8

Siri Hustvedt - La dona que mira els homes que miren a les dones

Hustvedt, Siri

Llegir el primer capítol

La dona que mira els homes que miren a les dones és un recull de diversos assajos entorn de l’art i la ciència que l’autora nordamericana Siri Hustvedt ha fet a conferències arreu del món al llarg de quatre anys. Aquest llibre vol ser un pont entre la ciència i l’art des d’un punt de vista multidisciplinari i feminista. L’obra és el resultat d’una gran erudició i d’un interès en diverses disciplines científiques.

Segons Hustvedt, la majoria de les vegades s’ha dotat a la ciència d’una superioritat sobre l’art, tractant les obres artístiques com inferiors a les científiques i catalogant-les de manera pejorativa moltes vegades com a femenines o sentimentals. A la ciència les dones també pateixen discriminació de gènere amb una valoració inferior dels articles científics que els seus companys i amb sous inferiors.

Aquesta diferenciació s’ha traduït en el món de l’art amb un preu inferior de les obres realitzades per dones i amb una presència inferior en les exposicions que es realitzen a museus i galeries. Al llibre apareixen exemples d’artistes com l’escultora Louise Bourgeois que no va ser reconeguda fins als darrers anys de la seva vida.

Siri Hustvedt

Siri Hustvedt va visitar Biblioteques de Barcelona al 2010. © J. Casañas

Siri Hustvedt va néixer a Northfield, Minnesota. Va estudiar Història al St. Olaf College i Literatura i Llengua Anglesa a la Universitat de Columbia. Després d’un parell de primeres novel·les, l’èxit li va arribar amb la tercera, Allò que vaig estimar, publicada en castellà per Anagrama (2006) i Circe (2008), i en català per Angle Editorial (2008). Ha escrit novel·la, assaig científic (amb una virtut divulgativa notable) i poesia. Les seves obres més destacades són: Elegia per un americà (Anagrama/Empúries 2009), L’estiu sense homes (Anagrama/Empúries, 2011), El món resplendent (Anagrama, 2014) i els assaigs La mujer temblorosa o la historia de mis nervios i Vivir, pensar, mirar (tots dos d’Anagrama). Viu a Brooklyn, Nova York.

Escrit per | Xahrazad

Sóc la Lola i treballo a Biblioteques de Barcelona. La meva alter ego viu a Bagdad i està casada amb en Xahriar. Ens agrada explicar històries i sentir-ne de noves!

8 Comentaris

 1. Xahrazad

  24 abril 2017 at 9:31

  Podeu llegir la crònica de la trobada ‘Diàlegs’ amb Gabriela Wiener a Núvol http://www.nuvol.com/noticies/el-terror-a-la-maternitat-i-lefecte-potenciador-masculi/

 2. Elena Domingo

  24 abril 2017 at 15:43

  M’han dit que aquesta novel·la té molt bona pinta! Amb ganes de llegir-la.
  Elena

 3. AAZ

  26 abril 2017 at 10:32

  Quines ganes de llegir el de Vila- Matas!

 4. Meritxell TM

  27 abril 2017 at 13:47

  M’encanta Siri Hustvedt des que la vaig llegir per primera vegada a “Todo cuanto amé”. Aquest acabarà caient ben aviat, segur!

 5. Carmen

  9 maig 2017 at 18:34

  Sembla un llibre molt interessant. Miraré de trobar-lo en alguna biblioteca

 6. Alberto Almansa Rueda

  10 maig 2017 at 9:03

  Sóc bibliotecari a un institut de secundària i estem preparant al club de lectura per adolescents una tertúlia sobre el feminisme. La lectura del llibre de Siri Hustvedt ens serà de molta utilitat.

  • Xahrazad

   11 maig 2017 at 10:17

   Gràcies Alberto. Si necessiteu més informació sobre feminisme, la Biblioteca Francesca Bonnemaison disposa d’un fons especialitzat barcelona.cat/bibfbonnemaison

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.