La línia del temps per Peter Goes

La línea del tiempo - Peter Goes

La línea del tiempo - Peter Goes

Goes, Peter
La línea del tiempo: un viaje ilustrado por la historia

Madrid: Maeva Young, 2016

 
El temps és un aliat nostre. Això sempre s’ha dit perquè hem entès el temps d’una forma lineal. No tots els pobles de la Terra l’han vist igual. Els pobles de l’Orient i altres han vist sempre un temps cíclic i, en el rerefons filosòfic, un retorn a l’origen. Si més no, aquest llibre pretén ser il·lustratiu amb imatges de dibuixos fascinants dels períodes de la Terra des del Big Bang inicial fins a arribar a l’era quaternària. L’últim període glacial és de fa 10.000 anys. L’home apareix fa 3,3 milions d’anys a l’Àfrica. El públic d’aquest llibre: l’adolescent, el jove i l’adult.

Cada dibuix de cada període històric ve precedit d’un petit text. És rellevant assenyalar que incorpora també l’imperi asteca i l’imperi inca, que sovint no s’estudien d’una forma una mica personalitzada al marge de la conquesta espanyola del continent americà. Estem parlant d’aquella època al voltant del segle xv, que és quan neix la impremta i la cultura s’estén pel continent europeu. Un continent que va donar el colonialisme del segle xix; recordem la trista emprenta de l’esclavitud.

Hi ha guerres europees que han durat molt. La Guerra dels Vuitanta anys contra Espanya va portar a la independència dels Països Baixos, comerciants de la llana –producte de primeríssima importància econòmica. Les guerres han portat sovint a la migració de persones i també a la fam. El creixement dels Estats Units no s’entén sense aquest gran flux des del seu naixement, al voltant de l’època de la Revolució Francesa.
 

Revolución francesa - toma-de-bastilla
 
Cada dibuix que veiem també té indicacions sobre l’època o imperi al qual es refereix. Així, en el dibuix dels exploradors de tots els temps tenim notes com que el 1911 Amundsen va arribar al Pol Sud. Francisco de Orellana va ser el primer europeu a arribar a l’Amazones. En altres dibuixos tenim altres notes interessants com l’època de la revolució russa, el 1917, i a prop dels anys vint, que es va declarar la llei seca als Estats Units o bé que Fleming descobreix la penicil·lina. Aquest últim fet va ser cap a 1928, un any abans de la Gran Depressió americana del 1929.

 

La línea del tiempo - Peter Goes
 
La Xina ha estat un referent cultural històric. La dinastia Ming hi va governar des de 1368 fins a 1644. Amb un dibuix simpàtic d’una muntanya, l’autor ens comenta que el Kung Fu va néixer a la Xina i que els cormorans van ser ensinistrats per a pescar de nit en aquest país.

En tot cas, cal destacar que el llibre arriba als nostres dies: el 7 de gener del 2015 uns extremistes fanàtics islàmics van matar 17 persones a França. O també que Bèlgica surt al Guinness polític: va estar 541 dies sense formar govern (recordeu que segurament Espanya és el següent durant l’any 2016).
 

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.