La paraula Senegal prové del wolof i vol dir canoa.

Situat a l’oest del continent africà, va estar colònia francesa fins al 1960 any que es va independitzar. La divisió arbitraria de les fronteres portada a terme per la seva potència colonial, fa més de 120 anys, va agrupar a una gran varietat d’ètnies. En total hi ha vint-i-una ètnies que fan que el país tingui una barreja d’idiomes, costums, creences, ritus i maneres de vida que fan d’aquest un país molt ric en cultura, història i literatura.

És el país africà que està més prop dels Estats Units, des de la seva illa Gorée sortien els esclaus destinats a Amèrica.
 

Mapa Senegal
 

Volem compartir amb vosaltres aquest llistat amb tots els documents que tenim a les nostres biblioteques d’autors i autores Senegalesos. Esperem que us agradin!
 

Literatura

 

 Bâ, Mariama

Bâ, Mariama

Wikipedia

Una Carta molt llarga
Retrat íntim sobre la condició femenina a Àfrica. Una reflexió sobre la injustícia i el desamor.

Mi carta más larga

Une Si longue lettre

Bugul, Ken

Bugul, Ken

Wikipedia

El Baobab que enloqueció
Escrita des de la perspectiva autobiogràfica, reflecteix les seves pròpies experiències vitals i els seus conflictes interiors.

La Locura y la muerte

Riwan o el camino de arena

 

Diome, Fatou

Diome, Fatou

Wikipedia

En un lugar del Atlántico

Las que aguardan
Inspirada en la tradició africana de la narració. Descriu la realitat de les mares i esposes africanes que esperen les notícies i l’ajuda dels joves que immigren a Europa. Parla de les angunies, les pors, els somnis, els desitjos, la soledat d’aquestes dones que intenten tirar endavant les seves famílies.

El Ventre de l’Atlàntic

Diop, Boubacar Boris

Diop, Boubacar Boris

“Sóc la suma dels llibres que he escrit, de les vides que he viscut, de tota la gent que he conegut i de les moltes experiències que he tingut i que em van fer canviar. Sóc tot aquest itinerari vital. Sóc també un nen de la Mediana de Dakar i això és una forma de rebel·lió.”

“L’imatge que rebem d’Àfrica no només no es correspon amb la realitat, si no que pretén que cada africà s’avergonyeixi de la seva memòria i de la seva identitat. Tanmateix prendre la paraula és un deure moral per tothom qui té la possibilitat de fer-se escoltar.”

El Libro de los secretos

Murambi : el libro de los huesos

El Osario

 

Kane, Cheikh Hamidou

Kane, Cheikh Hamidou

Considerat el precursor de la narrativa moderna africana.

La Aventura ambigua
S’ha convertit en un referent per a entendre l’impacte del món occidental a la realitat africana.

 

Ndione, Abasse

Ndione, Abasse

Wikipedia

La literatura és una eina per denunciar: la corrupció, la tortura, les pallisses a comissaria i les injustícies que son a l’ordre del dia”.

Ramata

La Vida en espiral

Ndoye, El Hadj Amadou

Ndoye, El Hadj Amadou

Wikipedia

Un dels valors de la literatura és captivar amb els seus coneixements i oferir una visió simple i clara de la relació entre lletres-cultura-justícia i l’intercanvi dels pobles”.

Estudios sobre narrativa canaria

África, más allá del tópico

 

Senegal

 


Poesia

 

Senghor, Leopold Sedar

Senghor, Leopold Sedar

Cantos de sombra
Poesia de la negritud. Un cant a l’africà, a la seva naturalesa, a les tradicions, a la dona africana. a través de la negritud hi ha una reivindicació de la identitat negra davant la cultura francesa dominant i opressora.

Obra poética

Senghor, Leopold Sedar

 


No ficció

 

Dia, Mamadou

Dia, Mamadou

3052 : persiguiendo un sueño

Aquest llibre és una bitàcora del viatge en patera de l’autor des del Senegal fins a les illes Canàries.

 

 

Diop, Cheikh Anta

Diop, Cheikh Anta

Wikipedia / Web de l’autor

Defensor que l’origen de l’Àntic Egipte era d’ètnia negre i a més va constituir en dues ocasions dues formacions polítiques amb certes problemàtiques en el seu país.

Civilización y barbarie : una antropología sin condescendencia

Naciones negras y cultura : de la antigüedad negroegipcia a los problemas culturales del África Negra de hoy

N'Doye, Aïssata Fátima

N’Doye, Aïssata Fátima

Cocina senegalesa

Com a curiositat, el nététu és un condiment molt utilitzat en Senegal i s’utilitza sovint llavors aromàtiques que es diuen Chouraye. La cuina senegalesa quotidiana és un plat únic amb cereals (arros o mill), carn o peix, verdures, oli i aquestes espècies de les quals us parlem.

 

 

Senegal

 

Les guies temàtiques d’Àfrica han estat elaborades per:

Paz Romero, Oriol Masclans, Anna Martínez-Reina, Silvia de la Vega (Edmund de kingsbridge), Patricia Muñiz (Claire Voyant), Iliana Loukopoulou, Cesc Llaveries (Tyler Durden), Rosa Morales (Olímpia), Eva Cutura, Anna Herráez (SDLIJ), Evelio Martínez (Little Fish), Silvia Alvarez (Daphne Moon), Rubén Solé (Neville Longbottom), Cristina Monros, Juli Cervera (Block Sur Mer), Eva Járboles (Ada), Maria José Neguerela (Harley Quinn), Pilar Jiménez, Pedro A. Sánchez (Jay Gatsby), François, Ma. de los Llanos González, Eva Cuixart (Pandora), Joan Puchades (Joan Rosebud), Manel Peña (Repo Man) i Pau Frechiné (Ignatius J. Really). La Biblioteca Vila de Gràcia està especialitzada des de començaments de 2013 en cultures africanes.

 

Escrit per | Biblioteca Vila de Gràcia

La Biblioteca Vila de Gràcia es troba al bell mig de la vila de Gràcia, al centre de la ciutat. L'equipament es va inaugurar el maig del 2002 i ocupa un edifici de l'arquitecte Josep Llinàs, i es va dissenyar per ser la biblioteca de proximitat del barri de la vila de Gràcia i del Camp d'en Grassot. Disposa de 1.029 metres quadrats distribuïts en cinc plantes.

1 Comentari

  1. Xahrazad

    15 Novembre 2017 at 13:19

    Felicitats a tots i totes els que heu col·laborat! M’ho apunto com a futures lectures per al 2018

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada