Barcelona, ciutat de llibres

Segura, Isabel. Barcelona, ciutat de llibres

Segura, Isabel
Barcelona, ciutat de llibres

Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2016

 
Barcelona és una ciutat que, des de sempre, ha tingut una relació intensa amb els llibres. I precisament sobre aquesta relació tracta l’obra Barcelona, ciutat de llibres, de la historiadora Isabel Segura, que fa un repàs de l’evolució d’una indústria que avui continua tenint molta vida a la ciutat.

Quan la ciutat antiga creix i s’expandeix cap a l’Eixample, la indústria del llibre també es desplaça i es desenvolupa a la recerca de nous espais urbans. Algunes editorials s’amplien, i mentre mantenen la seu a la part vella de la ciutat, a la nova inauguren empreses amb tecnologies més avançades, com és el cas de Ramírez y Cía.

A partir d’aquesta evolució apareixen noves dinàmiques de relació en l’espai públic de la ciutat, i els llibres hi tenen molt a veure. L’obra explica que, per exemple, al passeig de Sant Joan es van instal·lar bancs-biblioteca i també biblioteques mòbils, cosa que va ajudar a apropar la lectura al veïnat. A més, pels volts del 1895 es va cedir a la ciutat la que esdevindria primera biblioteca pública de Barcelona, la Biblioteca Arús.

Els llibres han estat des de sempre una eina política a la ciutat, i destaca el paper que van tenir, en especial, durant la dictadura franquista, una època en què eren cremats i censurats, i en la qual les biblioteques i llibreries es convertien en espais d’agitació política i de propaganda.

Tot i el pas del temps, aquesta relació entre els llibres i la ciutat encara batega, i en són testimonis el gran nombre de fires, festivitats i actes ciutadans en què els llibres són els protagonistes.
 

 
Primeres pàgines:

 


 

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.