100 balas… i tu què faries?

Tyler Durden Fa 4 setmanes Adults, Còmic
0

100 balas / Brian Azzarello; Eduardo Risso

Brian Azzarello; Eduardo Risso
100 balas

Barcelona: ECC, 2013-. 10v

 
Imagineu que sou una persona torturada, la vida us ha maltractat, heu patit desgràcies… I ara imagineu que arriba una persona que us explica qui és el responsable de les vostres desgràcies, segurament serà algú proper, us ofereix proves completament irrefutables. A més a més d’aquestes proves us entrega una pistola i 100 bales, si les feu servir ni la policia ni ningú us buscarà, amb aquestes bales teniu immunitat. Què feu?
100 balas / Brian Azzarello; Eduardo Risso
 
La premissa és falsament senzilla, amb ella l’equip format per Azzarello i Risso van formar un dels còmics més sorprenents del panorama del còmic americà. Els personatges són com els he descrit, han patit, han estat colpejats i de cop i volta hi ha l’opció de fer justícia, o és només venjança? I a més a més, és lícit? Podran viure sabent el que han fet? O serà més dur viure sabent que podrien haver castigat a qui ho mereixia?

Ja us aviso, hi ha personatges que agafaran la pistola i la faran servir, i n’hi ha d’altres que no s’atreviran, i això no són matemàtiques, prémer el gallet és la solució expeditiva però no necessàriament la millor, i no atrevir-se a fer de botxí pot acabar sent una idea millor, o una condemna.
 

100 balas / Brian Azzarello; Eduardo Risso
 
Les implicacions de la presa de decisions, i el valor que cal. Qui no ha dit allò de “si no fos perquè aniria a la presó mataria a…”? I si no hi hagués presó? I si tinguéssim carta blanca? És una situació que no es pot donar? Això pensaven els personatges quan se’ls ha acostat l’home del maletí i les 100 bales.

No és el primer cop que parlo aquí de còmics de la línia Vértigo, a aquesta línia pertanyen Los invisibles o Predicador, per posar dos exemples. Un plantejament adult per un mercat del còmic (el nord-americà) excessivament encotillat en els superherois. Tot i compartir el format dels comic-books aquests còmics ofereixen quelcom més, i els lectors ho saben. No és normal que un còmic tracti amb aquesta cruesa i aquesta profunditat els personatges, personatges que a més a més van variant, ja que el misteriós home del maletí va fent la seva oferta aquí i allà.
 

100 balas / Brian Azzarello; Eduardo Risso
 
És un còmic dur, sense concessions, no es recrea en la misèria però no la defuig, en definitiva un còmic com cal. Guions punyents i directes de Brian Azzarello que encaixen a la perfecció amb els dibuixos d’Eduardo Risso. Si us donessin 100 bales i impunitat… vosaltres què faríeu? Us ho torno a preguntar què faríeu?

N’esteu segurs?
 

Escrit per | Tyler Durden

La primera regla del Club és que no es parla del Club, la segona regla... A més del Club, i només com a tapadora, em faig dir Cesc i treballo a la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *