La dona que mira els homes que miren les dones, de Siri Hustvedt

Siri Hustvedt - La dona que mira els homes que miren a les dones

Hustvedt, Siri

Llegir el primer capítol

La dona que mira els homes que miren a les dones és un recull de diversos assajos entorn de l’art i la ciència que l’autora nordamericana Siri Hustvedt ha fet a conferències arreu del món al llarg de quatre anys. Aquest llibre vol ser un pont entre la ciència i l’art des d’un punt de vista multidisciplinari i feminista. L’obra és el resultat d’una gran erudició i d’un interès en diverses disciplines científiques.

Segons Hustvedt, la majoria de les vegades s’ha dotat a la ciència d’una superioritat sobre l’art, tractant les obres artístiques com inferiors a les científiques i catalogant-les de manera pejorativa moltes vegades com a femenines o sentimentals. A la ciència les dones també pateixen discriminació de gènere amb una valoració inferior dels articles científics que els seus companys i amb sous inferiors.

Aquesta diferenciació s’ha traduït en el món de l’art amb un preu inferior de les obres realitzades per dones i amb una presència inferior en les exposicions que es realitzen a museus i galeries. Al llibre apareixen exemples d’artistes com l’escultora Louise Bourgeois que no va ser reconeguda fins als darrers anys de la seva vida.

Siri Hustvedt
Siri Hustvedt va visitar Biblioteques de Barcelona al 2010. © J. Casañas

Siri Hustvedt va néixer a Northfield, Minnesota. Va estudiar Història al St. Olaf College i Literatura i Llengua Anglesa a la Universitat de Columbia. Després d’un parell de primeres novel·les, l’èxit li va arribar amb la tercera, Allò que vaig estimar, publicada en castellà per Anagrama (2006) i Circe (2008), i en català per Angle Editorial (2008). Ha escrit novel·la, assaig científic (amb una virtut divulgativa notable) i poesia. Les seves obres més destacades són: Elegia per un americà (Anagrama/Empúries 2009), L’estiu sense homes (Anagrama/Empúries, 2011), El món resplendent (Anagrama, 2014) i els assaigs La mujer temblorosa o la historia de mis nervios i Vivir, pensar, mirar (tots dos d’Anagrama). Viu a Brooklyn, Nova York.

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

8 comentaris a “La dona que mira els homes que miren les dones, de Siri Hustvedt”

  1. M’encanta Siri Hustvedt des que la vaig llegir per primera vegada a “Todo cuanto amé”. Aquest acabarà caient ben aviat, segur!

  2. Alberto Almansa Rueda

    Sóc bibliotecari a un institut de secundària i estem preparant al club de lectura per adolescents una tertúlia sobre el feminisme. La lectura del llibre de Siri Hustvedt ens serà de molta utilitat.

    1. Gràcies Alberto. Si necessiteu més informació sobre feminisme, la Biblioteca Francesca Bonnemaison disposa d’un fons especialitzat barcelona.cat/bibfbonnemaison

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.