9

Frida - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe

Perez, Sébastien / Benjamin Lacombe
Frida

Zaragoza : Edelvives, 2016

Un llibre fet, pensat i il·lustrat per aquest tàndem format per Benjamin Lacombe i Sébastien Perez és èxit assegurat. Per la seva sensibilitat, bon treball de contingut i indubtable imatge estètica. A més a més, l’edició és força gran amb els colors de la casa de Mèxic a Coyoacán, la casa blava: blau intensíssim i vermell.
 

Frida Kahlo - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe
 
I també d’altres colors: ataronjat, verd festuc, groc caca d’oca, rosa pop, granat intens, groc torrat… Ella mateixa feia referència als colors i els seus significats:
 

Amarillo del sol, blanco del acero, negro del dolor, rojo de la sangre.

Frida Kahlo - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe
 
L’encuny d’algunes planes ajuda a entendre la turmentada vida de l’artista, el temps de convivència amb, el també pintor, Diego Rivera, i les seves obsessions, que arrenquen d’un accident que va patir de joveneta i les conseqüències del qual va arrossegar al llarg de la seva vida i van marcar el seu art i la seva trajectòria vital.
 

Frida Kahlo - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe
 
De fet, el llibre comença amb aquest incident. Arran d’això no podrà tenir fills, un fet que la marcarà i que es veurà reflectit a la seva obra de manera recurrent. Una vida tràgica la de la Frida, però a la vegada, un cant a la mateixa força de viure i de commoure.

Papallones, mirades penetrants, ulls grans, interrogants i tristos, dibuixos amb escorça pronunciada, accentuen aquest caràcter tràgic de la seva biografia, pintada per Lacombe. Recordem que és una pintora surrealista i per això les referències de la seva pintura no sempre són evidents en una primera ullada. Encara que ella deia que no retratava pas els seus somnis, sinó la seva realitat, com a retret a André Breton quan la titllava de surrealista.
 

Frida Kahlo - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe
 
Hi ha de referències als somnis, a l’inconscient… Les papallones per exemple, són símbol de la renaixença de l’ànima a la tradició del seu país. Els 4 colors dels punts cardinals maies: groc, blanc, negre i vermell, són igualment presents al seu ric imaginari i als seus quadres. El color taronja fa referència als monjos budistes. Molts, moltíssims autoretrats, l’han titllat de dona narcisista. Frida Kahlo és infinitament més complexa i plena, pleníssima de matisos.

Els bodegons de la Frida són espectaculars, exuberants, plens d’energia, de voluptuositat, de ganes de viure i de la força de la Natura. La seva pintura és un absolut reflex de la seva manera de viure i d’entendre el món partint de les experiències pròpies. La biografia personal feta pintura. Commovedora i autèntica.

Frida Kahlo estimava els animals. Tenia un mico anomenat Chanquito, un cérvol jovenet dit Granizo i alguns gossos de raça oriünda mexicana.
 

Frida Kahlo - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe
 
També lloros i gats abundaven a la Casa Azul. L’acompanyaven en els llargs períodes que va estar reclosa i convalescent de les múltiples operacions que va patir al llarg de la seva intensa vida. Tots l’acompanyaven al seu “hogar”, avui convertit en museu. Els micos, a la seva obra, són símbol de l’amor sense mesura i també representen la seva família.
 

Frida Kahlo - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe
 
El seu marcat accent folklòric amb el cap ple de flors i roba típica mexicana resulten molt característics en els coneguts retrats. Les flors, tan característiques, simbolitzen per ella l’amor insaciable per Diego Rivera. Recorre a les tradicions asteques i les creences populars entorn la mort, la mitologia… Tot això omple l’univers d’aquesta dona que no deixa indiferent ningú.

Els temes centrals que aborden Lacombe i Perez, per una personalitat i una biografia complexes, són 9. Un nombre de la bona sort en el món asteca i, també, amb referències cristianes (Déu va expirar en la novena hora), i símbol del ressorgiment. Res és casualitat. Com hem dit darrere de l’Accident ve la Medecina, la Terra, la Fauna, l’Amor, la Mort, la Maternitat, la Columna trencada i la Posteritat. Són els capítols del llibre mitjançant els quals es desgrana la personalitat artística de Frida Kahlo.
 

Frida Kahlo - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe
 
Frida Kahlo - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe
 

*Totes les il·lustracions estan tretes del llibre mateix. Sense cap mena de dubte, un plaer pels sentits.

 

Escrit per | Olímpia

A Olímpia li encanta el blau de Grècia, el verd maragda, el rosa xicle, el que es veu entre el cel i l'horitzó... Sóc la Rosa i em trobareu a la Biblioteca Horta-Can Mariner. Em fascina el món dels nens, la seva formació, l’art i la història i, moooolt important... m'encanten les paraules esdrúixoles!

9 Comentaris

 1. Anna Monros

  23 maig 2017 at 10:11

  Una delícia! Me l’apunto a la llista de desitjos 🙂

 2. Marian

  23 maig 2017 at 10:31

  Frida va ser única. Lacombe ha fet unes il·lustracions magnifiques com sempre. Fantàstic!

 3. Olga

  23 maig 2017 at 17:51

  Frida + amor pels animals+ Lacombe. Una combinació perfecta, al menys per a mi. Si a això li afegim la teva recomanació, fa que m’entrin unes ganes enormes de llegir-lo. El demanaré a la meva biblio.

 4. Pili

  23 maig 2017 at 20:21

  He de ser sincera, coneixia Frida però no la seva història personal.
  Gràcies Olímpia per els teus sabers que tant ens i.lustren!

 5. Arantxa Gonzálezz Santolaria

  23 maig 2017 at 23:08

  Like the leaf clings to the tree
  Oh, my darling, cling to me
  For we’re like creatures of the wind, and wild is the wind
  Wild is the wind

 6. Arantxa Gonzálezz Santolaria

  23 maig 2017 at 23:11

  Perdò, m’he equivocat de blog!! 🙂

 7. Nuria

  24 maig 2017 at 22:33

  Una impresionant artista e inoblidable! Molt bé per Lacombe!
  Gràcies Olimpia com sempre,per recomanar-nos llibres tan interessants!

 8. Cristina Cortés

  21 juny 2017 at 11:43

  La Frida em fascina! La seva obra és única, universal e incopiable!! Sóc molt fan de les seves pintures.

  • Olímpia

   21 juny 2017 at 17:46

   Jo també ho sóc!
   M’agrada el magnetisme que desprenen les seves pintures.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *