Marilyn Monroe, una icona de la modernitat

Marilyn Monroe

Aquest mes d’agost de 2017 ha fet 55 anys que va morir Marilyn Monroe (1926-1962), la qual ha passat a la posteritat com a imatge de dona voluptuosa, sensual, plena d’encant i amb un aspecte físic molt cridaner. Això potser ha eclipsat el seu vessant d’actriu, ja que va ser esclava de la seva aparença. Dona magnètica com cap altra, que sabia treure partir a totes les seves febleses.

Anem a fer-li una mica de justícia recollint algunes interpretacions de la seva filmografia en la qual no sempre va actuar de rossa mona, tonteta i sex-simbol, encara que, no ens enganyem, això és el que ha perdurat d’ella.

En aquesta entrada el que volem destacar, a més a més, és com la imatge de Marilyn Monroe s’ha perpetuat en el temps. Com l’actriu s’ha convertit en un mite contemporani. La seva imatge és, encara avui dia, molt imitada i cobdiciada per moltes dones.
 

pin-up-02
 
Sens dubte és una icona del segle XX i del cinema amb els seus cabells color platí, els llavis sensuals i vermells i l’aspecte físic ple de corbes incitadores. Va pagar un preu molt alt pel seu físic i és probable que fos desgraciada al llarg de la seva curta vida, ja que va morir als 36 anys possiblement degut a una sobredosi de barbitúrics voluntària. Es va suïcidar molt probablement, encara que això no va quedar esclarit del tot mai. Al fons dels seus ulls fortament maquillats hi ha moltes vegades una espurna de solitud i tristesa…

Marilyn va treballar amb directors com Willy Bilder, John Huston, Howard Hawks, Jean Negulesco, Fritz Lang, George Cukor o Henry Hataway.
 

Fent jumping per al fotògraf Philippe Halsman
Fent jumping per al fotògraf Philippe Halsman

 
Marylin no va ser una actriu genial però continua en l’imaginari dels cinèfils amb escenes conegudíssimes com les de les pel·lícules Los caballeros las prefieren rubias (Gentlemen prefer blondes, 1953), Niágara o Con faldas y a lo loco (Some like it hot, 1959). Qui no recorda el vestit blanc de la Monroe a sobre d’una sortida d’aire al carrer, quan la faldilla del vestit blanc se li aixeca?

 
257de704da5d89c123bf712f16850e4b
 
Va ser icona del moviment pop quan Andy Warhol la immortalitzà amb el seu estil característic partint d’una imatge de la pel·lícula Niàgara.
 

andy-warhol_-marilyn_-bueno_1
 
La forma de vestir i maquillar-se, la seva figura i els seus gestos han estat repetits en altres pel·lícules i també en anuncis publicitaris, fàcilment reconeixibles per l’imaginari actual. Quantes dones no han anat al llit amb unes gotes de Channel número 5 com a pijama? Qui no recorda a Charlize Theron vestida amb un sensual vestit daurat i amb la cabellera ondulada a l’estil Marilyn a l’anunci de colònia de Dior, J’adore, rodat a Versalles? O Scarlett Johannson amb llavis sensuals i eròtics mostrant perfums de Dolce & Gabanna?

 

Destacarem algunes de les pel·lícules en les quals va participar.
 

p2013_p_v8_af

The Asphalt jungle


John Huston

La planificació de l’assalt a una joieria dóna peu a l’estudi psicològic dels personatges per part del director. Al film Marilyn apareix com una dona sexy i seductora. Va ser realitzada l’any 1949.

 

p655_p_v8_aa

Niágara


Henry Hathaway

Altra pel·lícula memorable de gènere negre. Una parella en viatge de noces i un triangle amorós donen peu a un melodrama. Es va filmar l’any 1953.

 

gentlemenblondes

Los Caballeros las prefieren rubias


Howard Hawks

Musical on se la consagra com a rossa superficial amb l’únic objectiu a la vida de casar-se amb un home ric. Memorable la baixada de les escales de l’actriu rodejada d’homes. Va ser feta l’any 1953.

 

english-pointer-art-canvas-print-how-to-marry-a-millionaire-movie-poster-sandra-sij

Cómo casarse con un millonario


Jean Negulesco

Tres amigues busquen parella entre els homes adinerats de la ciutat. L’any 1953 va ser molt prolífic per l’artista, en aquest cas dirigida per Jean Negulesco.

 

the_seven_year_itch-293472232-large

La Tentación vive arriba


Billy Wilder

En aquesta pel·lícula rodada el 1955 per Willy Bilder es tracta el tema dels Rodríguez, aquells abnegats treballadors que es queden a la ciutat mentre la família marxa de vacances. Tot s’espatlla quan arriba una increïble veïna.

 

con_faldas_y_a_lo_loco-187393588-large

Con faldas y a lo loco


Billy Wilder

El trio format per Marylin Monroe amb Tony Curtis i Jack Lemmon és dels més memorables de la història del cinema. Un film hilarant rodat per Willy Bilder l’any 1959, ple de situacions còmiques magníficament interpretades per tots tres artistes.

 

Marylin va participar en altres pel·lícules com Eva al desnudo (1950), Encuentro en la noche i Niebla en el alma (ambdues de 1952), Río sin Retorno i Luces de Candilejas (1954) o El Príncipe y la corista (1957).
 

A continuació, recollim algunes de les novel·les en les quals estan basades les pel·lícules de la filmografia de l’americana.
 

la-jungla-de-asfalto-w_-r_-burnett-portada

La Jungla de asfalto


Burnett, W. R.
Barcelona : RBA, 2008

 

los_caballeros_las_prefieren_rubias

 

vidasrebeldes

Vidas rebeldes


Miller, Arthur
Barcelona : Tusquets, 2015

 

Si voleu aprofundir en la vida de l’artista, aquí teniu una relació de les biografies escrites sobre Marylin Monroe.

 

Un mes escàs abans de morir va posar nua per al fotògraf Bert Stern en unes instantànies per a la revista Vogue. Les 59 imatges es poden veure en el DS Word de Paris, al costat dels Champs Elysées fins al gener de 2018, en una exposició titulada Marilyn, The Last Sitting que destaca sobretot el glamuour de la rossa, sense deixar de banda el seu vessant de dona-objecte… Curiosament a l’artista li agradaven molt els cotxes, sobretot els grans i majestuosos, com podeu comprovar en aquest article que fa un repàs als vehicles que va posseir.

 

Marilyn Monroe
Amb un luxós vehicle.

 
No us resulta familiar l’associació de dona d’infart amb cotxe “refinadíssim” i elegantíssim pensat per al gènere masculí principalment?  El mite continua alimentant la imaginació contemporània…

A l’Arxiu Frederic Cabanas de Sant Cugat podem trobar el fons recopilat per l’artista homònim al voltant de la diva, obert al públic a Cal Gerrer el 2015. Un extens repàs fotogràfic entre altres objectes com postals, o retalls de diari i llibres -més de 3000- que parlen de la dona més coneguda i admirada del segle XX.
 

Marilyn Monroe
 

Quan va morir, l’any 1962, Joe DiMaggio amb el qual va estar casada uns mesos durant l’any 1954, va encarregar roses per la seva tomba, un costum que es va mantenir durant vint anys. Un altre fet que alimenta el mite… Algú que va compartir fugaçment la seva vida la recorda d’aquesta manera i durant tant de temps? Què tenia Marilyn?

Sense cap mena de dubte: Marilyn Forever.

 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

5 comentaris a “Marilyn Monroe, una icona de la modernitat”

  1. Es interesante que a dia de hoy, siga con vida de alguna manera a través de libros, cuadros, peliculas ,etc. Sin duda sigue siendo un icono despues de tantos años. Grácias Olympia!

  2. Era una artista amb una personalitat molt especial. Crec que lluitava contra quelcom que estava mal vist en aquella època.
    Potser va ser aquesta la raó per la qual ens va deixar tant aviat…S’ han escrit raons i teories sobre la seva mort però el secret va marxar amb ella.
    Gràcies Olímpia!

  3. Andrés Castells

    Aprofitant l´avinentesa, us recomano la pel·li “Mi semana con Marilyn” (My week with Marilyn). Una delícia que encara ens fa més propera a aquesta actriu, a propòsit del rodatge de El príncipe y la corista i la seva trobada amb Laurence Olivier.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.