1
Barcelona Blanc i negre - Xavier Miserachs - Fotollibres

Barcelona blanc i negre

371 fotografies de Xavier Miserachs comentades per Josep M. Espinàs; amb un pròleg de J. Oliver
Barcelona,Electa, 2003

Les exposicions són efímeres, els llibres en canvi són materials, reals, i són un objecte permanent que sempre pot visionar-se

Martin Parr

L’any 1964 el fotògraf Xavier Miserachs (Barcelona, 1937-Badalona, 1998) va publicar Barcelona blanc i negre, un llibre amb 371 fotografies que actualment és considerat un dels referents del “fotollibre” espanyol. Mig segle després fins i tot ha estat objecte d’una reinterpretació amb motiu de l’exposició Miserachs Barcelona  (MACBA 2015-2016).

Los Americanos, Robert FrankAmb aquest fotollibre Miserachs va entrar per la porta gran en un corrent internacional de renovació del reportatge fotogràfic on el fotògraf esdevé autor i on el llibre es converteix en el millor vehicle per interpretar i narrar la realitat. Una tendència que va sorgir amb obres mestres com Life is Good & Good for You in New York, de Wiliam Klein (1956), Los Americanos, de Robert Frank (1958), o la històrica exposició The Family of Man celebrada al MOMA de Nova York l’any 1955.
 

Family_Life_Miserachs
 
Ben entrat el segle XXI i en plena era de la post-fotografia el “fotollibre” ha adquirit una nova dimensió. Un fenomen que creix en festivals, premis, exposicions i on el fotollibre és objecte de culte, de col·leccionisme i d’estudi.
 

Quien sabe si Instagram, Facebook y todo esto existirá en 200 años. Un fotolibro, si nadie lo quema, va a seguir existiendo

Moritz Neumüller

 
Però de què parlem quan parlem de fotollibres? Parlem de llibres on les fotografies han estat editades amb una intencionalitat narrativa. Parlem d’un nou camp on experimentar nous llenguatges i processos de treball. El fotollibre, com a objecte i contenidor, condiciona la nostra lectura, segons la seva forma o estructura. Parlem d’un canvi de paradigma en la forma de crear i difondre la fotografia.
 

Un fotollibre és un relat en imatges. Passar les seves pàgines és com veure una pel·lícula o llegir un novel·la

Horacio Fernández

 
kosmos, Marta Bisbal
 
Artistes com Laia Abril, Cristina de Middel, Ricardo Cases, Antonio Xoubanova; petites editorials com Lindero libros, Ca l’isidret; colectius com Nophoto o Blankpaper; entitats com la Kursala de Cadiz o Photobook Club Barcelona són només alguns dels “culpables” del boom del fotollibre espanyol. I és que fins i tot Martin Parr, col·leccionista i un dels més reputats impulsors del fotollibre, ha reconegut que “els fotògrafs espanyols han produït alguns dels millors fotollibres dels darrers vint anys“.
 

Party, The waiting game, el porqué de las naranjas, La grieta, The epilogue, Un universo pequeño, El Palentino
 

Tienen un talento tremendo, acompañado de formación académica, algo de lo que adolecía la generación anterior. En fotografia, la formación se implantó en España hace poco más de una década y ahora empieza a dar sus frutos. Además dominan las nuevas tecnologias, hablan idiomas y estan perfectamente capacitados para autogestionar y promocionar sus proyectos porque dominan todos los recursos contemporáneos

Jesús Micó

 
L’exposició que actualment es pot veure al CCCB i a la Fundació Fotocolectania ens permet fer-nos una idea de la magnitud del Fenomen Fotollibre. Una ambiciosa exposició que traça un recorregut obert per la història del fotollibre des dels seus inicis fins a la producció contemporània. Fins al 27 d’agost podem recórrer la col·lecció de Martin Parr, analitzar els llibres de propaganda vs llibres de protesta, aprofundir en el fotollibre “Life is Good & Good for You in New York”, de Wiliam Klein, veure els millors fotollibres japonesos, i deixar-nos seduir per la fascinació i els fracassos d’Erik Kessel o les biblioteques privades que han esdevingut museus.

 

the photobook a story, Martin Parr

 

Biblioteques de Barcelona posa al vostre abast una important col·lecció d’aquests fotollibres. A la Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles, especialitzada en fotollibres, ens hem sumat al fenomen amb l’adquisició d’alguns dels fotollibres més representatius i valorats tant en l’àmbit nacional com internacional; des dels fotollibres clàssics fins a les darreres tendències. Volem agrair especialment a Jesús Micó  els donatius dels Cuadernos de la Kursala, i als amics i col·laboradors de Photobook Club Barcelona que també ens han regalat coneixements i fotollibres per ampliar la nostra col·lecció. Durant tot el mes de maig exposem una selecció d’aquest fons a la 3a planta de la biblioteca. Com a complement de l’exposició del CCCB i Fotocolectania, els nostres fotollibres els podeu llegir, mirar, tocar i fins i tot endur-vos-els a casa en préstec!

Si voleu donar una ullada aquí teniu el catàleg online de l’exposició:

 

 

I també el podeu descarregar en PDF o consultar a l’Issuu de la biblioteca:

 


 

Escrit per | Chelsea girl

No sóc la Janis, ni la Patti, ni la Nico, ni tampoc cap de les noies de Warhol. Sóc la Tere Mas i em podeu trobar a la Biblioteca Agustí Centelles.

1 Comentari

  1. Pili E,

    30 maig 2017 at 21:50

    Sóc una aficionada de la fotografía i al veure aquest llibre em donen ganes de disfrutar de les seves imatges, justament m’agrada el reportatge a l’hora de fer fotos, potser m’ajudarà a millorar la manera de fer-los.Moltes gràcies. Pili E.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *