3

El libro de la sociología

Libro de la sociología
Madrid: Akal, 2016

 
Quan pensem en la sociologia ens ve a la ment tot un conjunt de relacions humanes que esdevenen significatives, simbòliques i, sobretot, que suposen una estructura social sobre la qual descansem. Normalment un tema prioritari en aquest camp és el de les desigualtats de què tantes vegades hem tractat des d’un punt de vista històric, econòmic, polític i també social en altres articles. Les desigualtats són també sociològiques quan toquen el camp de l’urbanisme, que explica l’existència de guetos ètnics o bé l’exclusió de barris de ciutats en els segments més empobrits per l’especulació o per polítiques locals.

La comunitat tradicional de la família extensa i les seves normes implícites de comportament són diluïdes cap a models més transversals, nuclears o bé febles. Aquest és un altre tema de la sociologia contemporània. L’eina cabdal en aquest tipus d’estudi continua sent l’anàlisi econòmica: l’estudi de les rendes laborals o la necessitat d’aconseguir la subsistència de les persones dia a dia és el punt d’inici de migracions, xarxes o lluites socials.

D’aquest punt econòmic en què el consum és una variable més de l’estratificació social i el consum esdevé l’eix d’aparença i estatus social, la sociologia adverteix de la contínua importància de la constatació que les diferents generacions salten o no d’una classe social inferior a una altra de més alta o al contrari. Les classes socials continuen existint. Les rendes, el lloc on es viu i el nivell cultural conformen un mapa sociològic de vigència contínua.
 

redes-pesca
 
La identitat individual i social i el modern món líquid es confronten. Les noves tecnologies no solament transformen d’una manera imparable el mercat laboral, sinó que també diagnostiquen el grau de solitud aparent de les persones. El reconeixement de l’atenció mútua és també un dels eixos de la sociologia contemporània.

El llibre que us proposem és ple de punts de vista de la sociologia que són quotidians, propers. Són molts els autors que es presenten. Temes com les institucions, del qual també us hem parlat en diferents articles, són actuals i els vivim dia a dia. Qüestions com la sexualitat, les noves famílies o les relacions humanes presencials, virtuals o a través de xarxes ens guien en nous paradigmes d’afectació humana.
 

pareja-5
 
Cada apartat ve precedit d’una visió històrica de l’evolució del pensament i la sociologia des que Comte la va definir com a ciència sota el paradigma de ciència natural, fins a les contribucions de la microsociologia, que observa amb deteniment què passa en un marc petit i concentrat d’una persona, tenim al nostre abast eines per a reconèixer cap a on ens dirigim en el nostre teixit social.

Els intents de fer marcs sociològics grans, quasi-matemàtics de relacions de variables estructurals que fan una predicció han estat sovint infructuosos i han deixat pas a noves metodologies pròpiament socials més qualitatives i basades en les interpretacions obertes, ambigües i subjectives dels segments socials que s’estudien. Esperem que la lectura d’aquest llibre us agradi.
 


 

Escrit per | Edmund de kingsbridge

Sóc la Sílvia de la Biblioteca Vila de Gràcia. Passejo sovint per Barcelona tot recordant-hi l'època històrica on les ciutats renaixentistes somiaven amb una autonomia econòmica, social i política com va fer l'Edmund de Kingsbridge.

3 Comentaris

 1. Gerard Barrabes

  22 Desembre 2017 at 11:22

  Llibre altament recomanable per fer-se una primera impressió de les qüestions i autor/es més remarcables de la sociologia; explicatiu i amb referències per continuar investigant si es vol. A llegir!

 2. Isabella Palmieri

  26 Desembre 2017 at 13:56

  La ressenya m’ha cautivat. Ara que estic veient sociologia al meu centre puc entendre molts conceptes nomenats a aquesta ressenya que abans m’hagués assabentat. Aquest llibre ja està posat a la llista de lectures pendents pel 2018.

 3. Beatriz

  29 Desembre 2017 at 0:08

  Fa referència a la “modernitat líquida”, un terme que em captiva. Us recomano el libre de Zygmunt Bauman amb el mateix títol, en què parla sobre la incertesa i el nomadisme de les persones en la societat global de què formem part.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada