2

Avui no parlaré d’un llibre, parlaré d’una editorial, perquè la feina bruta en el món editorial té algú que en respón, com a mínim en el seu nom, l’editorial Dirty Works (feina bruta). Dirty Works va ser fundada per Javier Lucini, Nacho Reig, Rosa van Wyk i Iban Sainz Jaio, i es dediquen a editar narrativa americana sureña. Jo els vaig descobrir gràcies al fet que van publicar un llibre de Harry Crews, un autor genial del qual ja he parlat aquí, i entre això i aquesta entrevista als xicots de l’editorial, doncs em vaig animar a provar altres dels seus llibres més enllà de Crews, va ser una gran decisió.
 

Dirty Works

L’equip editorial de Dirty Works


 
Com sempre que parlo de bons llibres he de fer l’avís de rigor: no són llibres per tothom. No per complicats o excessivament cultes, res d’això, són llibres perfectament comprensibles que expliquen una història, però són llibres durs. Els autors que els agraden a Dirty són autors que no estan per punyetes, la vida és dura i no hi ha temps per buscar eufemismes. Els protagonistes dels seus llibres han estat maltractats per la vida i han de gestionar una derrota anunciada. Tot i això no són llibres depriments, són llibres lluitadors, esmolats, calents, que punxen i cremen.

En aquest enllaç podeu trobar l’editorial parlant d’ells mateixos com uns atracadors, editen llibres com si planifiquessin un gran robatori; i aquí teniu els llibres publicats fins al moment, són 9 i me n’he llegit 5 però penso anar un a un, a per tots, i us recomano els seus llibres passats, presents i futurs (mentre mantinguin el criteri), són aquests:

 

Trabajo sucio Larry Brown

Trabajo sucio

Larry Brown
Barcelona: Dirty Works, 2015

El que podríem dir el seu llibre fundacional, per títol, per temàtica i com un interessant aperitiu d’allò que vindrà. Un veterà de Vietnam mutilat (molt mutilat) que demana als seus companys d’habitació que facin la feina bruta…

 

 Maldito desde la cuna: la vida corta e infeliz de William S. Burroughs Jr.

Maldito desde la cuna: la vida corta e infeliz de William S. Burroughs Jr.

William S. Burroughs Jr.; edición David Ohle
Barcelona: Dirty Works, 2015

A més d’escriure Yonqui, El almuerzo desnudo i viure fins prop de 90 anys en William S. Burroughs va tenir un fill, el “fill” dels beatniks també va ser escriptor i aquest llibre recull de peces i diaris n’és una mostra.

 

 El amante de las cicatrices Harry Crews

El amante de las cicatrices

Harry Crews
Barcelona: Dirty Works, 2015

És un llibre de Harry Crews i com a tal no necessita presentació per córrer a buscar-lo. Exactament igual que passa amb el següent:

 

La maldición gitana Harry Crews

La maldición gitana

Harry Crews
Barcelona: Dirty Works, 2017

 

La mirada de Harry Crews, dura com els seus llibres.

La mirada de Harry Crews, dura com els seus llibres.


 
Els altres no me’ls he llegit, excepte el darrer de la llista, un dels dos que de moment encara no hi són a les biblioteques.

 

I ara deixeu-me que parli de coses més tècniques de l’edició. Coses com un cos de lletra i un tipus que siguin llegibles, i còmodes, un paper bo i una enquadernació de qualitat. Són coses que es donen per suposades, però que per desgràcia moltes editorials no cuiden com cal. Els de Dirty cuiden tant el contingut (les traduccions són molt bones) com el continent, llibres còmodes, macos i resistents fins i tot. És un detall però val la pena remarcar-ho.

Si Dirty Works manté el seu criteri, serà molt pràctic: si us agrada un llibre, us agradaran els altres i si no us agrada, mantenint-vos allunyats tot arreglat, no cal que digui en quin dels dos grups estic jo, oi?

 

Escrit per | Tyler Durden

La primera regla del Club és que no es parla del Club, la segona regla... A més del Club, i només com a tapadora, em faig dir Cesc i treballo a la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé.

2 Comentaris

 1. Repo man

  21 març 2019 at 19:55

  Només he llegit The redneck manifesto, em va encantar.
  Em poso amb Harry Crews!
  Bona entrada, Tyler

 2. Tyler Durden

  22 març 2019 at 16:10

  Harry Crews és una gran elecció, i si em permets la suggerència pots continuar amb Larry Brown, tot un descobriment de la gent de Dirty.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.