Jordi Bernet va néixer a Barcelona el 1944 i és un dels nostres dibuixants de còmics més destacats. Tant el seu pare com el seu tiet treballaven en el món del còmic i això el va marcar i el va encarrilar. A la mort del seu pare va prendre el relleu del seu personatge més popular Doña Urraca, un relleu que va durar poc més d’un any, el dibuix de Jordi Bernet no tenia res a veure amb l’estil Bruguera.

Influït pels clàssics americans va anar cap a un tipus de dibuix realista que en pocs anys el va portar a treballar (com tants dibuixants de la seva generació) pel mercat internacional. El còmic de Carlos Giménez Los profesionales és un gran retrat d’aquest tipus de treball que va viure el seu gran moment als anys seixanta i part dels setanta. Va treballar uns anys a la revista francesa Spirou i als setanta es va centrar en treballs pels mercats britànic, italià i alemany. Com a treball seu més exitós d’aquesta època caldria destacar Andrax de fantasia heroica (publicat a l’alemanya Primo i que al nostre país ha estat publicat de manera irregular per diferents editorials) i l’humorístic Pip (que de moment roman inèdita).

Després de la mort de Franco aprofita el boom de les revistes de còmics que es viu al nostre país per tornar-hi a col·laborar amb assiduïtat. En aquesta època apareix el còmic que per sempre s’associarà al seu nom, amb guions d’Enrique Sánchez Abulí apareix Torpedo 1936, publicada primer en revista, després en revista pròpia i recollida en àlbums per l’editorial Toutain (guanyant el 1986 el premi al millor àlbum estranger publicat a França al Festival d’Angulema). Torpedo després ha estat publicat per Glènat que també va publicar la sèrie completa en català.

Des del 1992 és el responsable gràfic de Clara de noche a la revista El Jueves i segueix treballant pel mercat italià.

De moment la carrera de Jordi Bernet va per la sisena dècada i ha tocat pràcticament tots els estils possibles. De l’humor estil Bruguera, a l’heroic fantàstic d’Andrax, el western, la ciència-ficció, el noir de Torpedo i l’eròtic de Clara. Tot i aquesta varietat de registres Bernet aconsegueix no semblar mai “estrany”, es fa seus els estils tant dibuixant gàngsters o escenes humorístiques, o eròtiques, o futurs apocalíptics… Sempre aconsegueix ser reconeixible.

L’any 2009 El Jueves va publicar un recopilatori-selecció de la seva inabastable obra, ideal per lectors que vulguin fer-ne un tast.

 


 
Podeu consultar el cicle Jordi Bernet, Fos a negre a les Biblioteques de Barcelona.

 

El Arte de Bernet  Jordi BERNET

El Arte de Bernet

BERNET, Jordi
Torroella de Montgrí: Evolution Comics, cop. 2017

Torpedo 1936: historia de un gángster sin alma  MESÓN, Javier

Torpedo 1936: historia de un gángster sin alma


MESÓN, Javier
Fuenlabrada: Likantro, 2015

 

Bernet: 50 años de viñetas  GUIRAL, Antoni

Bernet: 50 años de viñetas

GUIRAL, Antoni
Barcelona: El Jueves, 2009

Dan Lacombe  BERNET, Jordi

Dan Lacombe

BERNET, Jordi
Barcelona: Glénat, 2004

 

Custer Jordi Bernet

Custer

BERNET, Jordi ; TRILLO, Carlos
Barcelona: Glénat, 2001

Clara de noche  BERNET, Jordi ; TRILLO, Carlos

Clara de noche

BERNET, Jordi ; TRILLO, Carlos
Barcelona: El Jueves, 2003

 

Torpedo 1936 integral  BERNET, Jordi ; SÁNCHEZ ABULÍ, Enrique

Torpedo 1936 integral

BERNET, Jordi ; SÁNCHEZ ABULÍ, Enrique
Torroella de Montgrí: Panini, cop. 2014

De vuelta a casa - Jordi Bernet, Enrique Sánchez Abulí

De vuelta a casa

BERNET, Jordi ; SÁNCHEZ ABULÍ, Enrique
Barcelona: Glénat, 2004

 

 Historias negras - Jordi BERNET, ; SÁNCHEZ ABULÍ, Enrique

Historias negras

BERNET, Jordi ; SÁNCHEZ ABULÍ, Enrique
Barcelona: Glénat, 2002

Kraken integral  SEGURA, Antonio ; BERNET, Jordi

Kraken integral

SEGURA, Antonio ; BERNET, Jordi
Barcelona: Glénat, 2003

 

Jordi Benet, fos a negre
 

Escrit per | Tyler Durden

La primera regla del Club és que no es parla del Club, la segona regla... A més del Club, i només com a tapadora, em faig dir Cesc i treballo a la Biblioteca El Carmel - Juan Marsé.

3 Comentaris

 1. Mercè Bonet

  4 Febrer 2018 at 0:26

  Em sembla encertadissim homenatjar dintre de la BCNegra2018 un dels nostres grans autors de còmic, el Jordi Bernet i el seu mític Torpedo. El coneixeu o no, l’exposició de la biblio Jaume Fuster és super chula i, per suposat, hi ha còmics de Torpedo per agafar en préstec. Estic segura que si Bernet fos, per exemple, francés, el seu Torpedo seria un personatge molt més reconegut.

 2. Andrés Castells

  10 Febrer 2018 at 1:33

  Un parell d´apunts per arrodonir l´informació: per una banda, l´exposició es mantindrá a la Biblioteca Jaume Fuster fins al 3 d´abril i per altra, dins de les activitats paral·leles el dimecres 14 de març hi haurà una taula rodona (Jordi Bernet mig segle de vinyetes) amb la participació del propi autor i també el comissari de l´exposició esmentada, Joaquim Noguero.

  • Bibarnabloc

   11 Febrer 2018 at 23:44

   Moltíssimes gràcies Andrés per completar la informació. Us recomanem apropar-vos a veure l’exposició i assistir a la interessant taula rodona que se celebrarà el citat dia a l’auditori de la biblioteca.

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada