L’Àfrica no és un país

Velocirepte18-01

La literatura africana és el resultat d’una amalgama d’influències: els valors autòctons de cadascun dels pobles africans, l’islam i els llargs anys de colonització europea. A més a més, la tradició oral, l’única literatura que va existir durant molts anys al continent, va influir molt en la literatura escrita creada a les diverses regions africanes. Malgrat aquesta complexitat, la literatura que es fa a aquest continent ha estat el vehicle per explicar la realitat social del continent. I, en l’actualitat, a més a més, s’utilitza, també, per induir canvis polítics.

A les biblioteques hi trobareu un munt de llibres de literatura africana i d’altres que prenen Àfrica com a protagonista. D’entre tots aquests hem volgut destacar-ne un grapat de diferents escriptors, originaris de diversos països africans i que ens han submergit en altres mons i en altres cultures, amb relats colpidors que ens han emocionat i que us emocionaran.

A través d’aquest repte us proposem endinsar-vos a l’Àfrica a partir de la literatura i descobrir un continent gran en extensió, en diversitats de pobles, en recursos naturals i en autors, els quals ens volen ensenyar que l’Àfrica no és un país sinó un continent.
Us oferim també una llista de llibres en suport electrònic relacionats amb aquest primer repte de lectura que podeu consultar i descarregar des de la plataforma de préstec digital eBiblio Catalunya.

 

Algèria

Assia Djebar copyright Giovannetti/effigie

Assia Djebar

Dones d’Alger en les seves estances. Pagès, 2002 (cat.)1832, a la ciutat d’Alger, Delacroix passa unes hores a l’interior d’un harem. En treu una obra d’art, Dones d’Alger, que queda per sempre com “una mirada prohibida”. 1955, Picasso reinventa Dones d’Alger, allibera l’espai i les converteix en les heroïnes de la batalla d’Alger. 1980, Assia Djebar torna a mirar les dones d’Alger i hi troba la seva diversitat històrica i social, en descriu la lluita en els anys posteriors al colonialisme.

Les Nits d’Estrasburg. Edicions 62, 2002 (cat.)
El Blanco de Argelia. Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 1998 (cast.)
Sombra sultana. Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 1998 (cast.)

Yasmina Khadra

Yasmina Khadra

Los Corderos del Señor. Alianza, 2002 (cast.)
Doble blanc. Proa, 2004 (cat.)
El Escritor. Alianza, 2001 (cast.)
Lo que el día debe a la noche. Destino, 2009 (cast.)
La Última noche del Rais. Alianza, 2015 (cast.)

Quan l’autor descriu en primera persona la última nit de Gadafi, intenta explicar-nos l’ànima obscura d’un dèspota il·luminat que veu com s’ensorra la ficció de la que ell mateix és autor i actor, hostatge de les seves angoixes i desmesures, teixeix el retrat universal de qualsevol dictador caigut entre deliris de grandesa i recorda els millors autors de les lletres llatinoamericanes sobre aquest tema.

 

Malika Mokeddem

Malika Mokeddem

Somnis i assassins. El Jonc, 2001 (cat.)

Kenza viurà sempre exiliada; li han negat la infància i això l’acompanyarà sempre. Creix sense mare i amb un pare que no coneix l’afecte i té una obsessió malaltissa pel sexe. Per això des de petita fa el possible per allunyar-se de casa seva i l’únic que li ho permet és l’estudi. Aquest és el primer exili. Quan acaba la carrera escull el camí “poc recomanat” per les dones algerianes: ser independent i no casar-se amb el primer amo que li porti el seu pare.

Camerun

Inongo-vi-Makomé

Inongo-vi-Makomé

Mam’enying!: cosas de la vida. Carena, 2012 (cast.)Mam’enying! (Coses de la vida) és l’exclamació que de vegades es deixa anar quan un ja es troba sol davant els fets esdevinguts … És el que anirà exclamant el protagonista d’aquesta història, fins al punt de convertir-lo en una mena de mur de contenció.

Historias de una selva africana: para Muna. Carena, 2011 (cast.)
Nativas. Clavell Cultura, DL 2008 (cast.)

 

Costa d’Ivori

Tanella Boni

Tanella Boni

Los Negros nunca irán al paraíso. El Cobre, 2010 (cast.)

Novel·la protagonitzada per una dona negra que es creua en un aeroport amb un home blanc vestit amb un bubu, la indumentària tradicional africana. Es queda intrigada quan el sent cridar “Els negres mai aniran al paradís!”. S’asseu llavors al seu costat a l’avió i ell comença a explicar-li la seva història.

Ahmadou Kourouma

Ahmadou Kourouma

Esperant el vot de les feres. Edicions 62, 2002 (cat.)

Al·là no té cap obligació. Edicions 62, 2001 (cat.)

Birahima és un nen de deu o dotze anys, d’una família musulmana, que ha viscut en una misèria absoluta des del dia del seu naixement. Després de quedar-se orfe molt aviat, se’n va a viure amb la seva tia, però aquesta acaba morint, també, de malària. Birahima està sol i Mamadou, un doctor, el recull i li demana que li expliqui tot el que ha viscut.

 

Egipte

Miral Al-Tahawi

Miral Al-Tahawi

La tienda beduina. Seix-Barral, 1999 (cast.)

El passat, amb les seves tradicions, i el present, amb la seva cruel realitat, es barregen en aquesta història de solituds i silencis: les del desert i les del seu protagonista.

Yusuf Idris

Yusuf Idris

Una casa de carne. La otra orilla, 2008 (cast.)

Dotze històries mitjançant les quals l’autor és capaç de presentar un peculiar retrat d’Egipte. La seva visió literària de la realitat s’evidencia aquí per la seva capacitat de convertir petites anècdotes quotidianes en històries i, al mateix temps, aquestes històries en reflexos de la felicitat, la tristesa, l’esperança, el dolor o la injustícia.

 

***CORRECIÓN FOTÓGRAFO: STR*** STR04. Cairo (Egipto), 30/8/2006.- Fotografía de archivo del Premio Nobel, Naguib Mahfuz. El novelista, que recibió el Premio Nobel en 1988, murió esta mañana en el hospital de la Policía de Aguza, en El Cairo, en el que había permanecido 44 días, la mitad de ellos en la Unidad de Cuidados Intensivos, por problemas pulmonares y renales. EFE/STR

Naguib Mahfuz

La Epopeya de los harafish. Martínez Roca, 2010 (cast.)

Un nadó abandonat als carrers de Husayn, el nom serà Ashur a Nayi i donarà començament a la fantàstica, bella i fascinant història de la família Nayi. Durant dècades els diversos descendents d’Ashur governaran els carrers del barri. Cadascun d’ells serà recordat de manera diferent…

Ahdaf Soueif

Ahdaf Soueif

El mapa del amor. Salamandra, 2005 (cast.)

Amal llegeix fins ben entrada la nit. Llegeix i deixa que flueixin les paraules de l’Anna, sondejant suaument els somnis, esperances i tristeses que havien estat etiquetats i guardats.

Els papers, polits per la fragilitat del temps, les fulles cobertes de paraules angleses per una petita mà que escriu amb fermesa, inclinant lleugerament les paraules.

 

Etiopia

Dinaw Mengestu

Dinaw Mengestu

Nens de la revolució. Angle, 2009 (cat.)

Fa disset anys Sepha Stephanos va haver de fugir d’una revolució a Etiòpia i començar una nova vida als Estats Units. En l’actualitat malviu gràcies a una petita botiga de queviures en un barri pobre de Washington. Per a Sepha tot sembla canviar quan nous veïns s’instal·len al barri.

Abraham Verghese

Abraham Verghese

Hijos del ancho mundo. Salamandra, 2010(cast.)

Mentre l’Índia celebra la seva flamant independència, l’abadessa d’un convent de carmelites a Madràs fa realitat un dels seus somnis: enviar a l’Àfrica dos joves monges amb la noble missió de transmetre l’amor de Crist ajudant a mitigar el dolor dels que pateixen. Set anys més tard, en el modest hospital Missing d’Adis Abeba neixen dos bessons, Marion i Shiva Stone.

 

Guinea Equatorial

Juan Tomas Ávila Laurel

Juan Tomas Ávila Laurel

El dictador de Corisco. Pángola, 2014 (cast.)

La inesperada arribada al poble d’una viatgera, Anika Soldin-Verhauken, procedent d’Holanda, no només irromp en la quotidianitat, sinó que revifa els records dels seus habitants, reobrin una pàgina de la història.

Justo Bolekia Boleká

Justo Bolekia Boleká

Recuerdos del abuelo Bayebé y otros relatos bubis. Sial, 2014 (cast.)

Plens d’humor, de jocs amb el llenguatge i amb la memòria, els relats de Bolekia presenten una innovadora narrativa bubi en llengua espanyola, en la qual és possible descobrir algunes de les millors virtuts de l’anomenada “nova escriptura guineana”.

 

J.M. Davis

J.M. Davies

Recuerdos de anteayer. Mey, 2013 (cast.)

¡Abans d’ahir, que lluny queda en la meva ment! Que difícil recordar i embastar les nombroses vivències de fa tant o tan poc temps …!

Joaquín Mbomío Bacheng

Joaquín Mbomío Bacheng

Matinga, sangre en la selva. Mey 2013

Aquesta és la història de Matinga, una dona, sortida del món dels morts i enviada pels ancestres per salvar el seu poble … amb la seva sang.

 

Donato Ndongo-Bidyogo

Donato Ndongo-Bidyogo

Las Tinieblas de tu memoria negra. El Cobre, 2009(cast.)

A través de la visió innocent i alhora angoixada d’un nen, se’ns mostra la realitat guineana dels anys cinquanta, a cavall entre la tradició i l’acció missionera dels religiosos espanyols a Guinea Equatorial durant el període colonial.sang.

Maximiliano Nkogo Esono

Maximiliano Nkogo Esono

Ecos de Malabo. El Cobre, 2009 (cast.)

Mitja dotzena de relats ambientats a la capital guineana, festiva i abocada al carrer, una ciutat que alberga al mateix temps l’escenari on rugeix la duresa d’una vida marcada per la desocupació, els preus elevats i la impossibilitat de subsistir sense diners…

 

Remei Sipi

Remei Sipi

Baiso: ellas y sus relatos. Mey, 2015 (cast.)

Relats on el protagonisme recau en les dones, senzilles però brillants, perfectament conscients de la seva responsabilitat en la transmissió de vivències i sentiments.

Àfrica adults literatura

 

Mali

Amadou Hampâté Bâ

Amadou Hampâté Bâ

Kaidara: cuento iniciático peule. Kairos, 2002 (cast.)

Darrere l’aspecte recreatiu d’aquest gran conte africà, concebut per a totes les edats, cada imatge, cada esdeveniment revelen un significat ocult que Amadou Hampâté Bâ ens ajuda a descobrir en un important aparell de notes sobre el simbolisme i l’espiritualitat africanes.

Aïda Mady Diallo

Aïda Mady Diallo

Kuty, memoria de sangre. El Cobre, 2009 (cast.)

Aïda Mady Diallo ens introdueix de manera abrupta (amb un començament realment impactant), mitjançant una trama de novel·la negra, en la història d’una venjança i en una part força desconeguda de la història dels tuaregs: l’esclavisme.

 

Moussa Konaté

Moussa Konaté

El Asesino de Banconi. Almuzara, 2008 (cast.)

Les castes, la bruixeria, el pes de les relacions jeràrquiques en una societat marcada per les tradicions més ancestrals… Moussa Konaté, l’editor, novel·lista i dramaturg, natural de Mali, narra amb sorprenent vigor aquest thriller que, essent fidel a les claus més assentades del gènere, llança al mateix temps una mirada radicalment nova, i ens mostra un paisatge africà assolat per la violència i la corrupció.

Àfrica adults literatura

 

Kenya

 

Ngugi wa Thiong'o

Ngugi wa Thiong’o

El Brujo del Cuervo. Alfaguara, 2008 (cast.)

La trama oscil·la entre els extrems de la tragèdia i la comèdia a la imaginària República Lliure de Aburĩria. Un dictador, enaltit gràcies a un núvol de seguidors, que són capaços de sotmetre’s a diverses operacions de cirurgia estètica per arribar a ser la seva boca, els seus ulls, el nas i les orelles, i que el mantenen en el seu estatus de “déu”. Un projecte delirant, “Camí al Cel” que no és sinó una altíssima torre, que ha de ser finançada pel Banc Mundial, a la qual mitjançant una nau espacial, s’elevarà al sobirà fins a tocar (com no) el cel.

Madagascar

 

Jean-Luc V. Raharimanana

Jean-Luc V. Raharimanana

Nur, 1947. El Cobre, 2010 (cast.)

Darrera la recerca obsessiva d’un amor mort un fusiler es rebel·la i es submergeix dins del passat de la Gran Illa. Raharimanana, l’autor, cercant en els mites i la memòria malgatxes, ens fa un retrat de la història del seu país marcat per la violència. La violència colonial que massacra en el nom de les seves certeses, i la violència d’un país desgarrat pels somnis d’unificació i de conquesta dels sucesius reignes.

 

Marroc

Tahar Ben Jelloun

Tahar Ben Jelloun

El Hombre roto. Anagrama, 1994 (cast.)

Murad és un home sensible i mitjanament culte. I un funcionari honest. La seva dona no el compren. Ni la seva sogra. Ni els seus companys d’oficina. El critiquen. El miren amb mals ulls. Ironitzen sobre ell. Per què dir sempre que no? Per què anar sempre contra corrent? Així que un bon dia Murad decideix deixar de ser una cosa rara.

Abdelmayid Benyellún

Abdelmayid Benyellún

De la niñez. Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 1999 (cast.)

Els records d’infantesa i adolescència d’un nen marroquí a Manchester, en un entorn en el qual se sent estrany, però al que acaba per adaptar-se, just una mica abans de veure’s obligat a tornar de nou al Marroc, a un altre medi pel qual sentirà fascinació quan va de vacances, però més estrany encara que a Anglaterra quan es queda per viure-hi.

 

Driss Chraibi

Driss Chraibi

La Civilització…: la meva mare!…. Abadia, 2008 (cat.)

Som al Marroc durant la II Guerra Mundial. Una civilització. Una mare. Dos fills es proposen alliberar-la de les rígides tradicions que la mantenen tancada a casa, presonera dels prejudicis socials i sofrint la ignorància de tot i de tothom.

Abdellatif Laâbi

Abdellatif Laâbi

El Camino de las ordalías. Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 1995 (cast.)

L’autor relata en aquesta obra la seva experiència de pres polític: entre quatre parets, la literatura no és un passatemps voluptuós i afalagador per al que escriu, com succeeix en temps de bonança històrica, sinó que esdevé un acte solemne i perillós.

Fez es un espejo : el fondo de la tinaja. Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 1995 (cast.)

 

Abdelhak Serhane

Abdelhak Serhane

Mesauda: novel·la. Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 1989 (cat.)

S’ha sostingut que la vida és reflex de la literatura. Aquesta primera paradoxa pot aclarir-se si es recorda que la tasca del literat, la de concebre criatures, pot ser símbol de la pura possibilitat de l’univers. Mesauda, andrògina negra, prostituta, iniciadora i bruixa, és un personatge en el qual es resumeixen tots els desitjos. En un món turmentat pels seus terrors, encarna la llibertat i la vida. Mesauda és un crit punyent que revela els records, els somnis i els fantasmes d’un nen-home condemnat a viure la seva solitud enmig d’altres solituds.

Mohamed Xukri

Mohamed Xukri

El loco de las rosas. Cabaret Voltaire, 2015(cast.)

El pan a secas. Cabaret Voltaire, 2012(cast.)

És època de fam al Rif. Una família deixa casa seva i empren l’èxode cap a Tànger a la recerca d’una vida millor. Però la crueltat d’un pare violent obliga al petit Mohamed a fugir de casa. És el camí de l’aprenentatge. Pateix la fam, la por i la violència en els durs carrers de Tànger i Tetuan.

El Temps dels errors. Bromera, 2001 (cat.)

 

Moçambic

Mia Couto

Mia Couto

Un Riu que es diu temps, una casa que es diu terra. Edicions 62, 2009 (cat.)

Luar-do-Chão, una població rural moçambiquesa, és el lloc on es desenvolupen els fets. El protagonista, Mariano, un jove estudiant universitari, hi arriba per assistir a l’enterrament del seu avi. Mentre espera que la cerimònia comenci se li apareixen unes estranyes visites que semblen venir de l’altre món. Són unes misterioses revelacions d’un univers dominat per una espiritualitat lligada a les arrels del seu origen.

Cada hombre es una raza. Alfaguara, 2004 (cast.)
Cronicando. Txalaparta, 1996 (cast.)

Àfrica adults literatura

 

Nigèria

Achebe, Chinua

Chinua Achebe

Todo se desmorona. Debolsillo, 2010 (cast.)

Okonkwo és un gran guerrer, la seva fama s’estén per tota l’Àfrica Occidental, però quan mata accidentalment a un prohom del seu clan és obligat a expiar la seva culpa amb l’exili. Quan per fi pot tornar al seu poble, el troba ple de missioners i governadors britànics; el seu món es desintegra, i ell no pot més que precipitar-se cap a la tragèdia.

La flecha del dios. Debolsillo, 2010 (cast.)

Me alegraría de otra muerte. Debolsillo, 2010 (cast.)

Termiteros de la Sabana. Debolsillo, 2010 (cast.)

Okri, Ben © Beowulf Sheehan www.beowulfsheehan.com

Ben Okri

El camino hambriento. La Otra Orilla, 2008 (cast.)

Una creença africana diu que existeixen els abiku, nens-esperit destinats a morir en la seva infància que poden romandre en un territori intermedi entre la vida i la mort. Azaro, el nen que protagonitza el llibre, tria la vida però manté la capacitat de connectar amb el món dels esperits i percebre altres realitats, com veure a través dels ulls dels animals.

El mago de las estrellas La Otra Orilla, 2007 (cast.)

 

Oyeyemi, Helen

Helen Oyeyemi

La nina Ícaro. El Aleph, 2005 (cast.)

Jessamy té vuit anys. Sensible, enigmàtica, posseïdora d’una imaginació desbordant i poderosa, es passa les hores escrivint haiku, llegint a Shakespeare o senzillament amagada a la fosca calidesa de l’armari de les tovalloles. Filla entre dos mons de pare anglès i mare nigeriana, Jessamy és incapaç de desfer-se del sentiment de soledat que l’embarga sigui on sigui, i els seus companys de classe observen amb recel la seva tendència a patir terribles atacs d’histèria.

Soyinka, Wole

Wole Soyinka

La estación del caos. Baile del Sol, 2011 (cast.)

Aquesta història se centra en el problema de la guerra, de les polítiques ètniques i regionals, així com en les corruptes conspiracions militars que es desenvolupen en aquest convuls país, hipotèticament Nigèria.

 

Tutuola, Amos

Amos Tutuola

El bevedor de vi de palma. Laertes, 2009 (cat.)

En el curs del viatge a la Ciutat dels Morts, en el cor d’una selva africana plena a vessar de fantasmes, monstres i “éssers curiosos”, l’heroi i l’heroïna de la novel·la s’enfronten a proves a través de les quals defineixen la pròpia identitat i assoleixen els valors humans, culturals i cívics de l’africanitat.

Adichie, Chimamanda Ngozi

Adichie, Chimamanda Ngozi

Americanah Random House, 2014 (Cast.)

Americanah, el terme que dóna títol a la darrera novel·la de Chimamanda Ngozi Adichie, és la paraula que s’utilitza a Nigèria per denominar, amb cert menyspreu, les persones que han emigrat des d’aquest país als Estats Units. Aquest és el cas de la protagonista, Ifemelu, una noia de bona família que, en plena crisi política i social a Nigèria, aconsegueix un visat que li permetrà viure i estudiar a Amèrica. [+]

 

República del Congo

Emmanuel Dongala

Emmanuel Dongala

El Fuego de los orígenes. El Cobre, 2009 (cast.)

Fresc de la colonització i de la independència d’Àfrica. Mandala Mankuku, “el que fa caure els poderosos”, es troba davant la disjuntiva de preservar la tradició o sotmetre’s a cegues a ella. A través de la narració de la seva vida, es plantegen les grans qüestions que han afectat sempre a l’home: ¿és el progrés, una fugida cap endavant ?, pot l’home sobreviure a l’angoixa del no-res?

Johnny Perro Malo. El Cobre, 2003 (cast.)

Alain Mabanckou

Alain Mabanckou

Mañana cumpliré 20 años. El Cobre, 2011 (cast.)

Memorias de Puercoespín. Alpha Decay, 2008 (cast.)

Parodiant lliurement una llegenda popular segons la qual cada ésser humà posseeix el seu doble animal, aquest relat ens brinda la història d’un sorprenent porc espí, que per encàrrec del seu alter ego humà, anomenat Kibandi, du a terme una sèrie d’assassinats rocambolescos amb l’ajuda dels seus temibles pinxos.

Vaso roto. Alpha Decay, 2007 (cast.)

 

Sony Lab'ou Tansi

Sony Lab’Ou Tansi

El Antipueblo. El Aleph [etc.], 2010 (cast.)

Història de Dadu, espòs i pare model, funcionari íntegre, director adjunt de l’Escola Normal de Mestres de Kimshasa, un ciutadà exemplar del Zaire a qui els encants de Yavelde, una de les seves joves estudiants, posen a prova…

Àfrica adults literatura

 

Senegal

Diop, Boubacar Boris

Boubacar Boris Diop

El osario. Casiopea, 2001 (cast.)

La massacre de Murambi a Rwanda ofereix una nova i punyent visió d’Àfrica i del paper dels intel·lectuals del Tercer Món. Aquesta novel·la és un homenatge a la memòria dels morts i contra l’alienació del continent negre.

Diome, Fatou

Fatou Diome

Las que aguardan. El Aleph : El Cobre, 2011 (cast.)

Descriu la realitat de les dones africanes que esperen les notícies i l’ajuda dels que van partir. Les seves angoixes, les seves pors, els seus somnis, els seus desitjos, les seves penúries, la seva força, la seva lluita per treure les seves famílies endavant elles soles…

 

Ndione, Abasse

Abasse Ndione

La Vida en espiral. Roca, 2010 (cast.)

Va trigar vuit anys a ser publicada al Senegal. L’obra, que parla del consum i el tràfic de “Yamba” (nom local del cànnabis) tant pels joves sense feina, com pels policies o els blancs. Una novel·la que va fer molt soroll.
Ramata. Roca, 2009 (cast.)

Senghor, Leopold Sedar

Senghor, Leopold Sedar

Cantos de sombra Visor, 1980 (cast.)

Poesia de la negritud. Un cant a l’africà, a la seva naturalesa, a les tradicions, a la dona africana. a través de la negritud hi ha una reivindicació de la identitat negra davant la cultura francesa dominant i opressora.

Obra poética Cátedra, 1999 (Cast.)

 

Somàlia

Nuruddin Farah

Nuruddin Farah

Nudos. Siruela, cop. 2013 (cast.)

Cambara, una dona forta i moderna que va néixer a Somàlia però es va criar a Estats Units, torna a la ciutat de Mogadiscio per escapar d’un matrimoni fracassat i d’una mare dominant. El viatge al seu país natal és un intent desesperat per reconciliar-se amb si mateixa segons els seus propis criteris, encara que, irònicament, ho faci en un país en què les dones han d’ocultar la cara darrera d’un vel.

Secretos. Muchnik, 2000 (cast.)

Àfrica adults literatura

 

Sud-àfrica

J.M. Coetzee

J.M. Coetzee

La infantesa de Jesús. Edicions 62, 2013 (cat.)

Escenes de la vida a províncies. Edicions 62, 2012 (cat.)

La història s’inicia en un petit indret de la Sud-àfrica dels anys quaranta amb un nen que se sent estrany amb tot el que l’envolta i que no acaba d’encaixar ben bé enlloc; ni tan sols en la seva família. És per això que de mica en mica se’n separa per marxar a estudiar Matemàtiques a Ciutat del Cap i després a Londres, on va canviant de feina fins que s’estableix com a programador informàtic i somiador literari.

Temps d’estiu. Edicions 62, 2010 (cat.)
Diari d’un mal any. Edicions 62, 2007(cat.)
Vida y época de Michael K. Mondadori, 2006 (cast.)
Hombre lento. Mondadori, 2005(cast.)
Elizabeth Costello. Empúries, 2004 (cat.)
Foe. Edicions 62, 2004 (cat.)
Desgracia. Debolsillo, 2003 (cast.)
En medio de ninguna parte. Mondadori, 2003 (cast.)
Les vides dels animals. Empúries, 2001 (cat.)

Bryce Courtenay

Bryce Courtenay

Tandia. Muchnik, 1993 (cast.)

Bryce Courtenay desemmascara tot l’horror de l’apartheid a Sud-àfrica a través dels ulls de Tandia, una jove condemnada a l’exclusió pel color de la seva pell.

 

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer

La Filla de Burger. Edicions 62, 1996 (cat.)

“Sóc com el meu pare… com diuen que era el meu pare. Descobreixo que puc prendre de la gent el que necessito. Però tinc consciència de que no compto amb la seva justificació; la meva herència només és la facilitat”.

James McClure

James McClure

La Canción del perro. Reino de Cordelia, 2012 (cast.)

El Leopardo de la medianoche. Funambulista, 2005(cast.)

Històries ben explicades que colpegen directes a la mandíbula del que es creua en el seu camí. Una volta de rosca, sense concessions, l’”hard-boiled’ negre, negríssim.

 

Zakes Mda

Zakes Mda

Formas de morir. Barataria, cop. 2001 (cast.)

Un home i una dona a Sud-àfrica. Toloki, un rodamón lleig i pudent, una figura estrafolària i entendridora, amb el seu barret de copa i el seu vestit carnavalesc, va als funerals oferint els seus serveis de ploraner a canvi d’unes poques monedes. Sínia, en canvi, és una dona bella, forta i generosa, que s’ha convertit en el símbol de la resistència de les dones després d’anys de misèria marcats per la tragèdia de perdre als seus dos fills.

Alan Paton

Alan Paton

Plora, pàtria estimada. Club editor, 2011 (cat.)

Dos homes, dos personatges inoblidables, es troben cara a cara enmig d’una de les situacions més terribles que ningú pot viure. A un li han assassinat el fill; l’altre és el pare de l’assassí. Un és James Jarvins, blanc, poderós; l’altre és Kumalu, religiós, negre, cansat i vell. La relació entre tots dos sembla impossible, abocada al dolor infinit…

 

Sudan

Aher Arop Bol

Aher Arop Bol

En el infierno anida la ternura : la aventura de un niño africano que desafió al destino y conquistó su sueño. Destino, 2011 (cast.)

Aher compte, amb una senzillesa que commou, les vivències més inhumanes – «sempre hi haurà gent que necessita odiar algú», en un llibre que és, sobretot, un cant a l’esforç i l’esperança.

El Nen perdut que sabia el que volia. La campana, 2011 (cat.)

Togo

Edem Awumey

Edem Awumey

Los pies sucios. Baile del Sol, cop. 2012 (cast.)

Els peus bruts retrata el punt de trobada en un lloc i un temps d’un grup d’incansables viatgers, des de l’Askia, el taxista africà errant, fins l’Olia, la fotògrafa búlgara tan fràgil com obstinada …

 

Tunísia

Mohamed Doggui

Mohamed Doggui

Alizeti : la fugitiva del sol. Plataforma, 2013 (cast.)

Una narració bella i commovedora, i també una denúncia de la situació dels nens albins a l’Àfrica subsahariana.

Zàmbia

Wilbur Smith

Wilbur Smith

El Destino del cazador. Duomo, 2013 (cast.)

1913, Lleó Courteney, un jove guia de safaris es veu immers en una trama conspiradora contra l’Imperi Britànic a la qual ha de posar fi sense més mitjans que la seva pròpia sagacitat i valentia.

 

Zimbabwe

Tsitsi Dangarembga

Tsitsi Dangarembga

Las Cuatro mujeres que amé. Ediciones del bronce, 1999 (cast.)

Tamba, una pobra noia negra d’un petit poble de Rhodèsia a principis dels seixanta, pensa que els seus somnis es poden convertir en realitat quan el seu ric i refinat oncle li ofereix ocupar-se de la seva educació. Però aviat aprèn que l’ensenyament que s’imparteix en l’ escola de missioneres té un preu, potser fins i tot massa alt.

Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smith

La Primera agència de dones detectives. La Campana, 2004 (cat.)Què es pot fer amb unes vaques que ha heretat del seu pare? Mma Ramotswe, una africana grassa i alegre, amiga d’ajudar els altres, ho té molt clar: vendre-les, i amb els diners muntar «La Primera Agència de Dones Detectius» a Botswana.

 

Còmic

Aya de Yopougon Abouet, Marguerite; Oubrerie, Clément

Aya de Yopougon

 

Abouet, Marguerite; Oubrerie, Clément
Barcelona: Norma, 2007-2008

L’Aya és alta, esvelta i vol ser metgessa, tot i que el seu pare, l’orgullós Ignace, no hi està d’acord. La Bintou, filla d’en Koffi, queda amb la seva amiga Adjoua per anar a la discoteca dia si i dia també, descuidant els seus estudis. En Hyacinthe torna a casa borratxo i és rebut per la seva esposa. Tot i que ella li recrimina la seva actitud, en Hyacinthe passa pel dormitori dels nens i els compta: sis fills seus, dues nebodes i el seu nebot, tot correcte. Ja pot anar adormir la mona. L’Hervé, que no ha anat mai a l’escola, comença un curs de mecànica per impressionar l’Aya. En Moussa passeja amb el seu flamat Toyota i es vanaglòria perquè el seu pare és un dels homes més rics del país. Tos són veïns de Yopougon, un barri humil de Costa de Marfil. El còmic Aya de Yopougon de Marguerite Abouet mostra sense embuts el dia a dia d’una comunitat que s’estima, s’odia, es baralla, lluita i vibra al so del continent africà. (Maria José Neguerela /Harley Quinn)

Àfrica adults literatura

 

Les guies temàtiques d’Àfrica han estat elaborades per:

Paz Romero, Oriol Masclans, Anna Martínez-Reina, Silvia de la Vega (Edmund de kingsbridge), Patricia Muñiz (Claire Voyant), Iliana Loukopoulou, Cesc Llaveries (Tyler Durden), Rosa Morales (Olímpia), Eva Cutura, Anna Herráez (SDLIJ), Evelio Martínez (Little Fish), Silvia Alvarez (Daphne Moon), Rubén Solé (Neville Longbottom), Cristina Monros, Juli Cervera (Block Sur Mer), Eva Járboles (Ada), Maria José Neguerela (Harley Quinn), Pilar Jiménez, Pedro A. Sánchez (Jay Gatsby), François, Ma. de los Llanos González, Eva Cuixart (Pandora), Joan Puchades (Joan Rosebud), Manel Peña (Repo Man) i Pau Frechiné (Ignatius J. Really). La Biblioteca Vila de Gràcia està especialitzada des de començaments de 2013 en cultures africanes.

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

142 comentaris a “L’Àfrica no és un país”

 1. Com que la meva biblioteca de referència és la Jaume Fuster he agafat en préstec un dels llibres exposats al taulell destinat al Velocirepte. L’escollit ha sigut: La confesión de la leona. A veure que tal 😉

 2. Bones, felicitacions per aquesta nova iniciativa!! jo he agafat”Algo alrededor de tu cuello” de Chimamanda Ngozi Adichie….i no puc parar de llegar-ho , són un conjunt de relats curts molt interessants

 3. Tenim a casa un llibre per tots els públics, Paraules d, Àfrica, de l, ed. Baula, 2013, que a casa l, hem disfrutat molt petits i grans. Gràcies per la iniciativa!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   La narrativa per a nens de l’Àfrica és tota una sorpresa per a molts de nosaltres.Gràcies

 4. Ahir per casualitat, vaig conèixer la iniciativa del velocirepte, i casualitats de la vida, els llibres tracten sobre “àfrica no és un país” i just estava la biblioteca Vila de Gràcia que està especialitzada en Àfrica!. Vaig escollir un llibre “Un diumenge a la piscina a Kigali” ja que fa uns anys vaig visitar Rwanda i em porta molts records aquest país.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Meravellosa idea la del llibre sobre narrativa de Rwanda i moltes felicitacions per anar a visitar-lo
   personalment!

 5. Beatriz Escudero

  Todo un descubrimiento el velocirepte y las propuestas de África. Saber que la biblioteca de Vila de Gracia está especializada en culturas africanas es otro descubrimiento. Siguiente lectura:Aya 🙂

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Ens agrada aquesta iniciativa per donar a conéixer el nostre fons sobre l’Àfrica. De ben segur t’agradarà.Gràcies

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Sí, Patricia. La biblioteca Vila de Gràcia no només ofereix un fons especialitzat sinó activitats
   culturals al voltant de l’Àfrica.

 6. Tot i que ja coneixia la iniciativa del Velocirepte, no hi havia participat mai. Ara ja estic inscrita i amb mig llibre llegit, “La primera agència de dones detectives” d’Alexander McCall Smith. Amb el que m’agraden a mi les novel·les de detectius…

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Normalment pensem només en detectius de narrativa del món Occidental però ja veus tenim
   una bona representació en tots els gèneres literaris a l’Àfrica.

 7. És el meu tercer velocirepte, gràcies a la Biblioteca de la Sagrada Familia per aquesta iniciativa. Estic llegint “La primera agència de dones detectives” i m’està agradant tant que em queda ben poc per acabar. M’encantaria llegir-ne un de la Chimamanda, a veure si en trobo quan torni aquest.

 8. Bona tarda. M’agradaria saber com és que la biblioteca “del concurs” ha anat fent un fons d’Àfrica. Com va començar la idea? Van rebre donacions? Per què l’Àfrica?

  1. La idea va començar a partir que des de Biblioteques de Barcelona vam veure la necessitat de tenir una biblioteca pública especialitzada en l’Àfrica al centre de la ciutat. En principi no es van rebre donacions sinó que des del començament es destina una quantitat de diners a l’adquisició de fons relacionat amb el continent africà. Àfrica és un lloc inmens i que molt sovint a casa nostra a nivell general és coneguda amb visions molt determinades i bàsiques i ens va semblar un repte el poder difondre i apropar al gran públic visions diferents d’aquest formidable continent.

 9. M’encanta això del Velocirepte, és una gran idea! Jo ja he començat a endinsar-me a l’Àfrica amb l’Aya de Yopuogon, que m’està ensenyant una imatge que no coneixia de Côte d’Ivoire. Ja tinc ganes de que vagin arribant la resta de mesos a veure quines noves lectures descobreixo.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   La imatge de l’Àfrica que tenim és una mica simplificada i els països tenen una gran diversitat
   en les seves formes de vida, literatura. Gràcies, Anna!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Gràcies Brian. Fem promoció del nostres fons i d’activitats al voltant de l’Àfrica tot
   l’any. El trobaràs a la pàgina web de la biblioteca.

 10. Anna López Seuba

  Hola, amics i amigues!
  Vaig viatjar amb la meva filla de 10 anys a Tunícia, ara fa 22 anys i vaig viatjar de punta a punt del país en un viatge organitzat i molt barat perquè s’estava promocionant el país aleshores.
  Malgrat ser una dona sòla amb un nena i com que jo sempre he viatjat amb prudencia però també amb un grn respecte per la cultura del país i els seus usos i costums, vam gaudir en tot moment d’experiencies úniques que la meva filla mai ha oblidat: pujar en un cavall pura sang amb un genet àrab que el feia anar al galop, banyar-se en plé desert en un saltant d’aigua, purificar-se a la mesquita amb aigua de roses, visitar un palmerar dalt d’un carro i entrar-hi i beure el suc de palmera que t’oferien.
  Àfrica blava i rogenca, embriagadora, calmada al cap vespre i un te amb pinyons a la jayma, un pomet de jasmí a la mà i l’alegria dels somriures que t’hi han dut, en el fons dels ulls.
  I tu?
  Àfrica no és un país!!!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Tota una experiència, Anna. Viatjar és encoratjador i permet conéixer la realitat en directe.
   Al fons de l’Àfrica de la biblioteca trobaràs també informació de tot tipus junt amb les nostres
   guies de viatge per si vols repetir en el continent africà.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Marizell, a la guia que hem publicat del velocirepte “Àfrica no és un país” tens referència
   de molts autors, però també pots preguntar-nos i t’ajudem a triar un.

 11. Esteve Plana Sañas

  Tenim molt aprop Najad El Hachmi, una escriptora catalana resident a Vic des de petita que ens explica com ha viscut la seva vida des que va arribar al país, procedent de Marroc, i tot allò que afecta a la seva “doble” identitat, xocs culturals, prejudicis, etc… Títols com “JO TAMBÉ SÒC CATALANA”, molt recomanable!

 12. Ja he començat el repte de 12 mesos, 12 libres, el llibre que he escollit Els catalans de Guinea d’Antoni d’Armengol. Una molt bona idea!!

 13. Jordi Perarnau

  Poc llegeixo per a lo molt que m’agrada, desconec la biblioteca de la Vila de Gracia, però m’he proposat de visitar-la ben aviat.
  Salut

 14. Em sembla fantàstica la idea de tot plegat. Com a propòsit d’enguany espero poder participar a cada mes! Si acabo l’any havent participat als 12 concursos em penso que hauré guanyat molt… Ara només em queda trobar el temps per aconseguir-ho!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   De ben segur, Eva, trobaràs alguna estoneta per descobrir bona literatura d’Àfrica! Gràcies.

 15. Me encanta la idea y por eso intentaremos participar. Por ahora ya cogí mi primer libro “Memorias de Puercoespín”

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   I Diana, ja veuràs com no serà l’únic llibre que agafaràs. Enganxa molt més del que esperem!.Gràcies.

 16. M’encanta la iniciativa! Jo he agafat La flor púrpura de Chimamanda Ngozi Adichie i després de conèixer aquesta autora, tinc ganes de descobrir més d’ella!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Aquesta autora agrada molt i estem contents!. Vine a la nostra biblioteca si vols i t’ensenyem
   molts més!. Gràcies.

 17. He agafat En algun lugar de Africa ja que la peli em va encantar. Estic intentant convencer el meu fill per a que faci el repte!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Ja ens agrada que la canalla conegui també tots els contes que provenen d’autors i autores
   d’Àfrica. Ja ens diràs. Gràcies.

 18. Albert ROCA ENRICH

  Em sumo a la felicitació per la convocatòria d’aquest interessantíssim concurs: m’encantarà remenar entre l’enorme quantitat de llibres que arribareu a proposar al llarg de l’any! Gràcies!

 19. Recomano Ahmadou Kouroma (Costa d’Ivori) “Esperant el vot de les feres”. Es un com un llarguísim conte, però entre línies està tota la història colonial i postcolonial dels països francòfons del Golf. Impressionant narració. Gràcies biblioteca de la Vila de Gràcia per donar visibilitat a Africa!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   La història colonial és una etapa viscuda per molts països d’Àfrica. I es parla molt. Les
   etapes actuals també s’estan tractant i són molt interessants. Gràcies, Carmina.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Tenir a casa algun familiar originari d’Àfrica dona una visió molt personal, oi?. Que el gaudiu!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Les idees, ja veus, venen per tot arreu. Àfrica és més rica del que molta gent es pensa. Gràcies

 20. Enhorabona per la iniciativa! La resposta a la pregunta és la Biblioteca de la Vila de Gràcia, i crec que m’hi hauré de passar en breus per descobrir tota aquesta secció. Gràcies!

 21. Gran iniciativa. Es la manera de llegir llibres que potser mai haguessis pensat en escollir per desconeixement.
  Estic llegint Las Cuatro mujeres que amé
  Molt interessant

 22. Esperança Lopez Garcia

  És una bona proposta per descobrir llibres que d’altra manera no llegiríem. La veritat és que m’ha agradat molt el còmic Aya Yopougon.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   El còmic sobre l’Àfrica és tot un camp obert i en propers anys hi haurà encara més oferta!

 23. ROSA PONS HORRACH

  Gran proposta per incentivar la lectura i despertar la curiositat sobre l’Àfrica, tot un món per descobrir. Gràcies!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Fantàstic, Sara!. La biblioteca Vila de Gràcia té fons des de literatura, música, pel·lícules i activitats
   sobre l’Àfrica. Vine i veuràs!

 24. Ja m’agrada que la temàtica del primer velocirepte sigui l’Àfrica perquè així ens animem a llegir una literatura que de ben segur no està entre les nostres primeres eleccions. Jo volia un llibre concret que no estava disponible a la meva bibliteca, així que demà hi passaré una bona estona escollint algun altre titol.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Núria, recorda que pots demanar un llibre de qualsevol biblioteca de la ciutat des de la biblioteca
   que hi vagis normalment. T’ho portem.

 25. Fantàstica iniciativa!! per afegir-me, us recomano la lectura d’un estudiós d’Àfrica, el profesor i historiador Ferran Iniesta i el seu llibre Kuma, historia del Àfrica negra, una gran visió i gran divulgació.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Aquest llibre el trobaràs a diverses biblioteques de la ciutat. Gràcies per la recomanació!

 26. ¡Estupenda iniciativa!
  Un libro que me encantó es “Vaso roto” del congolés Alain Mabanckou.
  A por el reto!

 27. El Velocirepte em sembla fantàstic!
  Aquest mes he agafat “La primavera árabe. El despertar de la dignidad” de Tahar Ben Jelloun. Sense l’empenta d’aquesta iniciativa, probablement no l’hauria llegit. És un llibre molt interessant que ens acosta la realitat d’un Pròxim Orient que malauradament és “llunyà” i desconegut per moltes persones. Ell llibre, però, és del 2011 i cal veure que ha florit o no d’aquella primavera… seguir buscant, conéixer i aprendre és sempre el repte.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   La “primavera àrab” és de primeríssima actualitat i encara estem en el procés. Trobaràs informació també
   en revistes especialitzades que tenim a la biblioteca Vila de Gràcia.

 28. Molt interessant la sel·lecció, sobretot perquè la literatura africana és força desconeguda per mi. De tots els autors només he llegit a Tahar Ben Jelloun, així que ara ja tinc un itinerari més clar per endinsar-me en el món africà.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Gràcies, Lidia!. A la guia que publiquem aquest mes del velocirepte trobaràs més informació però
   estarem encantats d’explicar-te més coses.!

 29. No coneixia aquesta autora, Assia Djebar, i encara menys el seu llibre Dones d’Alger en les seves estances, i estic entusiasmada. Aprofundeix en el món de la dona musulmana, dins el món algerià, colonialisme, independència, guerra, dictadura militar, …, amb dolçor i delicadesa, amb pensaments fugaços, frases tallades, … En llegiré més.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Assia Djebar s’ha guanyat el reconeixement mundial i és tota una referent de la literatura. Gràcies!

 30. Dins del repte que heu posat a Velocirepte, de la biblioteca de Les Roquetes he agafat Filles de la sorra, d’Anna Tortajada, hi la veritat és que m’ha impactat. Un tema conegut, sobre els refugiats saharaüi, però sobretot sobre el paper de les seves dones en tot aquest conflicte i en la seva supervivència.
  Felicito la iniciativa d’aquest repte perquè, a més de ser un bon motiu per llegir, és una possibilitat de descobrir nous temes i noves perspectives

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Hi ha molt de parlar sobre les dones de l’Àfrica i a la literatura del continent es pot trobar
   molts relats sobre elles. Gràcies.

 31. Victoria Feijóo

  Molt bona iniciativa el velocirepte en general, i aquest primer tema de l’any….Africa no és un pais…
  Ideal per a trencar preconceptes.
  Felicitats!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Això és veritat, Victoria!. Tenim una idea una mica estereotipada sobre l’Àfrica. Per això
   intentem fer conéixer aquest gran continent.

 32. Hola! Només volia dir-vos que la iniciativa del Velocirepte em sembla fantàstica. En un temps en el qual sempre anem de bòlit, s’agraeix apuntar-se a un repte així que et doni l’empenta necessària per llegir una mica cada dia. I si a més es tracta de lectures diverses, millor encara! Així que gràcies!

 33. Acabo de llegir un llibre fantastic. Americanah . I aixo gracies al repte. Estic encantada i espero arribar fins el final. Gracies

 34. 10 dies després ja m’he acabat “La confesión de la leona” de Mia Couto. Realment el velocirepte serveix per descobrir nous escriptors i gèneres. A la manera dels mites i les llegendes Couto ens transporta a Moçambic per explicar-nos l’eterna violència a les dones per part dels homes i com aquestes intenten sortir del pou. Interessant!

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Mia Couto també una autora prou coneguda i, sense dubte, literatura escrita per dones ens
   agrada també! Gràcies, Clàudia.

    1. Biblioteca Vila de Gràcia

     Sí, Claudia. És un autor guanyadors de dos Premis importants. Perdona, ens hem
     confós amb una altre autora de l’Àfrica molt coneguda que escriu sobre dones: és
     l’autora Mariama Bâ. Et recomanem el llibre de: “Mi carta más larga”.

 35. Tenia moltíssimes ganes de llegir “Americanah” de la Chimamanda Ngozi Adichie, així que no vaig dubtar ni un segon en agafar-lo per encetar el meu repte lector. El recomano! Gràcies per descobrir-nos autors africans i gèneres diferents.

 36. La proposta del Velocirepte és increïble, segurament gaudirem de llibres que no haguessim escollit de cap manera. Jo ja he acabat el meu llibre: El último patriarca. M’ha agradat moltíssim.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Sí, aquesta és la idea. El descobriment de bona literatura a través de temes proposats.Gràcies.

 37. Joaquim Oliván Pardillos

  Me he apuntat al velocirepte. Molt bona idea. És una bona manera de estimular la lectura, i potser lleguir llibres que no lleguirien.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Intentem ser sempre innovadors en la nostra tasca de foment de la lectura i la cultura. Gràcies.

 38. Hola, dentro del Velocirepte he elegido el interesante comic El cuentacuentos (Zidrou y Beuchot) una dura y “realista”historia de neocolonialismo, pero mi último libro africano ha sido una recopilación de discursos politicos de Thomas Sankara, el hombre que intentó librar Burkina Faso del talón occidental-capitalista, que murió en el intento, pero pervive decadas después en la memoria de sus compatriotas como un héroe popular.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   Realment no només parlem de narrativa sinó també de la gran quantitat d’assaig que hi ha
   sobre l’Àfrica com bé ens comentes. Gràcies, Maurizio.

 39. M’ha encantat la idea del Velocirepte. Llegeixo bastant però així “tastaré” temàtiques i estils que jo no hagués triat. Gràcies per la iniciativa!

 40. Cristina Cortés

  Jo recomano molt llegir literatura relacionada amb la meravellosa Àfrica. I no hem cansaré mai de viatjar a qualsevol dels seus racons per molt pobres i poc desenvolupats que estiguin.

 41. Encarna Isanda

  He iniciat el Velocirepte amb una novel·la juvenil El cazador del desierto de Lorenzo Silva. Una novel·la on l’amistat i entendre a l’altre en són els protagonistes. L’escenari i atrezzo són els deserts, pel·lícules, llibres, ciutats perifèriques, institut i família.

  1. Biblioteca Vila de Gràcia

   L’Àfrica té escenaris molt diversos on les històries d’aventures tenen molt a dir. Gràcies, Encarna!

 42. ¿Podríais publicar una entrada similar a esta con los libros para el reto de febrero? ¿O todos los libros que se mencionan en los temas etiquetados con velocirepte18-02 cuentan para el reto?

   1. Moltes gràcies. He escollit un dels llibres recomanats de la biblioteca vapor vell, “El tercer gemelo” de Ken Follett. He llegit el primer capitol i vaja, aixo promet :O

  1. Biblioteca de Vila de Gràcia

   Genial! esperem que t’hagi agradat i ens encanta veure’t amb tantes ganes d’un nou repte

 43. maria jose lopez moreno

  me gusta leer mucho. Y con la idea de velocirepte me va ha gustar mas pues hay temas de libros que normalmente no suelo leer. Y sera un nuevo campo de lectura para descubrir.

 44. Un continent en el que et pots submergir de moltes maneres a través de les seves lectures. Gràcies a la Biblioteca, segueixo descobrint escriptores i escriptors africans.

 45. Clara Finazzi

  Jo vaig descobrir la literatura africana a la universitat, amb el professor Alfred Bosch. Gràcies per ser una biblioteca de referència. Ara estic enganxada a “Teoria general de l’oblit” de l’angolès José Eduardo Agualusa.

 46. Jo he descubert la literatura africana à un club de lectura feminista, al poble de Navàs, una biblioteca on flueixen molts events socials del poble, en aquest cas va ser llegint à Chimamanda Ngozi Adichie, tal i com comenteu, escritora nigeriana. Recomano la lectura de “La flor púrpura” i “Querida Ijeawele. Cómo educar en el feminismo”.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.