1

Adichie, Chimamanda Ngozi Tothom hauria de ser feminista

Adichie, Chimamanda Ngozi
Tothom hauria de ser feminista

Barcelona: Fanbooks, 2016

 
Em vull sumar a tots aquells que han recomanat aquest “petit” (i econòmic) llibre ja que ha apropat el feminisme a un públic ampli i jove. Es tracta de l’adaptació d’una conferència que va donar Chimamanda Ngozi Adichie a TEDxEuston, un simposi anual centrat a l’Àfrica al 2013.
 


 
Aquesta escriptora nigeriana ens explica que, degut a la càrrega d’estereotips associats a la denominació de feminista, ella s’ha arribat a autoqualificar com de feminista feliç africana que no odia als homes i a qui li agrada portar pintallavis i tacons alts per a si mateixa i no per als homes.

Oferint exemples de situacions masclistes, en alguns casos a través de les seves pròpies vivències, explica com les dones “acceptem” moltes vegades aquestes situacions, algunes quotidianes, ja que com diu, “si fem una cosa una vegada i una altra, acaba sent normal; si veiem la mateixa cosa una vegada i una altra, acaba sent normal“.

manifest feminista en quinze consellsI és que, tot i que la societat ha evolucionat i les dones tenim més oportunitats gràcies als canvis polítics i legislatius, no ho han fet igual les nostres idees sobre el gènere. Per aquesta raó, actualment els homes segueixen governant el món. En el passat es pot entendre per una qüestió de força física necessària entre d’altres per a la supervivència o el lideratge però en el món actual això ja no té sentit. Hauria de ser la persona més qualificada.

Per aconseguir un món més just, cal desaprendre moltes qüestions de gènere que encara tenim interioritzades però, sobretot, cal un canvi en la manera d’educar a les nenes i també als nens. En aquest sentit, aquest any ha publicat Estimada Ijeawele: manifest feminista en quinze consells (en castellà Querida Ijeawele: cómo educar en el feminismo). L’inconvenient, com en el llibre anterior, és que són poques pàgines i et quedes amb ganes de llegir més…
 

Escrit per | Duoda

Sóc la Maria de la Biblioteca Francesca Bonnemaison. A diferència del meu personatge, no sóc comtessa, ni duquessa, ni mare, ni escriptora, ni teòloga. Però som barcelonines.

1 Comentari

  1. Guillem Lloret

    18 juny 2017 at 15:29

    Tot i no haver tingut la oportunitat de llegir el llibre, coneixia la conferència que havia fet a les TED talks i em sembla molt indicada i necessària. Un llibre amb quinze consells per entendre el feminisme és una molt bona forma d’entrada a la gent jove que no té temps per veure una conferència de 30 minuts o per persones a qui no els sigui senzill entendre l’anglès de Chimamanda Ngozi Adichie.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *