1

El hombre deseado / Pretty Baby - Ralf König

König, Ralf
El hombre deseado: el hombre nuevo

Barcelona: La Cúpula, 2001

Pretty Baby
Barcelona: La Cúpula, 1996

Si parlem de còmic d’humor Ralf König és una mena de déu. El seu miracle? Que un còmic (un còmic!) militantment gay (a sobre gay!) arribés a unes xifres de vendes increïbles (per un còmic) i a un públic general (és a dir gay i hetero). Potser no és un miracle, potser l’únic secret és fer un bon còmic, un còmic divertit, trencador, gamberro i divertit (sí, sé que he repetit divertit, i què?). Aquí va arribar per les pàgines de la desapareguda revista El Víbora, i el seu còmic El condón asesino (recopilat recentment en un volum integral) va ser un autèntic fenomen de vendes (i la primera edició és material cobdiciat pels col·leccionistes), i si us ho esteu preguntant, la resposta és sí, el títol El condón asesino és perfectament adient a la història que se’ns explica. Però no parlaré d’El condón asesino, i tampoc dels seus personatges més coneguts, Conrad i Paul, vull parlar de dos àlbums que per mi són la millor porta d’entrada al seu particular univers.

Ralf König el Rey de los Cómics
 
El hombre deseado i Pretty Baby, són dos àlbums però es podrien llegir com un de sol. Tenim els personatges de König gays, i un hetero que de cop i volta entra en el grup. Tots l’acullen i l’accepten però en realitat tenen altres idees per a ell, i ell està entre espantat i desconcertat amb el món gay. No és la història d’un gay reprimit que no s’accepta, no, Axel és hetero, fins i tot una mica masclista.

Quedem-nos amb aquest concepte masclisme. El títol El hombre nuevo fa referència a un moviment dels anys 70 on grups d’homes es reunien per posar en comú el seu masclisme i intentar corregir-se i ser millors i més tolerants. Axel enganya a la seva xicota i aquesta el fa fora de casa, i després de recórrer a amics i coneguts sense èxit Axel acaba sent acollit a casa de Norbert, un amic del gay que hi ha al grup d’homes que es reuneixen per combatre el seu masclisme. Sembla enrevessat però no.

I amb aquest contrast tenim tots els elements perquè amb to de comèdia Ralf König retrati a gays i heteros i les relacions entre ells. L’amic hetero a la seva primera festa gay, demanar-li la casa a un amic gay per fer-li al salt a la dona (amb una altra dona), els recels de la xicota en perdonar a Axel perquè no sap si ha tingut relacions amb altres homes (i no té gens clar com prendre-s’ho)… Les situacions són divertides, i ens narren el procés de separació d’Axel, l’embaràs de la seva ex-xicota i millor que pari aquí per no explicar tota la història.

El hombre deseado / Pretty Baby - Ralf König
 
El còmic és divertit i entretingut, però posat en context és força més coses. Es va publicar el 1987 i les coses eren molt diferents. La situació avui dia (2016) del col·lectiu LGBT a Europa es pot dir que està força normalitzada, sense ser idíl·lica, encara cal avançar molt però en 1987 la cosa no era com ara. L’homosexualitat més que acceptada era tolerada, i el coneixement que se’n tenia era ple de prejudicis i a més a més la SIDA feia estralls. Les mentalitats anaven canviant, però encara hi havia molts armaris i secretisme, i contra el secretisme i els prejudicis res com l’humor. I d’humor en trobareu a cabassos, explícit i a l’hora intel·ligent, o subtil fins i tot.

Punts d’inflexió a la vida com són les ruptures, reconciliacions, embarassos, tot això vist pels amics gays d’Axel, i aquesta aproximació d’Axel al món gay vist amb recel per la seva dona que tem perdre’l a mans d’un altre home.

I si sou més de pel·lícula, hi ha una adaptació d’aquests dos còmics en un film alemany. Les seves obres les podeu trobar al catàleg de l’editorial La Cúpula.
 

Escrit per | Tyler Durden

La primera regla del Club és que no es parla del Club, la segona regla... A més del Club, i només com a tapadora, em faig dir Cesc i treballo a la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé.

1 Comentari

  1. Cristina Cortés García

    9 març 2017 at 20:14

    Solo puedo decir que para mí Ralf ´König fue un hallazgo maravilloso a traves de mi hermano mayor.
    E los empezó a leer a través del víbora y yo de rebote tambien. Después llegaron sus comics maravillosos… muchos momentos divertidísimos!!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *