Us recomanem una selecció de deu llibres que demostren que l’Àfrica no és un país. Perquè els més petits de la casa puguin viatjar a aquest continent, descobrir nous autors i aconseguir superar el primer velocirepte.

 

Aya de Yopougon Abouet, Marguerite; Oubrerie, Clément

Aya de Yopougon

Abouet, Marguerite; Oubrerie, Clément
Barcelona: Norma, 2007-2008

L’Aya és alta, esvelta i vol ser metgessa, tot i que el seu pare, l’orgullós Ignace, no hi està d’acord. La Bintou, filla d’en Koffi, queda amb la seva amiga Adjoua per anar a la discoteca dia sí i dia també, i descuida els estudis. En Hyacinthe torna a casa borratxo i és rebut per la seva esposa. Tot i que ella li recrimina la seva actitud, en Hyacinthe passa pel dormitori dels nens i els compta: sis fills seus, dues nebodes i el seu nebot, tot correcte. Ja pot anar a dormir la mona. L’Hervé, que no ha anat mai a l’escola, comença un curs de mecànica per impressionar l’Aya. En Moussa passeja amb el seu flamant Toyota i es vanaglòria que el seu pare sigui un dels homes més rics del país. Tos són veïns de Yopougon, un barri humil de Costa de Marfil. El còmic Aya de Yopougon, de Marguerite Abouet, mostra, sense embuts, el dia a dia d’una comunitat que s’estima, s’odia, es baralla, lluita i vibra al so del continent africà.

Aggrey, James - El Águila que no quería volar

El águila que no quería volar

Aggrey, James
Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2003

És la història d’una àguila que pensa que no pot volar, perquè en haver estat criada entre gallines creu i l’han fet creure que és una d’elles. És un conte que porta un missatge implícit sobre la importància d’alimentar l’autoestima i l’apoderament personal. Posa de manifest que creure en nosaltres mateixos és bàsic per no extralimitar les nostres capacitats naturals i innates. (Valle-Inclán)

 

Nana vieja Wild, Margaret

Nana vieja

Wild, Margaret
Caracas: Ekaré, 2003

Un conte que parla de l’amor que es professen una àvia i una neta i de com afrontar la mort amb serenor i tranquil·litat, i fer entendre que és part indispensable de la vida. (Valle-Inclán)

Altres títols de l’autora:

¡Beso, beso! Caracas: Ekaré, 2004
Guineu Barcelona: Ekaré, 2005
Lucy Goosey Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2014
El pequeño dromedario Madrid: Artime, 2005

Ofogo Nkama, Boniface- El Lleó Kandinga

El Lleó Kandinga

Ofogo Nkama, Boniface
Barcelona: Hipòtesi, 2009

Aquesta faula africana, que és protagonitzada pel lleó Kandinga, forma part de la rica i abundant tradició oral dels Bantu, que serveix per explicar com la crueltat i l’egoisme porten la desgràcia a qui no comparteix el que té amb els altres. (Valle-Inclán)

 

On és la Jamela? DALY, Niki

On és la Jamela?

DALY, Niki
Barcelona: Intermon Oxfam, 2005

La Jamela viu en una ciutat africana amb la seva mare i la seva àvia. No té ganes de canviar de casa, perquè allà té tots els seus amics, la senyora Zibi, Nadal, el pollastre… La mare li explica que la nova casa és molt més bonica, però tot i això, la Jamela s’estima més quedar-se a la casa vella. Quan la mudança està preparada i el camió a punt d’engegar, la Jamela desapareix… Gràcies als seus amics, la seva mare i l’àvia Gogo, la Jamela aprendrà que les cases són on tenim els éssers estimats i que les estrelles sempre ens acompanyen allà on anem. (Rosa)

Altres títols de l’autora:

Una cançó per a la Jamela Barcelona: Intermón Oxfam, 2009
Feliç aniversari, Jamela! Barcelona: Intermón Oxfam, 2006
Jamela, què hi ha per dinar? Barcelona: Intermón Oxfam, 2001
Una lluna rodona i una estrella per a mi Barcelona: Intermón Oxfam, 1994
Ruby canta un blues Barcelona: Intermón Oxfam, 2005
El vestit de Jamela Barcelona: Intermón Oxfam, 1999

La petita caputxeta africana DALY, Niki

La petita caputxeta africana

DALY, Niki
Barcelona: Intermon Oxfam, 2006

La petita caputxeta africana (Pretty Salma és el títol original) fa un pas més enllà amb el conte clàssic que van popularitzar Perrault i els germans Grimm. En aquest cas, la nostra protagonista ja es troba a casa de l’àvia i és aquesta mateixa qui li encarrega la seva missió, anar a comprar al mercat. Substituint el llop ens trobem un gos, i qui donarà un cop de mà a la caputxeta no serà un caçador sinó el seu avi armat amb el poder de la narració oral. Canviem el bosc llòbrec pel barri més animat i sorollós de Ghana, i ja tenim la nova versió de Niki Daly, que no perd les divertides interaccions originals entre el gos disfressat de falsa caputxeta i l’àvia.

L’autor, els mercats i els barris africans, amb una estructura gràfica que en algunes pàgines pren la forma clàssica del còmic amb vinyetes invisibles. Les il·lustracions són plenes de vitalitat gràcies al contrast entre els colors vius de les robes i les tonalitats pàl·lides dels paisatges. Una versió molt entretinguda de la Caputxeta Vermella que, de ben segur, els lectors més petits sabran identificar si no dieu el títol del conte quan els el llegiu… (Iris Duarte)

 

A tocar de la sabana Xavier, Deneux

A tocar de la sabana

Deneux, Xavier
Barcelona: Combel, 2010

És un atractiu imaginari que ofereix, als petits lectors de la casa, una primera aproximació a la flora i fauna de la sabana.
A través de les diverses textures de les pàgines, i de forma lúdica i interactiva, els infants podran començar a descobrir nou lèxic sobre els animals que viuen a la sabana, així com les característiques principals del seu hàbitat. (SDLIJ)

La Tanga i el gran lleopard Malo, Roberto

La Tanga i el gran lleopard

MALO, Roberto
Barcelona: Comanegra, 2009

La tribu dels Toblongs està en perill: un gran lleopard els amenaça i atemoreix. La persona més ràpida, àgil, valenta i intel·ligent del poblat és la Tanga, i serà ella qui s’enfrontarà al temut lleopard. La Tanga i el gran lleopard narra una aventura pel mig de la selva africana on es demostra que la força no és tan necessària com l’astúcia i que les dones de la tribu dels Toblongs són tan o més valentes que els grans guerrers. (Marta)

 

La canción de la vida y otros cuentos TADJO, Véronique

La canción de la vida y otros cuentos

TADJO, Véronique
Madrid: Siruela, 2006

Aquest recull de contes africans t’apropa al continent africà, a un món ple de mites i llegendes. A través d’unes il·lustracions senzilles, en blanc i negre, i fetes per la mateixa autora, el llibre et fa endinsar en un univers poètic en què homes, animals i éssers mítics es troben, es relacionen… i de vegades se separen. Un llibre amb què els infants es podran apropar a les llegendes africanes.

Altres títols de l’autora:

La dansa de la pantera Barcelona: Cruïlla, 2002

Abenyonhú AGBOTON, Agnès

Abenyonhú

AGBOTON, Agnès
Barcelona: Llibres a mida, 2004

Abenyonhú, una noia de l’Àfrica, s’enamora de Dangbé, el déu pitó, transformat en arc de Sant Martí. Abenyonhú es mourà, en aquesta història, entre el real i l’irreal, entre la veritat i l’imaginari, entre dues cultures (l’africana i l’europea) que al final s’agermanen.

 

Escrit per | SDLIJ

Qui ha dit que les biblioteques són avorrides? Si voleu viure aventures sense fi, viatjar per paisatges remots i posar-vos a la pell de personatges ben diversos, només cal que us deixeu portar per alguns dels llibres que es recomanen al Bibarnabloc. SDLIJ (Servei de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil) em trobareu a la Biblioteca Xavier Benguerel.

2 Comentaris

 1. Pingback: VELOCIREPTE18-01: L’Àfrica no és un país. Recomanacions infantils – La Biblioteca del Baró

 2. Xahrazad

  7 Febrer 2018 at 9:52

  Gràcies al Velocirepte del mes de gener, he descobert a Véronique Tadjo i els seus contes

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada