0

No tinc temps per odiar a ningú
Sr. Kanji Watanabe

 
El món canvia, però les inquietuds i contradiccions de les persones perduren. Volem viure i ens trobem davant un món construït per nosaltres mateixos que ens impedeix, o almenys això creiem, submergir-nos en allò que Spinoza anomena “l’immens goig de l’existència“. Però, què és això?, com es viu plenament?, com s’aconsegueix “l’immens goig“? A través del plaer?, de l’entreteniment?, del treball?, de l’estudi?, d’una seriosa disciplina ascètica?
 

Vivir Ikiru - Akira Kurosawa

Kurosawa, Akira
Ikiru (Vivir)

Barcelona : Filmax, DL 2006

 
El protagonista de Ikiru (Vivir), Kanji Watanabe, no s’ha fet cap d’aquestes preguntes en tota la seva vida. Vidu, ha dedicat els seus anys a un treball monòton i a cuidar del seu fill. A poc a poc, la tristesa, la monotonia, el lent aniquilament de qualsevol signe de passió ha convertit a Watanabe en el buròcrata perfecte; en una persona indiferent sense cap tipus d’interès per res del que li envolta. Fins al dia en què rep una fatídica notícia.
 

Vivir Ikiru - Akira Kurosawa
 
Kanji Watanabe se n’adona de sobte de tot el que ha perdut i decideix actuar. I aquí comença la pel·lícula de Kurosawa: el despertar d’un home que ha viscut submergit en el profund somni de la indiferència i que no sap per on començar a buscar. Què fa, llavors? Demana ajuda al primer que li passa per davant i inicia la cerca.

Ikiru és una reflexió profunda però alhora lleugera, commovedora i fàcil de veure sobre el mateix sentit de la vida que, en general, entre treballs i rutines se’ns sol escapar. Kurosawa deixa molt clar que la responsabilitat sempre és personal. Culpem al sistema, al món, al treball i així no hem d’esforçar-nos, però el món no existeix per si mateix, ens l’inventem una mica, l’anem construint i modelant.

El Sr. Kanji ha passat la seva vida submergit en un món que ja no l’afecta i contempla el seu desenvolupament sota una mirada indiferent, però què passa quan canvia la mirada? I Kurosawa va encara més enllà: què passa amb el món quan un canvia la mirada? I, què passa amb les mirades dels altres?
 

Vivir Ikiru - Akira Kurosawa
 

Escrit per | Ripley

Exploradora de mons fantàstics i viatgera interestel·lar. Última supervivent de la nau comercial Nostromo informant a través el seu contacte a la Terra: Elena Pujol, de la biblioteca Miquel Llongueras.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *