Biografia

Gloria Fuertes neix el 28 de juliol de 1917 a Madrid, al barri de Lavapiés, filla d’una família humil.

Dels 2 als 14 anys va assistir a diverses escoles. Als 14, la seva mare la matricula a l’Instituto de Educación Profesional de la Mujer on estudia Taquigrafia, Mecanografia, Higiene i Puericultura, però a ella li agradava més la literatura i la gramàtica, la seva família no podia entendre com era que entre les seves aficions es trobessin l’esport i la poesia. Els seus primers poemes els escriu durant aquests anys. Tenia molt clar el seu destí com a escriptora i el 1932 aconsegueix publicar el seu primer poema.

La seva mare mor el 1934.

Entre el 1938 i el 1958 treballa com a comptable i administrativa, i ho compagina amb l’escriptura, els recitals de poemes i la redacció de contes, historietes i poemes per a nens a la revista infantil Maravillas.

Durant aquesta època s’estrenen algunes de les seves obres de teatre, publica contes d’humor a la revista Chicas i s’integra al moviment poètic anomenat Postismo. El 1947 obté el primer premi de Letras para Canciones de Radio Nacional de España.

Entre el 1955 i el 1960 estudia Biblioteconomia i anglès. L’any 1961 obté una beca i marxa a viure als Estats Units per donar classes a algunes universitats. Quan torna es dedica a donar classes de castellà per a americans fins que el 1972, guanya la beca March que li permet dedicar-se a temps complet a la literatura.

A mitjans dels 70 participa activament en programes infantils de televisió que la fan molt coneguda i es converteix definitivament en la poetessa dels nens.

Durant els 80 les seves activitats es multipliquen, el seu estil particular la fa molt popular i estimada.

El 1998 se li va diagnosticar un càncer de pulmó que va posar fi a la seva vida el 27 de novembre del mateix any. Les seves despulles descansen al cementiri de la Paz a Alcobendas.
Gloria Fuertes - ©Noemí Villamuza

 

Poemes per a infants

 

4 poemas de Gloria Fuertes y una calabaza vestida de luna

4 poemas de Gloria Fuertes y una calabaza vestida de luna

Valencia: Versos i Trazos, 2007

El llibre inclou una biografia il·lustrada de la poetessa i quatre poemes: El hada acaramelada, Como se dibuja a un niño, Hay un colegio en el fondo del mar i Las cosas. Es tanca el llibre amb un conte en versió còmic on es veu a la Gloria i a la lluna xerrant i compartint versos amb els nens.

Gloria Fuertes - Los Buenos salvajes

Los Buenos salvajes

Madrid: Susaeta, 1998

Poemes sobre animals de l’aigua i de l’aire, que corren, que caminen i que s’arrosseguen.

¡Qué es un leon?
Un señor que lee mucho,
eso es un león.

 

Gloria Fuertes - Diccionario estrafalario

Diccionario estrafalario

Madrid: Susaeta, 1997

Un diccionari diferent i divertit, en el qual l’autora descriu amb humor i originalitat animals, aliments, objectes, colors i tot el que pugueu imaginar. Un gran llibre per a regalar i gaudir en família.

 

Gloria Fuertes - El gran libro de los animales: antologia

El gran libro de los animales: antologia

Madrid: Susaeta, 1998

Animalari on trobareu poemes, endevinalles i fragments teatrals, desfilada de còmiques i tendres criatures que faran riure amb les seves històries i curioses circumstàncies.

Gloria Fuertes - ¡Qué patas tiene el tiempo!

¡Qué patas tiene el tiempo!

Madrid: Susaeta, 1998

Aquest llibre explica en vers la història del tren dels rebesavis, parla dels nens d’ahir i d’avui, de don Don Segundo o dels dies de la setmana, dels mesos o de les estacions i fins i tot, del que passarà després d’aquesta vida.

 

Gloria Fuertes - Poemas de la oca loca

Poemas de la oca loca

Pontevedra: Kalandraka, 2016

Vint-i-cinc composicions de la inoblidable poetessa dels nens. Les seves rimes alegres, sorprenents, absurdes, formen part de la memòria col·lectiva de tota una generació de joves i adults. Quaranta anys després, l’increïble llegat de l’autora segueix conservant tota la seva gràcia.

Gloria Fuertes - Las preguntas y respuestas de Gloria

Las preguntas y respuestas de Gloria

Madrid: Susaeta, 1997

Preguntes i respostes molt divertides amb les que podràs aprendre i a la vegada divertir-te. Amb il·lustracions a tot color perquè puguis diferenciar nombres, paraules, objectes, animals…

 

Contes

 

Gloria Fuertes - Coleta, la poeta

Coleta, la poeta

Valladolid : Miñón, 1982

Les aventures de Coleta, encara que sembla una nena corrent, tot allò que li succeeix és ben extraordinari.

Gloria Fuertes - Coleta payasa ¿qué pasa?

Coleta payasa ¿qué pasa?

Valladolid: Miñon, 1983

Continuació del llibre Coleta, la poeta. Vuit noves aventures de Coleta.

 

Vida i obra

 

Gloria Fuertes - Glòria Fuertes: Glòria la poetessa

Glòria Fuertes: Glòria la poetessa

ANTOLÍN, Luisa
Madrid: Hotel Papel, 2007

Gloria Fuertes era una nena de ciutat que anava amunt i avall buscant coloms i papallones. Un dia va descobrir que llegir era com mirar per la finestra, anar de viatge, córrer cap al mar o acariciar-se el cor. I com que no podia comprar contes, va decidir escriure’ls ella mateixa.

 Gloria Fuertes: poeta para todos

Gloria Fuertes: poeta para todos

GÓMEZ YEBRA, Antonio A.
Madrid: Anaya, 2013

Aquest llibre és un petit homenatge a la Gloria Fuertes quinze anys després de la seva mort. En ell descobriràs com és la seva poesia i com va ser la seva vida. També podràs escoltar en un CD la seva veu recitant alguns poemes.

 

Por lo que hago
no sé si perderé a los Ángeles del Cielo,
pero he ganado a los niños de la Tierra.

 Mi primer libro sobre Gloria Fuertes

Mi primer libro sobre Gloria Fuertes

GÓMEZ YEBRA, Antonio A.
Madrid: Anaya, 2013

Sabíeu que fa pocs anys hi havia una poetessa que sortia a un programa de la tele i recitava poemes? Era la Gloria Fuertes, i tots, grans i petits, l’estimaven i l’admiraven.

 

Poemes per adults

 

Gloria Fuertes - Historia de Gloria: amor, humor y desamor

Historia de Gloria: amor, humor y desamor

Madrid: Cátedra, 1999

Aquesta edició recull la producció poètica posterior a Obras incompletas. Allò personal, autobiogràfic i el quotidià agafen una aura d’autenticitat i de bellesa que arriba a tot tipus de públic.

Era una mujer fuerte y dulce.
Llegó a ser famosa,
Tenia muchos amigos
Pero siempre estaba sola.
(¡Anda, si era yo!)

 

Gloria Fuertes - Obras incompletas

Obras incompletas

Madrid: Cátedra, 2001

L’amor, la vida humana…, dicten a l’autora les claus del seu món poètic on troben l’alè les seves penes i esperances. Poesia personal i popular a la vegada difícil d’etiquetar o classificar.

Gloria Fuertes - Poeta de guardia

Poeta de guardia

Barcelona: Lumen, 1990

És, sens dubte, el seu llibre més emblemàtic, que situa a la Gloria en el primer pla de la poesia espanyola.

 

Obres de teatre

 

Gloria Fuertes - El caserón de la loca

El caserón de la loca

Madrid: Torremozas, 2010

Aquest llibre recull quatre obres de teatre amb personatges plens de tendresa i enginy que arriben al lector a través de l’emoció i l’humor, amb situacions una mica surrealistes i molt divertides.

Gloria Fuertes - Garra de guerra

Garra de la guerra

Valencia: Media Vaca, 2002

A Garra de la guerra es parla de la guerra civil – la més incivil-, de la bomba atòmica, de l’horror, de la gana i dels homes que passen gana, i per descomptat dels nens que són sempre les víctimes favorites de totes les guerres.

 

Articles

– ORIVE, Maria del Carmen. De Garcia Lorca a Gloria Fuertes. En Clij. Barcelona: Fontalba, 1988- , núm. 124, feb. 2000, p. 30-24

– SAIZ RIPOLL, Anabel. Gloria Fuertes en el recuerdo: viva el mundo cambiante, viva el mundo al revés. En Clij. Barcelona: Fontalba, 1988- , núm. 224, mar. 2009, p. 7-18

 

Edicions del centenari

 

Gloria Fuertes - Geografia humana y otros poemas

Geografia humana y otros poemas

Madrid: Nórdica, 2017

Aquesta selecció recull alguns dels millors poemes de la Gloria Fuertes publicats entre 1950 i 2005, il·lustrat amb els brillants dibuixos de la Noemí Villamuza. A l’epíleg, el poema que el seu amic José Hierro va escriure per a ella “Hablo con Gloria Fuertes frente al Washington Bridge”

 El libro de Gloria Fuertes: antologia de poemas y vida

El libro de Gloria Fuertes: antologia de poemas y vida

Barcelona: Blackie Books, 2017

En un mateix llibre la vida i l’obra d’una poetessa genial que va veure com la seva literatura no era ben considerada, primer per ser dona, després per la seva classe social i finalment per la seva fama.

 

Gloria Fuertes - Me crece la barba: poemas para mayores y menores

Me crece la barba: poemes para mayores y menores

Barcelona: Reservoir Books, 2017

Amplia mostra de la producció poètica per a adults, tan duradora com injustament oblidada i per a nens, que li va servir per ser aclamada pel públic però no per la crítica. Aquest llibre dóna fe que no hi havia dues Glories, sinó només una i per a tots els públics.

Gloria Fuertes

 

Señores políticos:
Impedir una guerra
Sale más barato
que pagarla.

Gloria Fuertes

 

Escrit per | Meggie Folchart

Quan la Meggie llegeix una història els personatges salten fora de la pàgina, un poder heretat que la fica en força problemes. Sóc la Isabel de la Biblioteca Nou Barris.

2 Comentaris

  1. mincinho

    25 juny 2017 at 16:41

    A Javier Marías no li agrada això.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.