Us presentem una selecció d’autors de les darreres generacions de narrativa europea juntament amb alguns dels seus predecessors més il·lustres.

Per bé que la diferència d’estils i temes entre ells s’imposa dins d’un camp tan ampli i en el qual han sorgit tantes obres en les darreres dècades hem provat d’aventurar una classificació de tipus temàtic i estilístic que ens permeti de copsar les diverses tendències que configuren la narrativa europea actual, és a dir les diverses formes d’articular un discurs respecte a les problemàtiques polítiques, socials i filosòfiques de l’actualitat, així com la seva explicació del passat més immediat i la seva relació amb les formes literàries anteriors de les quals ens són deutores.

En aquest sentit proposem: una selecció d’autors l’obra dels quals altera els conceptes tradicionals de realitat i ficció en diversos aspectes, altres que se centren en el vagareig per les ciutats actuals i l’anàlisi dels canvis profunds que aquestes han patit darrerament, fet que hem anomenat amb el terme Psicogeografia engendrat pel situacionisme als anys 60.

D’altra banda hem agrupat diversos autors dels països de l’est que mostren la vida en el que es podria anomenar l’era del Postcomunisme alguns dels quals fan èmfasi en els darrers conflictes bèl·lics que han patit, les ferides dels quals encara resten obertes.

Finalment hi ha una sèrie d’autors inclassificables que tanmateix tenen en comú l’originalitat del seu estil i la radicalitat dels seus plantejaments estètics i filosòfics.
 

Realitat-Ficció

 

Aleksievitch, Svetlana

(1948, Ivano-Frankivsk, Ucraïna)

Swetlana Alexijewitsch
Els seus llibres, lluny d’ésser reportatges a l’ús, aporten testimonis íntims, subjectius i extensos de tot tipus de persones sobre fets traumàtics de la història recent russa de tal manera que esdevenen novel·les corals de gran profunditat i no exemptes de lirisme.

Temps de segona mà: La fi de l’home roig
Raig Verd, 2016

Voces de Chernòbil
Debolsillo 2015

Carrére, Emmanuel

(París, 1957)

Emmanuel Carrère
A les seves obres es presenta com a observador directe d’uns fets reals que exposa com si es tractés d’un reportatge periodístic alhora que mostra la seva implicació personal en la història.

El adversario
Anagrama, 2014

El Bigoti
Labreu, 2015

De vidas ajenas
Anagrama, 2011

 

Cercas, Javier

(Ibahernando, 1962)

Javier Cercas
Les reflexions sobre la noció de memòria històrica i l’exercici de la mateixa s’entrecreuen en els seus llibres així com la investigació històrica i la ficció novel·lesca.

El impostor
Mondadori, 2014

El monarca de las sombras
Mondadori, 2017

Knausgard, Karl Ove

(Oslo, 1968)

Knausgard Karl Ove
La seva obra en sis volums autobiogràfica ha tingut un gran ressò, esdevenint un dels principals exponents de l’anomenada autoficció.

Un hombre enamorado
Anagrama, 2014

Ballar en la foscor
L’Altra, 2016

 

Metaliteratura

A grans trets, denomina el fet que la pròpia literatura esdevingui el tema principal d’aquesta. En l’obra d’aquests autors a l’experimentació formal constant, s’hi afegeix l’ús de la història literària i cultural, dels seus llocs comuns i tipologies com a tema central de les seves obres que resulten sovint esbojarrades i s’allunyen molt del concepte tradicional de trama.
 

Pérec, Georges

(París, 1936-1982)

Georges Perec - Font: www.ub.edu
Obra basada en l’experimentació, en constrènyer a certes limitacions formals com a mètode de creació. A La vida, manual d’ús que es podria considerar la seva obre mestra, explica, seguint l’estructura d’un puzle totes les històries presents, passades i futures que es desenvolupen en un immoble parisenc.

W o el record de la infantesa
L’Avenç 2011

Un hombre que duerme
Anagrama, 2013

La vida, manual d’ús
Proa, 1998

Tavares, Gonçalo

(Luanda, 1970)

Gonçalo Tavares
Amb una escriptura aparentment senzilla però molt original a les obres de Tavares hi abunden els escriptors cèlebres del passat a partir dels quals es creen genealogies imaginàries.

El BarrioSeix Barral, 2015

Viatge a la Índia Periscopi, 2016

Un Hombre: Klaus Kump Mondadori, 2006

 

Vila Matas, Enrique

(Barcelona, 1948)

Enrique Vila-Matas / Font: Librería Lé
A les seves obres on no tenen cabuda el realisme psicològic ni, en general les formes novel·lístiques tradicionals, s’entrecreuen constantment assaig i ficció i vida i literatura.

Mac y su contratiempo
Seix Barral, 2017

Historia abreviada de la literatura portàtil
Anagrama, 2000


 

Psicogeografia

El terme es deu principalment al situacionisme i pretén estudiar la influència de l’ambient geogràfic en les emocions i la conducta de les persones. En aquestes obres que relaten viatges més o menys erràtics per als nous topoi actuals sorgeixen temes com el creixement monstruós de les ciutats actuals, l’abandonament de les zones rurals i els vestigis dels conflictes del passat.
 

Berger, John

(Londres, 1926-2017)

John Berger / Font: Círculo de Bellas Arte
Una Vez en Europa, Alfaguara, 2015. Pertany a la trilogia anomenada De sus fatigas que se centra en el pas traumàtic que va fer la societat europea de la pagesia al proletariat urbà.

G. Alfaguara, 2014

D’A a X: una història en cartes
Ed. 1984, 2008

Rolin, Jean

(Boulogne-Billancourt, 1949)

ROLIN JEAN - HELENE BAMBERGER - Font RFI
La cerca
Sexto Piso, 2012

Situada als ravals de París la descripció de les vides dels seus habitants s’alterna amb una història de l’època napoleònica.

El rapto de Britney Spears
Libros del Asteroide, 2012

 

Sebald, W. G

(Wertach, 1944- Norfolk 2001)

W. G. Sebald / Font : Núvol
Obres híbrides en les quals el relat d’un viatge interior esdevé una meditació sobre la història, la tragèdia humana, la memòria i l’escriptura amb un rerefons autobiogràfic. Sovint la narració va acompanyada de fotografies dels llocs emblemàtics on transcorre el relat.

Los anillos de Saturno
Anagrama, 2008

Austerlitz,
Ed. 62, 2003

Sobre la historia natural de la destrucción
Anagrama, 2003

Sinclair, Iain

(Cardiff, 1943)

Ian Sinclair
La seva escriptura ha esdevingut una croada contra l’anihilació de la memòria històrica de Londres i un flagell del gran projecte del poder, una barreja de crònica en primera persona, escriptura de combat, reportatge i ficció que s’ha perllongat durant els darrers 40 anys.

La Ciudad de las desapariciones
Alpha Decay, 2015

American smoke: viaje al final de la luz
Alpha Decay, 2016

 

L’Era del Postcomunisme

Aquests autors tenen en comú la seva procedència de països de l’anomenat bloc comunista i, el fet que, amb alguna excepció són més o menys coetanis, és a dir, la major part d’ells han viscut els darrers anys dels règims comunistes i els posteriors a la seva dissolució, alguns d’ells també l’època més repressiva. La burocràcia estatal és un element omnipresent en molts d’aquests relats, les situacions absurdes i surrealistes que genera fan que l’estil prengui sovint un caire indefectiblement kafkià.
 

Bartis, Attila

(Targu Mures, Romania, 1968)

Attila Bartis / Font: Szombat Online
La darrera època del comunisme a Hongria és l’escenari sòrdid i espectral en el qual es mouen els personatges de Bartis.

El paseo
El Acantilado, 2016

La calma
El Acantilado, 2003

Basara, Svetislav

(Bajina Basta, Sèrbia, 1953)

Svetislav Basara / Font Newsweek Srbija
Autor d’una obra iconoclasta i punyent, entre el deliri d’embriacs i una metafísica de l’absurd.

Guía de Mongolia
Minúscula, 2010

Peking by night
Minúscula, 2012

 

Cartarescu, Mircea

(Bucarest, 1956)

Mircea-Cărtărescu-©-Zsolnay-Verlag-_-Heribert-Cornbn
També poeta i assagista, ha esdevingut un dels teòrics del postmodernisme romanès, els seus relats, alguns propers a la literatura fantàstica han tingut un gran ressò internacional.

Cegador
Funambulista, 2010

Lulu
Impedimenta, 2011

Nostalgia
Impedimenta, 2012

Dombrovski, Yuri

(Moscou, 1909- 1978)

Yuri Dombrovski / Font El Boomeran(g)
Va passar una tercera part de la seva vida en Gulags a Sibèria i al Kazakhstan, la seva obra és una clarivident anàlisi del totalitarisme que només va veure la llum de manera pòstuma a causa de la censura.

La facultad de las coses inútiles
Sexto Piso, 2016

 

Dovlátov, Serguei

(Ufà, Rússia, 1941- Nova York, 1990)

Dovlátov, Serguei
Emigrà als EUA als anys 80 després de patir la censura al seu país. La seva obra, novel·les i contes breus de prosa directa i sardònica tenen sovint un rerefons autobiogràfic i donen fe, amb gran sentit de l’humor, de l’absurd en el qual derivà el sistema polític de l’URSS.

Els nostres
Labreu, 2014

La maleta
Labreu, 2010

La extranjera
Iku Sager, 2008

Hrabal, Bohumil

(Brno, 1914- Praga, 1997)

Hrabal Bohumil
L’esperit de les avantguardes s’insereix a la quotidianitat a l’obra de Hrabal de prosa senzilla però imaginativa i amb tocs surrealistes.

Trens rigorosament vigilats
Ed.62, 1996

Una soledad demasiado ruidosa
Galaxia Gutemberg, 2012

 

Krasznahorkai, Laszlo

(Gyula, Hongria, 1954)

Krasznahorkai Laszlo / Font: The New Yorker
Amb un estil que es caracteritza per frases llargues i complexes amb les quals pretén copsar la textura del pensament L.K ha bastit una obra titllada de visionària amb escenes estranyes que es mouen entre l’horror i la comèdia. Algunes d’elles han estat portades al cinema pel genial director Bela Tarr.

Y Seiobo descendió a la tierra
El Acantilado, 2016

Guerra y guerra
El Acantilado, 2009

Melancolía de la resistencia
El Acantilado, 2001

Lange-Muller, Katja

(Lichtenberg, 1951)

Lange-Muller,Katja / Font: Literaturport
Ha tractat sovint el tema dels exclosos de la societat amb amarga ironia, amor pel detall i una gran capacitat per a desplegar el llenguatge en espais mínims.

Ovejas feroces
A. Hidalgo, 2009

Los últimos
A. Hidalgo, 2007

 

Lungu, Dan

(Botosani, Romania, 1969)

Dan Lungu
També sociòleg, ha descrit el pas d’una dictadura aberrant al desconcert del capitalisme salvatge al seu país.

El paraíso de las gallinas
Icaria, 2011

!Soy un vejestorio comunista!
Pre-Textos, 2009

Makanin, Vladimir

(Orsk, 1937)

Vladimir Makanin
Veterà de les lletres russes la seva obra tracta amb to satíric i humorístic la vida quotidiana a les grans ciutats russes i també darrerament, els conflictes bèl·lics a les repúbliques del Caucas.

El profeta
Marbot, 2011

El prisionero del Cáucaso y otros relatos
El acantilado, 2011

Asán
El Acantilado, 2016

 

Malkoc, Zoran

(Nova Gradiska, Croàcia 1967)

Zoran Malkoc / Font: Rayo Verde Editorial
Veu implacable i brutal que no obstant deixa traspuar una estranya bellesa, ens situa en paratges remots de la postguerra a Croàcia.

El cementiri dels reis menors
Raig verd, 2016

Reimann, Brigitte

(Burg, 1933- Berlín Est-1973)

Brigitte Reimann / Font: Historias de la otra Historia
Testimoni dels canvis socials a la RDA de la postguerra, Reimann es mantingué, en principi, fidel al socialisme, per bé que en criticava alguns aspectes.

Franziska Linkerhand
Errata naturae, 2017

Los hermanos
Bartleby, 2008

 

Stasiuk, Andrej

(Varsòvia, 1960)

Andrzej Stasiuk / Font: Central European Forum
És considerat un gran estilista amb gran capacitat per les descripcions minucioses i per proveir d’entitat metafísica les vides d’uns personatges que estan sovint als marges de la societat.

Taksim
El acantilado, 2015

El mundo detrás de Dukla
El acantilado, 2003


 

Intempestius

 

Bernhard, Thomas

(Heerlen, Països Baixos 1931- Gmunden, Àustria, 1989)

Thomas Bernhard / Font: Culturamas
Amb un estil molt característic, basat en l’expressió d’un pensament torrencial i a vegades obsessiu farcit de repeticions i imprecacions Bernhard ha bastit en una extensa obra que abasta diversos gèneres una de les temptatives intel·lectuals més agosarades del s. XX.

El malaguanyat
Proa, 1995

Corrección
Alianza, 2014

Trastorno
Alfaguara, 1999

Los comebarato
Càtedra, 2012

De Toledo, Camille

(Lió, 1975)

Camille de Toledo
Els dos volums escrits fins ara de la Tetralogia de los estratos es basen en la hibridació de gèneres literaris i la desconstrucció de l’art en petits fragments tot conformant una obra original i transgressora.

En época de monstruos y catàstrofes
Alpha Decay, 2012

Història del vèrtigo
Alpha Decay, 2014

 

Despentes, Virginie

(Nancy, 1969)

Virginie Despentes
Amb un estil directe i punyent i obres situades en ambients marginals ha esdevingut el darrer enfant terrible de les lletres franceses. Tota una dama de la literatura trash.

Perras sabias
Anagrama, 1998

Vernon Subutex. Vol.I
Mondadori, 2016

Houellebecq, Michel

(St. Pierre, 1956)

Houellebecq, Michel / Font: El País Cultura
Les seves obres constitueixen una crítica ferotge al món capitalista i als valors banals i superficials que imposa la societat de consum, algunes d’elles es desenvolupen en espais d’oci turístic on s’exemplifica la falsedat d’aquests valors sobre els quals es fonamenta la vida espiritual de l’individu actual.

Ampliació del camp de batalla
Anagrama, 2014

Plataforma
Anagrama, 2004

Sumisión
Anagrama, 2015

 

Jelinek, Elfriede

Elfriede Jelinek
Autora d’obres provocadores en les quals el poder i l’agressió esdevenen sovint les forces motrius de les relacions personals.

Deseo
Destino, 2005

La muerte y la doncella
Pre- Textos, 2008

La pianista
Mondadori, 2005

Els exclosos
Columna, 2005


 

Enllaços relacionats:

 

Camille de Toledo parla del llegat de W. G Sebald a Cosmòpolis:
 

 

London Orbital, (2002) film documental de Iain Sinclair sobre l’autopista orbital de Londres M25:
 

 

Les Armonies de Werckmeister de Bela Tarr (2000)

Basada en el llibre Melancolía de la resistencia de Laszlo Krasznahorkai (fragment).
 

 

Escrit per | Biblioteca Vila de Gràcia

La Biblioteca Vila de Gràcia es troba al bell mig de la vila de Gràcia, al centre de la ciutat. L'equipament es va inaugurar el maig del 2002 i ocupa un edifici de l'arquitecte Josep Llinàs, i es va dissenyar per ser la biblioteca de proximitat del barri de la vila de Gràcia i del Camp d'en Grassot. Disposa de 1.029 metres quadrats distribuïts en cinc plantes.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *