5

La relació entre esports i literatura ha estat constant al llarg de la història de la literatura. Algunes de les millors plomes han descrit amb intensitat els millors combats de boxa de la història o han narrat amb el màxim detall tot allò que envolta el món del futbol, tot i que l’èpica dels relats ciclistes continua sense superar-se; quilòmetres i quilometres de sofriment, cossos portats al límit, ascensions interminables i descensos infernals per carreteres escassament asfaltades només es poden veure reflectits en una literatura èpica que transmeti al lector l’agonia dels seus protagonistes.

La relació entre ciclisme i literatura no ha estat tan abundant com en altres esports (futbol i boxa), tot i que al llarg de la història s’han escrit petites joies que són d’obligada lectura per tot aquell que es vulgui aproximar a un esport que darrerament està agafant força embranzida a la nostra terra. Els aficionats al ciclisme segueixen les gestes dels seus ídols per la televisió, amb imatges d’alta definició i amb tota profusió de detalls. Ara bé, en una època no tan llunyana la paraula escrita era el principal mitjà de transmissió i els lectors, àvids d’èpica i batalles entre els principals corredors de la carrera, imaginaven el ciclista que pedalada rere pelada avançava lentament cap al cim on només uns pocs podrien inscriure el seu nom amb lletres d’or per tota l’eternitat.

L’èpica del ciclisme ha estat font inesgotable de relats que tot bon aficionat a la literatura i a l’esport ha de llegir i gaudir. Històries personals i relats de periodistes d’èpoques ja llunyanes o de temps actuals formen part de la següent selecció d’obres gairebé desconegudes pel gran públic que podeu localitzar a les Biblioteques de Barcelona.

 

Cumbres de leyenda : un recorrido por la historia del Tour, a través de sus montañas más simbólicas ARRIBAS, Carlos

Cumbres de leyenda : un recorrido por la historia del Tour, a través de sus montañas más simbólicas

ARRIBAS, Carlos
Barcelona : RBA, 2005

A través de diversos ciclistes de diferents èpoques l’autor traça una història dels cims més imponents del Tour, història que només pot ser explicada per mitjà de les victòries més èpiques i de les derrotes més doloroses.

 

 Inventando el ciclismo : Charles Terront y la primera París – Brest – París TERRONT, Charles

Inventando el ciclismo : Charles Terront y la primera París – Brest – París

TERRONT, Charles
Senan : Cultura Ciclista, 2012

Charles Terront, considerat el primer gran campió de la història del ciclisme, narra la seva victòria al Paris-Brest-Paris l’any 1891, cursa ciclista precedent del Tour de França. La primera edició de la cursa suposa un canvi en la concepció que els francesos tenien sobre el ciclisme i tingué gran influència sobre la societat. La visió de Charles Perrontés la primera aproximació al ciclisme modern on l’autor, per mitjà d’un relat autobiogràfic, narra l’evolució de les primeres carreres i les primeres innovacions, alhora que és el primer testimoni sobre el ciclisme de competició previ al Tour de França.

 

Una Dura carrera : por los entresijos del ciclismo, a rueda de un ciclista profesional KIMMAGE, Paul

Una Dura carrera : por los entresijos del ciclismo, a rueda de un ciclista profesional

KIMMAGE, Paul
Bilbao : Libros de Ruta, 2016

Paul Kimmage, exciclista professional, narra en format autobiogràfic el seu pas pel món del ciclisme. Paul somiava en participar en el Tour de França i vestir-se algun dia amb el mallot groc de líder; la seva dedicació i constància el van dur al ciclisme professional l’any 1968, on va topar-se amb la dura realitat, ja que els resultats no depenien de la motivació i de l’entrenament. Paul va descobrir un món on la derrota, l’esforç inhumà i el dopatge eren el pa de cada dia i on calia sobreviure etapa rere etapa. El testimoni de Paul Kimmage pot considerar-se com el primer relat sobre el dopatge en el ciclisme.

 

Ganar a cualquier precio : la historia oculta del dopaje en el ciclismo HAMILTON, Tyler

Ganar a cualquier precio : la historia oculta del dopaje en el ciclismo

HAMILTON, Tyler
Barcelona : Planeta, cop. 2013

Tyler Hamilton, excampió olímpic i sancionat per dopatge, narra un món on els ciclistes i els directors d’equip estan disposats qualsevol preu per tal d’obtenir la victòria. Excompany de Lance Arsmtrong, Tyler mostra com el dopatge s’ha incrustat de forma alarmant en el dia a dia dels equips ciclistes fins a convertir el ciclisme professional en una pràctica esportiva totalment adulterada.

 

 Mañana salimos BOBET, Jean

Mañana salimos

BOBET, Jean
Barcelona : Cultura Ciclista, 2014>

Jean Bobet fou un ciclista totalment atípic, ja que la seva condició de llicenciat universitari era excepcional a la dècada dels 50. Corredor de qualitats notables, Jean proporciona al lector un relat fascinant del període conegut com a l’Edat d’Or del ciclisme, període dominat per Coppi, Koblet, Kübler i el seu germà, LouisonBobet, guanyador de tres rondes franceses de forma consecutiva.

 

Plomo en los bolsillos IZAGUIRRE, Ander

Plomo en los bolsillos

IZAGUIRRE, Ander
Madrid : Libros del K. O., 2012

El Tour de França, carrera ciclista per excel·lència, ha estat i serà una font inigualable d’anècdotes i relats èpics i fascinants. Ander Izaguirre narra les principals gestes, tragèdies i batalles del Tour combinant el relat literari amb el periodístic. Hom podrà endinsar-se en les batalles èpiques entre Coppi i Bartali, Merckx i Ocaña, i Polidor i Anquetil, alhora que descobrirà figures poc conegudes com a Walkowiak, ciclista que es va lamentar de guanyar el Tour.

 

 El Giro de Italia BUZZATI, Dino Ciclisme i literatura

El Giro de Italia

BUZZATI, Dino
Madrid : Gallo Nero, 2014

Dino Buzatti, periodista i escriptor, assistí amb qualitat de corresponsal del Corriere della Sera a la trenta-dosena del Giro Italià celebrada l’any 1949, edició que es va desenvolupar en un context força especial, ja que la competició es va endinsar en el sud d’Itàlia per tal de remarcar la renovada unitat nacional del país, alhora que el context en el qual es produïa era el d’una Itàlia destruïda per la guerra i molt empobrida.

Els vint i quatre articles escrits per Dino Buzzati són el retrat de la Itàlia de postguerra i d’una població que intentava oblidar a través dels duels èpics de FaustoCoppi i Gino Bartali.

 

El Tour de Francia : Fausto Coppi hacia la gloria FOSSATI, Mario Ciclisme i literatura

El Tour de Francia : Fausto Coppi hacia la gloria

FOSSATI, Mario
Madrid : Gallo Nero, 2015

El Tour de França de 1952 va tenir un clar dominador, FaustoCoppi, el qual amb l’ajuda dels seus compatriotes Gino Bartali i Fiorenzomagni va aconseguir sobreposar-se a una sèrie de desafortunats accidents i als atacs perpetrats per espanyols, francesos i belgues.

Mario Fosatti, cronista de La Gazzetta dello Sport, narra dia a dia la gesta de Coppi a través del seguiment que va realitzar de la competició sobre una motocicleta, a més d’oferir un retrat i anàlisi de les estratègies i competidors del guanyador de la prova.

 

 Pedaleando en la oscuridad MILLAR, David Ciclisme i literatura

Pedaleando en la oscuridad

MILLAR, David
Barcelona : Contra, 2012

Relat en primera persona de l’exciclista professional David Millar, detingut i expulsat de la competició l’any 2004 per haver utilitzat substàncies prohibides per a incrementar el seu rendiment. El relat de Millar mostra com un jove idealista aconsegueix arribar al món de l’alta competició, on la pressió de l’entorn i els resultats l’obliguen a començar a dopar-se a EPO, la droga il·legal més estesa i utilitzada en el món del ciclisme. L’auge de David, guanyador d’un Mundial de Ciclisme és quasi tan fulgurant com la seva caiguda quan és sancionat per dopatge.

 

Escrit per | Pac-Man

Vaig fer la meva primera aparició el 1980. Des de llavors els videojocs han canviat molt però continuo sent un dels més populars i dels més entretinguts. Sóc el Joaquim i treballo a Biblioteques de Barcelona.

5 Comentaris

 1. ÀNGELS TOCA TORMO

  29 novembre 2017 at 19:59

  M’agradaria que algun esdeveniment dels que programeu es celebri a la biblioteca La Fraternitat o en alguna altra de Ciutat Vella.
  La majoria dels esdeveniments que oferiu es realitzen a les mateixes biblioteques, com és el cas de la Jaume Fuster.
  Moltes gràcies

  • Bibarnabloc

   30 novembre 2017 at 9:15

   Bon dia, ens pots fer arribar el teu suggeriment aquí. Salutacions.

 2. Rubén Cruz

  20 desembre 2017 at 10:11

  Bon dia!
  Uno de los mejores libros que he leído donde la bicicleta es protagonista es “Vagabundo” (“Rodamón” en català) de Xavi Narro. No es sobre ciclismo profesional, sino de viajes, pero muestra la dureza de los que se dedican a pedalear. Lo recomiendo.

  • Rubén Cruz

   20 desembre 2017 at 10:12

   se –> es (las dos veces, jeje perdón)

 3. Sílvia Romero

  17 gener 2018 at 19:47

  Gràcies per aquesta relació de títols relacionats amb el món del ciclisme. Certament no és l’esport més tractat des d’un plantejament literari, i per contra, és un esport ben arrelat a casa nostra.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.