Iaioflautes al poder! Los viejos hornos, de Lupano i Cauuet

Viejos hornos

ViejosHornos

Lupano, Wilfried / Cauuet, Paul
Los que quedan
Barcelona: Norma, 2015

Bonny y Pierrot
Barcelona: Norma, 2016

Sabeu que són els iaioflautes? Doncs uns jubilats que no es conformen a quedar-se a un costat. El món els ha fallat, hi ha moltes injustícies, i qui millor que algú que no té res a perdre per anar contra el sistema? Aquests avis comparteixen un passat de lluita, de reivindicació, conflictes sindicals, la guerra d’Algèria… Han passat els anys, i tot i estar atrotinats segueixen igual de combatius.
 

les-vieux-fourneaux-on-est-vivants Los viejos hornos
 
I la història comença amb el que és normal que passi a aquestes edats: un enterrament, i a partir d’aquí s’aniran succeint les situacions i les revelacions del que és el gran tema dels protagonistes: el passat. Antics caps, antics amics, companys, amors, i una filla, Sophie, amb una semblança excessiva (i decisiva) a la seva mare.
 

Los viejos hornos
 
I un grup de jubilats corrent per les autopistes franceses amb un cotxe que definitivament ha vist temps millors.
 

Los viejos hornos
 
Aquesta semblança de la noia resulta decisiva per aconseguir més fons per la “causa” (i sí, sé que m’estic passant de críptic però és o això o omplir el post d’espòilers), el que acaba resultant molt traumàtic per un dels nostres protagonistes, en Pierrot.
 

Los viejos hornos
 
Tot i que els temps canvien la lluita i les causes no tant, pot ser un teatre ambulant de titelles, omplir una discoteca d’avis per forçar abaixar el volum o un acte contra els responsables de convertir l’acte de demanar una baguette en una tortura.
 

vieux fournaux Los viejos hornos
 
No tot és riure en aquest còmic. És un còmic amb punts de tristesa, pels amics morts, pels amors que no tornaran… Aquests “iaioflautes” són alegres i combatius però molt conscients dels anys que tenen. Trobo que aquest és l’encert, la combinació de ganes de lluitar i de mirar cap al futur amb una certa malenconia, i sobretot fer aparèixer aquests elements sense que es mengin tota la trama, no és el cas, no tenim un còmic polític o sentimental.
 

Les-Vieux-Fourneaux-Tome-2 Los viejos hornos
 
Abans d’aquesta obra no havia llegit res (o no en sóc conscient) de Wilfrid Lupano i Paul Cauuet. La veritat és que em fan una impressió semblant a un altre equip creatiu de la bande desinée (dels que n’he parlat aquí i aquí) el format per Zidrou i Jordi Lafebre, són un molt bon equip. I vull ressaltar el terme “equip”. No sé com seran amb altres acompanyants, però el guió a estones reivindicatiu a estones melancòlic de Lupano troba en els dibuixos de Cauuet (responsable també del color, molt destacable) el complement perfecte. Les expressions facials sobretot, les cares dels personatges transmeten sempre el que se suposa que han de transmetre, un punt mitjà entre la caricatura humorística i un cert preciosisme. Sembla un d’aquells casos que el resultat del treball en equip és millor que la suma de cadascun dels seus elements. La sèrie és tot un èxit de vendes a França i sembla que aquí també està funcionant, de moment compta amb 2 volums i està previst el tercer.
 

les-vieux-fournaux-passc3a9
 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

1 comentari a “Iaioflautes al poder! Los viejos hornos, de Lupano i Cauuet”

  1. En Buenos Aires de los 90…estaban los “jubilados violentos”. Manifestaban todas las semanas y fueron caracterizados por los Ilya Kuriaki en su canción “jubilados violentos”, y por Pappo “Mi vieja”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.