Mac no deixa de ser una repetició, una alteració d’altres personatges de l’univers Vila –Matas. A mí m’ha recordat moltíssim al Federico Mayol, el protagonista de El viaje vertical. Les situacions, les converses amb el nebot d’en Sànchez, la dependència del alcohol dels personatges o les referències a Lisboa m’han fet connectar de nou amb aquesta altra novel·la que vaig llegir fa més de 15 anys.

Vila-Matas és un modificador, li agrada mostrar-nos que és un gran lector, que coneix bé els clàssics de la literatura universal, juga amb ells, els cita, els utilitza, els modifica, els transforma i construeix un text nou, poderós, fantàstic i molt personal. Mac y su contratiempo es pot considerar una mena de fanfiction, en la que el lector escriu una obra a partir de l’obra d’un altre. Encara que en aquest cas la història  original també és d’en Vila –Matas, per tant una falsa fanfiction.

Sempre he llegit en Vila-Matas en format paper, però és d’aquells autors que et donen tantes referències literàries, cinematogràfiques i artístiques que, llegits en format digital ha de ser una mena d’experiència hipertextual. Perquè et submergiries en les seves referències i acabaries llegint a Djuna Barnes, T.S Elliot o Ray Bradbury per citar a l’atzar tres dels autors que cita en Mac y su contratiempo.
 

Enrique Vila-Matas
 
Així, l’experiència de llegir en Vila-Matas, sempre et porta a gaudir no només de la seva obra sinó també de les seves preferències literàries. De fet recordo haver descobert a Lobo Antunes a partir de la lectura de El doctor Pasavento i a la Sophie Calle amb la lectura d’Exploradores del abismo.

Les novel·les d’en Vila-Matas, i cito paraules de l’autor quan explica el tipus de novel·les que li agraden “son como cajas chinas, siempre están llenas de cuentos”. Y Mac y su contratiempo és exactament això una novel·la plena de contes, plena de referències literàries. Mac es la veu de les veus de tot el que l’autor ha escrit fins ara.

 

“Da igual como siga o deje de seguir”
Bernard Malamud

 
Aquí podeu veure i escoltar l’entrevista que li va fer Óscar López a l’Enrique Vila-Matas al seu programa Página Dos.

 

 

Escrit per | Justine

Alexandria és la meva ciutat, i tot i que formo part d'un quartet m'agraden el triangles. Guapa, sofisticada, rica i misteriosa. En ocasions, i només per diversió, em faig passar per l'Anna Bröll i dic que treballo a Biblioteques de Barcelona.

1 Comentari

  1. Jara de Tomas

    27 Abril 2017 at 23:03

    M’agrada molt aquest autor.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada